Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Utbyggd kameraövervakning på skadedrabbade skolor

kamera

108 tillstånd för kameraövervakning på skolor och förskolor i Lunds kommun har beviljats. Initialt prioriteras de mest skadeutsatta byggnaderna. Allra först ut var Lerbäcksskolan som nu har 23 kameror och högtalare uppsatta.

Under förra sommaren skadades flera skolor och förskolor i Lunds kommun i anlagda bränder och annan skadegörelse. De tio mest drabbade skolorna- och förskolorna utrustas nu med kameror och högtalare. Kamerorna så att de kan bevaka skolbyggnaderna utanför skoltid och högtalarna så att de kan aktiveras och kommunicera med personer på plats.

Syftet med tillståndsansökan för kameraövervakning på alla förskolor och skolor är att kunna förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet. Lunds kommun hoppas att kamerorna ska skapa en tryggare miljö för skolornas barn, elever och personal och att de kan bli ett insatsstöd för väktarna när de har direktkontakt med larmcentralen.

FAKTA

Flera olika faktorer avgör vilka byggnader som bedöms som mest utsatta. Bland annat har vi tittat på de skolor och förskolor som haft flest incidenter som rapporterats in i vårt skaderapporteringssystem. Tillsammans har de tio mest utsatta skolorna fler än 400 incidenter inrapporterade.

Läs mer om samhällsskydd och beredskap

Uppdaterad:

Dela sidan: