Länk till startsidan

Kvinnorättskämpar och godsägare bakom nya namn i Stadshallen

I höstas röstade lundaborna fram kvinnonamn till Stadshallens nyrenoverade mötesrum. Nu är tävlingen avgjord. Till vintern öppnas dörrarna till Britta Holmström, Elin Wägner, Hilma Borelius, Görvel Sparre, Selma Colliander, Birgit Wettergren, Thora Kulle och Lina Jonn.

Gula blommor syns i förgrunden framför ett torg. I bakgrunden ser vi byggnader.
Nu är namntävlingen för Stadshallensrum avgjord och lundaborna röstade fram kvinnonamn.

Namnen kommer från kvinnor som verkat i Lund under 400 år – från 1500-talet till det sena 1900-talet. Kvinnorna kommer från vitt skilda bakgrunder, men de har alla något gemensamt – deras arbete har både banat väg för sin tids kvinnor samt lämnat något vidare till eftervärlden, till exempel byggnader och engagemang.

Kvinnor som kämpade för andra

Flera av deras verk lever till viss del vidare i Lund. Britta Holmström grundande exempelvis Individuell Människohjälp (IM) och Hilma Borelius kämpade under sitt liv för att stärka kvinnors rättigheter och ställning på universiteten.

– Lund har en fantastisk historia och det känns bra att vi nu kan lyfta fram kvinnor som satt avtryck. Stadshallen ska bli ett vardagsrum för Lundaborna, där demokrati och kultur möts på ett unikt sätt. Just därför var det extra viktigt att låta lundaborna vara med och bestämma namnen, säger Calle Håkansson, konceptutvecklare på Altitude Meetings, som driver och utvecklar Stadshallen på uppdrag av Lunds kommun.

För att Lundaborna skulle få reda på namntävlingen involverades ett antal lundaprofiler för att sprida information om namntävlingen via sociala medier. Bland profilerna fanns handbollsprofilen Emme Adebo, sjukhusclownen Eva Westerling och Inger Tolsved Rosenkvist, ordförande i servicenämnden.

– Det är mycket glädjande att få lyfta framgångsrika kvinnor från Lund genom att de får ge namn åt salarna i denna anrika och fantastiska byggnad. Nu ser vi fram emot att renoveringen ska bli klar så portarna kan öppnas så att lundaborna kan njuta av kultur i huset, säger Inger Tolsved Rosenkvist, (L).

Stadshallen blir ett nav i Lunds kulturliv

Under februari tillkännages tävlingens vinnare offentligt. Sex lundabor får under ett år fri tillgång till kaffe hos Altitude Meetings på andra våningens konferenslokaler. Vinnarna får även en metallplakett med sitt namn vid en plats inne i Stadshallen samt ett samlat diplom i foajén där vinnarna tackas. Renoveringen av Stadshallen väntas vara klar till december 2022.

– Att salarna namnges visar verkligen att arbetet med Stadshallen börjar gå från hårda byggfrågor till frågor om innehåll och kultur. Jag kan redan se att huset både kommer erbjuda sådant som ”alltid funnits” och skapar igenkänning, men också många nya inslag som kommer att locka nya målgrupper till huset. Stadshallen blir verkligen ett nav i Lunds kulturliv, säger Mårthen Mirza, kulturchef i Lund.

Personerna bakom namnen i Stadshallen

Britta Holmström, 1911-1992. Lundastudent, riksdagsledamot och hedersdoktor. 1944 grundade Britta IM (individuell människohjälp) och hon uppmärksammades genom åren med ett flertal hedersbetygelser för sitt humanitära arbete.

Elin Wägner, 1882-1949. Journalist, författare, feminist, civilisationskritiker och pacifist. En förkämpe för kvinnlig rösträtt och därtill fredsivrare – medgrundare till Rädda Barnen 1919.

Hilma Borelius, 1869-1932. Lundastudent, docent i litteraturhistoria, fredsaktivist och rösträttskvinna. Att stärka kvinnors rättigheter inom universitetet var en av hennes hjärtefrågor.

Görvel Sparre, 1517-1605. Godsägare, länsman, arkitekt. Hade ambitionen att ”lära sig att räkna som en fogde, snickra som en snickare, tänka som en professor, rita hus som en arkitekt och odla som en jordbrukare”.

Selma Colliander, 1861-1944. Lundastudent, tecknare, bibliotekarie och vårlöksfantast. Belönades för sitt volontärarbete hos Röda Korset under första världskriget. Barnbarn till biskop Thomander.

Lina Jonn, 1861-1896. Guvernant och porträttfotograf. Drev under fem år, fram till sin död, en framgångsrik fotostudio på Bantorget i Lund.

Birgit Wettergren, född 1932. Grundade Wettergrens dansskola på 60-talet. Lärde generationer av lundabor att dansa under nästan 50 år, de sista 30 i samarbete med sin dotter Mia som sedan tog över dansskolan. Fick Lunds kommuns kulturpris 2001.

Thora Kulle, 1849-1939. Handarbets-entusiast. Kopierade, samlade och lärde ut mönsterskatten inom svenskt allmoge i samarbete med Handarbetets vänner.

Förutom mötesrummen finns även Anshelms foaje, Viking Eggelinghörnan, Botulfshörnan och vad som innan kallades sessionssalen heter nu Amfi. Konsertsalen har fått behålla namnet ”Konsertsalen”.

Fakta Stadshallen i Lund

Stadshallen stod färdig 1968, ritad av arkitekt Klas Anshelm. Efter cirka 50 år var behovet av renovering ett faktum. Nu byggs Stadshallen om för att bli lundabornas vardagsrum – öppet och tillgängligt för alla.

December 2022 öppnas dörrarna på nytt. Altitude Meetings står som operatör för Stadshallen.

Stadshallen

Uppdaterad:

Dela sidan: