Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Så firar gymnasieeleverna Världsvattendagen

Vad gör vi i en nödsituation när vi blir utan vatten? Hur minskar vi vår vattenkonsumtion? Du har väl inte missat att det är Världsvattendagen idag 22 mars. I år är temat grundvatten. Detta uppmärksammar Gymnasieskolan Spyken genom en rad kreativa projekt som debattartiklar, filminspelning, skapa musikvideo eller skicka in medborgarförslag till lokalpolitiker.

Elever på Spyken
Elsa Thell, Minna Righard, Vilmer Hjelmstedt Thörn och Tobias Gormsen

Under förmiddagen har eleverna fått lyssna på föreläsningar arrangerade av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och VA Syd. Eleverna har sedan arbetat i olika grupper med kreativa arbeten.

Det som förvånade eleverna mest var den mängd vatten vi förbrukar, 140 liter om dagen per person. I en nödsituation ska vi klara oss på 20 liter under en vecka. Elsa Thell, Minna Righard, Vilmer Hjelmstedt Thörn och Tobias Gormsen ägnade eftermiddagen till att skapa en låt som handlar om vatten.
- Man kan dra ner på vattenkonsumtionen med små medel. Att inte diska under rinnande vatten, duscha kortare tid och stänga av kranen, berättar eleverna. En lärdom var att att inte slösa med vatten i framtiden, berättar eleverna.

Elever på Spyken
Julia Bjurman, Olivia Nalepski och Hugo Cederberg

Eleverna Julia Bjurman, Olivia Nalepski och Hugo Cederberg spelar in en film. Den handlar om tre personer och deras reaktioner på att hamna i en krissituation där vattnet plötsligt tar slut och de är inte förberedda.
- Vi använde det vi lärt oss under förmiddagen, berättar eleverna. Vi har tagit med hur viktigt det är med vatten och att vi inte ska ta det för givet. Det är viktigt att vi är förberedda inför en kris.
På bilden ser du eleverna med deras tre filmkaraktärer.

Elever visar upp poster
Erik Aspberg och Adina Hyll

Virtuellt vatten

Erik Aspberg och Adina Hyll har arbetat med virtuellt vatten. Virtuellt vatten är den vattenkonsumtion som förbrukats under en varas produktionsprocess, det gäller även förpackningar och transport. De har gjort en poster ”The pöl is right” som visar på hur många liter virtuellt vatten det går till olika produkter som tillverkning av en mobiltelefon, jeans och en t-shirt.

- Det är rätt dystert med hur mycket vatten vi förbrukar, därför har vi använt humor i vår poster. Hade vi haft lite mer tid hade vi gjort en jämförelse mellan hur mycket vatten som förbrukas i produktionen av en ny telefon kontra att köpa ett nytt batteri till en gammal, berättar eleverna.

Uppdaterad:

Dela sidan: