Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

"Jag trodde de skojade när de skrev att jag fått pris"

Susanna Schönauer

När Susanna Schönauer började som enhetschef på Nibblegårdens äldreboende frågade hon sina medarbetare om de själva hade velat bo där. De flesta sa nej. Två år och en pandemi senare har Susanna och hennes medarbetare vänt skutan och hon tilldelas Lunds kommuns medarbetarpris i kategorin "Leda".

När Susanna Schönauer öppnade mejlet och läste att hon nominerats till ett pris trodde hon att det var ett skämt.

– Man får ju bluffmejl ibland där det står att man vunnit pengar. Jag visade min kollega och hon sa att det är ju vi som nominerat dig. Jag blev chockad och jätteglad, säger hon.

Och utmärkelsen kunde inte kommit lägligare. Nibblegården har blivit Brunnsgatan 11, personalgrupper ska fogas samman och nya rutiner ska komma på plats. Samtidigt som pandemin slitit på medarbetarna. I det läget är det viktigt att lyssna, menar Susanna.

– Jag tror på att vara ödmjuk, att ta medarbetarna på allvar och fånga upp deras idéer. Jag försöker vara ute i verksamheten och ta in vardagliga frågor. Det är fantastiskt att se medarbetare växa, någon som kanske inte tycker att jobbet är så kul som tillåts bli delaktig och komma med idéer och kanske till och med tar steget och utbildar sig från vårdbiträde till undersköterska.

Började som förskolepedagog

Susanna Schönauer började själv sitt yrkesliv som förskolepedagog, därefter undersköterska och sedan enhetschef inom äldreomsorgen. Efter en flytt från Kristianstad till kärleken på andra sidan Skåne började hon som enhetschef på Nibblegården 2019. Hennes vision var ett femstjärnigt boende. Men det fanns en del att jobba på.

– Det var ganska konkreta och grundläggande brister, så det kunde vi sätta igång och jobba med direkt. För dåligt med aktiviteter för de äldre, för lite utevistelse, tråkig miljö och för lång svarstid på larm.

Ett år efter att Susanna Schönauer börjat ställde hon på nytt frågan till medarbetarna om de själva hade kunnat tänka sig att bo på boendet. Då blev svaret ja.

– Det viktigaste och roligaste i mitt jobb är att göra skillnad för de äldre, det är ju därför vi är här. Och när medarbetarna får möjlighet att utvecklas och bidra ökar kvaliteten på omsorgen för de boende. En utmaning med mitt jobb är att jag har stora visioner och vill väldigt mycket men måste inse att det inte går att förändra saker fort utan att allt tar tid och vi behöver ta små steg mot målet hela tiden. Det är ett ständigt pågående arbete och jag behöver vara uppfinningsrik, säger hon.

Livet efter pandemin

Pandemin har varit en tuff prövning både för medarbetare och brukare på särskilda boenden för äldre. Besöksförbud, inställda aktiviteter och ständigt nya restriktioner tog på krafterna. På Nibblegården hittade medarbetarna tillbaka till arbetsglädjen via dans.

– Alla medarbetare övade på Jerusalema och sen hade vi show för de boende, i munskydd och visir. Det blev väldigt uppskattat hos de äldre och ökade sammanhållningen bland personalen. De har varit så fantastiskt uthålliga genom hela pandemin och vi försöker komma ihåg att ha roligt och skratta tillsammans också.

Susanna en av vinnarna av Lunds kommuns medarbetarpriser 2021

Medarbetarpriserna delas ut för att särskilt lyfta goda initiativ som leder till smartare användning av organisationens resurser. De sammanlagt sex priserna tar fasta på nyckelorden i visionen – kunskap, innovation och öppenhet – och förhållningssätten lyssna, lära och leda.

Årets vinnare av Lunds kommuns medarbetarpriser 2021

Uppdaterad:

Dela sidan: