Vi har som mål att det totala avfallet ska minska samtidigt som att allt som kan återvinnas, faktiskt gör det. Målen bygger på vårt behov av att hushålla med de resurser vi har.
Resultat av plockanalysen
I november 2021 gjordes en plockanalys från villahushåll i Lunds kommun. En plockanalys går ut på att slumpmässigt kontrollera avfallet från villahushållen för att ser vad som slängs. I den här analysen kontrollerade vi restavfall och matavfall.
Restavfall
Analysen för restavfall visade att:
- 22% var matavfall.
- 26,6% var tidningar och förpackningar.
Det betyder att nästan hälften av det som slängts i restavfallet hade kunnat återvinnas, i stället för att gå till förbränning.
De förpackningar som mest slängs i restavfallet är pappersförpackningar och plastförpackningar. Både papp- och plastförpackningar kan återvinnas upp mot sju gånger.
Genom att sortera matavfallet kan det bli till biogas och biogödsel. Via biogödseln återför vi fosfor till marken och matavfallet blir på det sättet ett kretslopp.
Matavfall
Matavfallet är bra sorterat, vilket innebär att det inte innehåller andra material. När matavfallet ska användas som biogödsel är det viktigt att det är fritt från till exempel plast.
Dock visar analysen att det finns mat som hade kunnat ätas som slängts i soporna. Oftast rör det sig om mat som passerat bäst före datum eller frukt och grönsaker som inte hunnits ätas i tid.