Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Frivilligpriset går till Vänskapens hus och Eri Thorén för Tillsammans mot ensamhet

Priset till årets frivilliga samhällsarbetare i Lunds kommun delas mellan två vinnare – Vänskapens hus och Eri Thorén för Tillsammans mot ensamhet.

Vänskapens hus - vinnare av frivilligpriset 2021

Priset delades ut under dagens firande av internationella frivilligdagen på Mejeriet i Lund samt via en digital sändning. Under firandet bjöds det, förutom prisutdelningen, på intervjuer med frivilligarbetare och lansering av Frivilligkrafts nya webbapplikation.

Vinnare av årets frivilliga samhällsarbetare 2021

Vänskapens hus – juryns motivering

”Vänskapens Hus har bedrivit omfattande frivilligt samhällsarbete i över 40 år i Lund. Verksamheten fungerar som en samlingsplats för en mängd sociala aktiviteter som till exempel matfront, alternativ jul och regelbundna lördagspromenader för personer i ensamhet och/eller missbruk. Vänskapens hus anordnar självhjälpsprogram som anonyma alkoholister och anonyma narkomaner Vidare drivs verksamhet som tillämpar 12-stegs modellen för personer med missbruksproblematik. Verksamheten arbetar aktivt för att stödja samhällets behövande och deras anhöriga, i kampen att klara av vardagen och ta sig till ett bättre liv.”

Eri Thorén för Tillsammans mot ensamhet – juryns motivering

”Eri Thorén har gynnat gemenskapen i Stångby som lett till att människor fått ovärderlig hjälp och stärkt samhörigheten. Eri har helhjärtat ägnat sig åt projektet Tillsammans mot ensamhet, TME, som SPF seniorerna har startat på såväl nationell som lokal nivå. I projektet arbetar hon aktivt för att bryta äldre personers ofrivilliga ensamhet genom personlig kontakt, gemensamma aktiviteter och möten. Eri har skapat ett lokalt nätverk i Stångby bestående av både frivilligarbetare och ensamma äldre.”

Om priset

Lunds kommun har en mängd frivilliga samhällsarbetare som engagerar sig i olika frivilliguppdrag för att hjälpa barn, unga, äldre och andra behövande i samhället. Insatserna är stora och betydelsefulla, men uppmärksammas sällan. Priset har instiftats av kommunstyrelsen för att uppmuntra de insatser som görs för att främja frivilligt samhällsarbete. Prissumman är 25 000 kronor och i år är det tredje gången priset delas ut.

Priset delas ut i samband med internationella frivilligdagen. Den 5 december firas den internationella frivillighetsdagen i världen, i Sverige och i Lund. Denna dag infördes av FN:s generalförsamling 1985, för att uppmärksamma frivilligt arbete och det viktiga bidrag det ger till hållbar utveckling på lokal, nationell och internationell nivå.

Mer information om frivilligpriset och andra priser Lunds kommun delar ut

Uppdaterad:

Dela sidan: