Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Stjärnkock ger skolmaten asiatisk touch

Workshop i asiatisk matlagning med stjärnkocken Jennie Walldén

Det är finbesök och kändisfaktor på samma gång, när mästerkocken Jennie Walldén samlar en grupp skolkockar för att testa de asiatiska recept hon tagit fram speciellt för Lunds skolelever.

Jennie Walldén blev känd för en större publik när hon vann tävlingen Sveriges mästerkock och driver sedan 2015 restaurang Namu i Malmö. Hon har även gett ut ett antal kokböcker.

Förra året fick hon ett annorlunda uppdrag: hjälp oss att ta fram några recept med asiatisk touch för våra skolrestauranger i Lund. Resultatet blev sex unika recept med asiatisk touch, som under hösten ska testas i stor skala.

- Jag är helt säker på att det kommer att bli succé, både hos yngre och äldre gäster i våra skolor, konstaterar en förhoppningsfull Jens Stjernqvist, som arbetar som måltidsinspiratör på Måltidsservice och fungerat som bollplank till Jennie.

Workshop i asiatisk matlagning med stjärnkocken Jennie Walldén

"En morot att se fram mot under pandemin"

Gårdagens workshop, som hölls i en av hemkunskapssalarna på Killebäckskolan, var minst sagt efterlängtad eftersom den egentligen var planerad till förra hösten. Men så tog pandemin fart igen, vilket innebar att både workshopen och lanseringen av recepten fick skjutas upp på obestämd tid.

I går blev det äntligen dags att träffas, ta del av Jennies tips, testa att laga recepten ihop och provsmaka.

- Vi har hela tiden haft workshopen med Jennie som en morot. Det har hjälpt oss att ha något att se fram emot, då det har varit ett turbulent år under pandemin för många i våra kök, menar Jens.

Hur håller man nudlarna fräscha?

Gruppen av åtta inbjudna kockar bidrog med viktiga inspel för att anpassa Jennies recept till skolkökens verklighet, vilket oftast är en annorlunda värld jämfört med att laga gourmetmat för enstaka gäster eller mindre sällskap.

Diskussionerna under dagen handlade bland annat om varmhållning, vilken typ av nudlar som är lämpligast, vilka allergener som kan bytas ut samt uppläggning och servering.

- Det har varit jättespännande att ta fram det som kan funka i skolorna, konstaterar Jennie medan hon går runt mellan köksöarna i salen.

Redan om några veckor är det dags att testa det första receptet - en vegetarisk rätt - och Jennie hoppas att eleverna ska gilla resultatet. Hon tror också att dagens barn är mer nyfikna än hennes egen generation på att testa ”nytt”, både mat från andra världsdelar och mat med starkare ingredienser som chili, curry eller ingefära.

- Barn har vassa smaklökar, De vill, precis som vuxna, att maten ska se aptitlig ut och smaka bra. En fördel med mycket av maten från Asien är att det är mycket färg och det tror jag att hjärnan går igång på för det signalerar att det är mycket vitaminer, avslutar Jennie:

- Man äter alltid med ögonen först!

Stjärnkocken Jennie Walldén under workshop i asiatisk matlagning

Uppdaterad:

Dela sidan: