Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Rymden ett steg närmare Lund

Lund c

Nu är det klart att Sveriges fjärde ESA BIC (European Space Agency Business Incubaton Centre Sweden) förläggs på Ideon Science Park i Lund. Beskedet välkomnas av såväl Rymdstyrelsen som Lunds kommun.

– Det är väldigt roligt att Lund kompletterar ESA BIC Sweden som en av totalt fyra rymdinkubatorer i det nationella nätverket. Södra Sverige får nu också en rymdinkubator och detta är ett viktigt steg för att kunna stötta och lyfta fram företag med rymdkoppling i hela Sverige. Jag ser Lund och övriga rymdinkubatorer som en styrka för den svenska framtida utvecklingen inom rymdområdet, säger Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen.

Viktiga samarbeten med bland annat näringsliv, universitet och innovationsaktörer

Inkubatorn Ideon Innovation, en del av Ideon Science Park, har väl etablerade samarbeten med näringslivet, Lunds universitet, Lunds kommun och övriga innovationsaktörer i regionen och därför har Lund valts som en självklar plats för rymdinkubatorn ESA BIC.

– Att den fjärde inkubatorn i Sverige placeras på Ideon innebär att vi blir delaktiga i ett europeiskt samarbete och att vi med bolag från Lund med omnejd kan leverera på en nationell och europeisk rymdagenda, vilket är otroligt spännande säger Maria Lindblom, verksamhetsansvarig ESA BIC Sweden Ideon Innovation och fortsätter:
– Start-ups med rymdkoppling eller bolag som är nyfikna på satsningen är välkomna att kontakta mig. Nästa omgång att söka till programmet är redan den 13 september.

Kommunen välkomnar rymdinkubatorn till Lund

Lunds kommun har under en lång period arbetat för att etablera Lund som en självklar plats för rymdindustrin.

– Vi välkomnar ESA BIC till Lund och det är glädjande att innovationsmiljön i Lund och Skåne attraherar rymdindustrin till Ideon. Tillsammans med andra snabbt växande företag, ett rikt föreningsliv, ett av världens bästa universitet och en kommun i framkant gör vi Lund till Europas mest kreativa stad, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun.

– Med etableringen av rymdinkubatorn ESA BIC på Ideon så befäst ännu en gång Lunds viktiga roll i både den svenska och globala innovationsstrukturen. Här finns fantastiska förutsättningar för få fram ny teknik och nya lösningar, nu även inom materialteknik tack genom närvaron av ESS och Max IV, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens andre vice ordförande.

Mer rymdfokus framöver i Lund

Fler projekt med fokus på rymdteknologi diskuteras just nu i samverkan mellan bland andra Lunds kommun, Svenska Rymdstyrelsen, akademin och näringslivet. Förhoppningen är att framöver kunna etablera en gemensam Rymnod Syd, med syfte att skapa samhällsnyttiga lösningar, ökad sysselsättning och bidra till en hållbar tillväxt.

FAKTA

Initiativet till den första svenska rymdinkubatorn togs av Rymdstyrelsen och ESA, European Space Agency och idag finns det totalt fyra rymdinkubatorer i Sverige. Förutom den i Lund på Ideon är de övriga tre i Uppsala på UIC, i Trollhättan på Innovatum samt i Luleå där även hela ESA BIC Sweden drivs av Arctic Business. ESA BIC Sweden med samtliga fyra siter har uppdraget att hjälpa tidiga bolag som har rymdkoppling med nätverk, support och finansiering för att nå ut i rymden eller nå nya tillämpningsområden på jorden.

Uppdaterad:

Dela sidan: