På grund av stor brandrisk är det inte tillåtet att elda utomhus.
Läs mer om vad det innebär:
Eldningsförbud i Lunds kommun
CoAction Lund är ett nyskapande projekt som strävar efter att inte bara uppnå klimatmålen utan också agera förebild för andra städer. Genom att fokusera på mobilitet och energi som centrala områden, siktar vi på att minska utsläppen och forma en hållbar framtid för staden.
CoAction Lund är en så kallad systemdemonstrator som startats för att man ska kunna uppnå en klimatneutral stad. Inte bara uppnå utan även visa andra hur man gör.
– Co syftar till att vi arbetar tillsammans för att nå klimatmålen, för vi som kommun är beroende av alla företag och alla företag är beroende av oss som kommun. Så det är inte så att vi bör jobba tillsammans utan vi måste jobba tillsammans för att få en positiv samhällsutveckling. Sedan syftar action till att vi ska åstadkomma något, då har vi valt mobilitet och energi som våra områden. Där gör vi gemensamma satsningar för att få ned utsläppen, framförallt från mobilitetssidan för där ligger idag drygt 50 procent av våra utsläpp, säger Markus Paulsson, projektledare på Lunds kommun.
Utsläpp har minskat långsamt genom åren trots en ökande befolkning, men det krävs att man växlar upp för att nå målen. Ett sätt att få ned utsläppen från transportsektorn är att minska hur mycket man kör bil samt flytta över till andra transportsätt: gång, cykel och kollektivtrafik. En annan metod är elektrifiering. Här finns dock ett krux i form av bristande el-effekt. För detta finns två lösningar:
– Man kan styra om, att man inte använder el till till exempel uppvärmning utan nyttjar fjärrvärme, eller se till att producera mer el. Vi kallar den första för flexibilitet, att styra flexibelt utifrån behov. För det andra kommer vi jobba med energigemenskaper, att på lokalt plan skapa mer kraft, säger Markus Paulsson.
Energigemenskap är i grunden en förening där grannar delar på energi. Det kan handla om solceller eller batterier som sen nyttjas gemensamt. Detta kan bland annat möjliggöras med ny infrastruktur, ett internetifierat elnät.
– Det krävs tre saker: att man har dedikerade elkablar mellan husen, att man har energiväxel, och att man har ett gemensamt digitalt språk för att styra dessa energiväxlar. Då blir det ett digitalt styrt elnät som fungerar enligt samma principer som internet, avslutar Paulsson.
Energigemenskaper kan vara ett bra komplement i energisystemet, men över överskådlig tid kommer el att behöva produceras i första hand på andra platser än där den förbrukas. Olle Eliasson på Kraftringen berättar mer:
– Energisystemet måste vara i balans varje sekund, och för att hela systemet ska fungera måste energigemenskaperna kunna integreras på ett smart sätt i samhällets stora, gemensamma energisystem. I CoAction tittar vi även på hur detta ska gå till, för att undvika kostsamma obalanser som belastar samtliga elkonsumenter. Samverkan är viktig, och vi är glada över att ingå i ett projekt som samlar så många olika aktörer.
Anna Hall, head of public affairs, Energy division på Alfa Laval, berättar om Alfa Lavals deltagande i CoAction:
– Det spännande med CoAction är att det samlar så många olika spelare över värdekedjan. Man har lyckats samla industri, fastighetsägare, energibolag, likväl som innovatörer, experter och offentliga aktörer – vi tittar på helheten och samarbete är A och O om vi ska lyckas med klimatutmaningen. Samarbete och ett holistiskt synsätt, poängterar Hall.
Artikeln är framtagen i samarbete med Crossmedia Communication.
Uppdaterad: