Länk till startsidan

$currentPage

Stödcentrum för unga

Om du har drabbats av, blivit vittne till eller begått ett brott kan du behöva någon att prata med. Du som är under 25 år och bor i Lunds kommun är välkommen till Stödcentrum. Även dina närstående är välkomna att höra av sig till oss. Vi har tystnadsplikt och hjälpen är kostnadsfri.

"Det kändes så fel"

Sexualbrott och våldtäkt kan se ut på många olika sätt. Det kan vara att ha blivit drabbad fysiskt eller på nätet, att något inte känns bra, att det har varit emot ens vilja. Ibland kan man vara osäker på om det som hände verkligen var ett brott. Händelsen behöver inte vara polisanmäld för att du ska få stöd av oss.

För dig som utsatts för något

Hos oss får du bearbeta känslor och sortera i vad du varit med om. Det finns inget rätt eller fel sätt att reagera på. Vi pratar om hur du kan hantera tankar och känslor. Vi bemöter dig utifrån din situation och dina behov. Du kan tillsammans med oss komma fram till om du vill polisanmäla eller inte. Vi kan hjälpa dig, om ditt beslut blir att polisanmäla.

Jag trodde aldrig att jag skulle våga berätta. Detta har hjälpt mig så mycket.

Sagt av ung tjej som utsatts för sexuellt ofredande.

För dig som gått över gränsen

Undrar du om du har gått över gränsen sexuellt? Vi hjälper dig att sortera i det. Hos oss på Stödcentrum får du tänka igenom vad som hänt, vilka följder händelsen fått, vilket ansvar du tar för det som hänt och vad det innebär framåt.

Kontakta Stödcentrum

För att få stöd av oss kan du ringa, mejla eller skicka ett sms så bokar vi en tid.

Telefon: 046-359 95 26,
Sms: 0709-91 00 80
E-post: stodcentrum@lund.se
Besöksadress: Ringvägen 1B, Lund

Sandra och Amelie på Stödcentrum

Så här funkar det att få stöd av oss

Vi på Stödcentrum erbjuder dig samtalsstöd. Hos oss får du träffa Sandra och Amelie, trygga vuxna som har erfarenhet och är professionella. Du kommer till en hemtrevlig miljö på Ringvägen 1B. Vi är bra på att lyssna och stödja och du får berätta i din egen takt. Ett samtal är ungefär 45 minuter. Du kan få hjälp i rättsprocessen och i kontakt med myndigheter. Dessutom kan du få hjälp med att hitta till rätt ställe om du har andra problem som vi inte kan hjälpa dig att lösa. Även vittnen till brott och närstående kan få hjälp och stöd. Vi har tystnadsplikt och för inga journaler.

Hur kan det kännas?

Känslor som exempelvis rädsla, skam eller skuld är vanliga och kan göra det svårt att berätta vad man varit med om. Trots att det kan ta emot att berätta så brukar de flesta känna sig lättade efter samtal på Stödcentrum. Att dela det svåra lindrar.

Läs mer kommunens stöd till unga som begått eller utsatts för brott här.

Mötesrum med fåtöljer på Stödcentrum.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Aktuellt

Omsorg och stöd

Du som bor i Lunds kommun och har blivit utsatt för brott, bevittnat brott eller är anhörig till brottsutsatt, vittne eller misstänkt kan få stöd av Brottsofferjouren Mellersta Skåne.

Omsorg och stöd

Våld i nära relationer inkluderar alla typer av våld som kan förekomma i alla relationer oavsett sexuell läggning och könsidentitet. Våld kan även förekomma inom syskon- och andra familje- och släktrelationer.

Omsorg och stöd

När du är ung och blir misstänkt eller utsatt för ett brott kan vår socialtjänst ge dig stöd. Vi finns med för att ge dig hjälp om du behöver och för att informera dig om hur rättsprocessen fungerar.