Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

 Vi byter dekaler i kärlen för villa

De nya dekalerna visa vad som får slängas med bild samt en text.

Nu börjar vi byta dekaler i kärlen hos villahushållen. De nya dekalerna är ett nytt nordiskt system som tagits fram och som ska underlätta sorteringen. Vi börjar ute på landsbygden och byter områdesvis in mot tätorterna.

Branschorganisationen Avfall Sverige har, tillsammans med andra parter som Förpacknings- och tidningssinsamlingen, tagit fram ett nytt dekalsystem som ska kunna användas över hela norden. Skyltsystemet bygger på ikoner som kommer att användas både på förpackningen och på dekaler till sop­kärlen. På så vis ska det bli enklare att sortera rätt.

Skyltsystemet bygger på tydliga symboler, enhetliga namn för olika avfallsslag och vägledande färger. Brunt signalerar exempelvis pappersförpackningar, lila plastförpackningar och blått tidningar och returpapper.

Vi börjar nu att byta dekaler i kärlen hos villahushållen. Starten sker ute på landsbygden för att sedan områdesvis komma in i tätorterna. Vi byter så långt in på hösten som fukt och temperatur medger och gör uppehåll i vinter.

Uppdaterad:

Dela sidan: