Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Bröder bygger om Stadshallen

Två män i gula varseljackor och blå skyddshjälmar står framför en ljusbrun vägg.
Tvillingbröderna Johannisson jobbar tillsammans i Stadshallen.

15 minuter fick Patrik Johannisson vänta på sin tvillingbror Peter. Sedan har de följts åt genom livet. Nu bygger de om Stadshallen tillsammans.

Patrik och Peter Johannisson har testat om de är enäggstvillingar. Och det är de. När de var runt 30 var de så lika att de själva har svårt att se vem som är vem på bilder. Vid brödernas 30-årsfest såg inte Patriks barn inte vem som var hans pappa. En liten med viktig olikhet att hålla utkik efter är dock att Peter gillar senap och Patrik ketchup. Dessutom vill Peter ha potatis och inte pasta till sin köttfärssås.

Busiga bröder blev lugna

Patrik och Peter växte upp i Malmö. De hade en trygg uppväxt där de och deras kompisar föddes upp på mammans köttbullar och pannkakor. Själva var de fulla av energi och bus.
- Vi var två lätt rödhåriga killar som inspirerade till olika upptag och sedan skyllde på varandra. Om vi ses som lugna personer i dag, skulle vi nog inte beskrivas som det som små, säger Patrik.
I dag är bröderna inte helt identiska till utseendet, något som underlättar för arbetskamraterna när de jobbar i samma byggprojekt. Peter är platschef vid ombyggnaden av Stadshallen och Patrik är arbetsledare. I dag arbetar de ihop, men de har inte alltid gått samma väg.

- Fram till nian gick vi samma klass och gjorde i princip allt tillsammans. Sedan hade vi en separationsfas när vi bråkade rätt mycket. Vi fortsatte att spela handboll tillsammans men var tvungna att hitta våra egna identiteter, berättar Peter.

Ärlighet, tillit och laganda styr

Bröderna valde olika gymnasieprogram, men så stor skillnad var det inte, då båda var tekniskt intresserade. Peter gick byggnadsteknisk linje och Patrik verkstadsteknisk. Sedan fortsatte Peter att utbilda sig till snickare och Patrik inom plåt och svets. De jobbade inom olika byggföretag och för tjugo år sedan vidareutbildade Peter sig till platschef. Patrik utbildade sig till arbetsledare.
- När jag hade jobbat som platschef på byggnadsfirman Otto Magnusson i fyra år behövde jag en rutinerad arbetsledare och sade att jag gärna ville ha in Patrik. Detta var för 12 år sedan och sedan har vi i arbetat ihop till och från i olika projekt, berättar Peter.
Att jobba tillsammans är enkelt och gör att allt flyter väldigt smidigt, menar bröderna. De förstår varandra precis, ibland redan innan den ena har sagt något och de har samma värderingar.
- Det är viktigt att vara ärlig och ha tillit till varandra och till alla andra i arbetslaget. Vi jobbar väldigt hårt, men vi vet att vår arbetsgivare har samma värderingar som vi. Vi har växt upp med att den som städar är lika mycket värd som den som är VD, säger Patrik.

Stadshallen engagerar

Många år inom handbollen har också format brödernas höga värdering av lagarbete. I ombyggnaden av Stadshallen är olika kompetenser inblandade både inom byggnadsfirman och från Lunds kommuns sida. Även arkitekter, byggnadsantikvarier och andra experter tillför sin kunskap när det gäller att bevara och tillgängliggöra den anrika byggnaden mitt i stan. För att lagarbetet ska fungera måste också rollfördelningen göra det.
- He’s the boss and I’m the chief, säger Peter.
Patrik tycker att han ibland nästan kan läsa Peters tankar och vet vad Peter ska svara. Både bröderna lägger stor vikt vid att ligga före i planeringen och försöka se problemen framför sig, redan innan de uppkommer. Peter kan ligga tre månader före i planeringen, Patrik kanske fyra till fem veckor. Nu har arbetslaget varit på plats ett tag i Stadshallen och de kan den komplicerade byggnaden utan och innan.

- Alla som jobbar med Stadshallen är engagerade. Det tillkommer nya människor efter hand, det är verkligen ett roligt projekt, säger Patrik.

- Det som är mest spännande med Stadshallen är att se hur mycket som går att återbruka och spara. Sedan är det intressant att se hur slutresultatet kommer att bli, när allt växer fram och vi öppnar upp, menar Peter, som också märker ett stort intresse från lundaborna och svarar på många frågor.

Bygga sommarhus nästa gemensamma projekt

Är det så att tvillingar umgås på fritiden och lever ett gemensamt liv?
När det gäller Peter och Patrik stämmer det helt och hållet. Patrik träffade sin fru på Peters blivande frus 20-årsfest och fruarna är nära vänner.

- De är som systrar, det är nästan ett krav, säger Peter och skrattar.
Familjerna umgås hela tiden och de sammanlagt fyra barnen som nu är i 20-årsåldern, har växt upp nära varandra.
- Nästa stora projekt är att bygga ett sommarhus tillsammans. Nu ska vi bara hitta en tomt, säger Peter.

Uppdaterad:

Dela sidan: