Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Snillrik Stadshall skapar utmaningar efter 50 år

En kvinna och en man i reflexjackor och bygghjälm står inne på en byggarbetsplats.
Shahad Lund, projektledare för Stadshallen i Lunds kommun och Peter Johannisson, platschef för entreprenören byggnadsfirman Otto Magnusson tittar på bygget av de nya gradängerna i sessionssalen.

Klas Anshelms vackra Stadshall från 1968 är en unik och spännande byggnad. Dagens krav på tillgänglighet, brandsäkerhet och ventilation är dock utmanande för en Stadshall på 50+.

När det gäller installationer och ledningar för vatten, el och ventilation är Stadshallen uppbyggd som en maskin. I alla fall ser det ut så när vi ser på ritningarna. Arkitekten valde också att dölja alla installationer – något som är snyggt, men besvärligt när systemen behöver utökas. Ibland har det varit ett litet detektivarbete att förstå hur alla ledningar hänger ihop.

- Vår utmaning är att uppfylla dagens lagkrav i en byggnad från 1960-talet utan att ge avkall på husets själ. Vi vill bevara arkitekten Klas Anshelms anda, men ändå skapa en säker byggnad, säger Shahad Lund som är projektledare för Stadshallen i Lunds kommun.

Luft och säkerhet behöver plats

Just det där med de dolda installationerna är ett konkret exempel, berättar Shahad Lund. I dag finns det krav på sprinklersystem i allmänna byggnader. Det fanns det inte på 1960-talet och nu får sprinklersystemen inte plats i utrymmena för installationer. Även kraven på inomhusklimat har blivit större än när huset byggdes. De större rören får heller inte plats i utrymmena för ventilation. I dagens nybyggen läggs ofta ventilationsrör mellan bjälklag och innertak. I det här fallet innebär det att Stadshallens innertak behöver sänkas på vissa ställen. Luft behöver plats.

Alla ska känna sig trygga

- När det gäller tillgänglighet finns det också högre krav i dag. För att synskadade ska kunna hitta i byggnaden ska det bland annat finnas kontraster i färg vid dörrar och ledstråk. Det finns många andra exempel på nya krav som är otroligt viktiga för att alla ska känna sig välkomna och trygga i Stadshallen, säger Shahad Lund.

Det är alltså mycket att tänka på när vi bygger om den anrika Stadshallen. Det finns flera önskemål och krav - som ibland krockar med varandra.
- Vi försöker hela tiden hitta en balans mellan tillgänglighetskrav, bevarandekrav och säkerhet. Ibland känns det som om ingen får exakt som den vill. De flesta beslut innebär kompromisser. Men tillsammans skapar vi en välbevarad, välkomnande Stadshall för demokrati, kultur och framtid, säger Shahad Lund.

Läs mer om ombyggnaden av Stadshallen och följ bygget!

Uppdaterad:

Dela sidan: