Länk till startsidan

Clemenstorget nominerad till arkitekturpris

Sveriges Arkitekter har nominerat ytterligare ett stadsbyggnadsprojekt i Lund inför årets prisutdelning. För två veckor sedan offentliggjordes nomineringen av spårvägen i Lund i klassen för Trafikverkets arkitekturpris och idag kom beskedet att Clemenstorget nomineras till Landskapsarkitekturpriset. Vinnarna utses vid Arkitekturgalan den 7 april – dubbla skäl att hålla tummarna alltså!

Clemenstorgets lekmöbler
Lekpaviljonger och sittplatser på Clemenstorget. Fotograf: Johan Bävman

Clemenstorget

Det nya, ombyggda Clemenstorget med hållplats för spårvägen invigdes juni 2020. Utformningen av torget vid centralstationen har inspirerats av jugendarkitekturen och de intilliggande husen från sent 1800-tal, och är resultatet av såväl en arkitekttävling som medborgardialog.

Här finns uteservering, mötesplatser för spontana möten, lekpaviljonger och sittplatser anpassade för barn. Delar av torget är täckt av ett ljusgult dolomitstenmjöl blandat med pimpsten. Pimpstenen hjälper stenmjölet att släppa igenom vatten och syre till trädens rötter. Idén till det gula gruset kommer från parken Tuilerierna i Paris och är tänkt att lysa upp torget på sommaren när trädens lövverk skuggar ytan. Torget och träden är belysta både ovanifrån och underifrån på kvällar och nätter.

Uppdaterad:

Dela sidan: