Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Shahad och Qamar vill peppa tjejer i byggbranschen

Många börjar men flera slutar. Det handlar om tjejer i byggbranschen.

Två kvinnor i varselkläder och bygghjälm står inne i ett bygge.
Shahad Lund är projektledare för Stadshallen för Lunds kommun. Qamar Happoush är ingenjör hos entreprenören byggnadsfirman Otto Magnusson.

Shahad Lund och Qamar Happoush är båda civilingenjörer med inriktning väg och vatten. De gillar verkligen sina jobb men har inte speciellt många kvinnliga kollegor ute på byggena. Shahad är projektledare för Stadshallen i Lunds kommun och Qamar är entreprenadingenjör på Byggnadsfirman Otto Magnusson, som är entreprenör för Stadshallen. I byggbodarna utanför Stadshallen träffas Shahad och Qamar på möten flera gånger i veckan. Nästan alla de andra på bygget är killar.

Varför valde ni att läsa till ingenjör?

- Sedan jag var liten har jag gillat känslan av att det först inte finns något på en plats, sedan fylls den med sådant som betyder mycket för människor - allt från hem och kulturbyggnader till kontor. Jag vill vara delaktig i att skapa det och älskar känslan av att bidra till samhället, säger Shahad.
- Jag var duktig på matte och på att rita, men ville inte bli arkitekt. Då låg ingenjör nära till hands. Och jag gillar att lösa problem, berättar Qamar.

Shahad studerade gymnasium och universitet i Sverige. Hon kom från Irak när hon var 17. Snabbt gjorde Shahad de prov hon behövde för att komma in på gymnasiet. Svenska lärde hon sig på två månader. Samtidigt som hon läste på Lunds Tekniska Högskola, passade Shahad på att ta en dubbelexamen i ekonomi. Hon började jobba redan innan hon tagit examen.


Qamar läste till civilingenjör i Syrien och när hon kom till Sverige 2015 fick hon validera sin utbildning mot den svenska. Då Qamar fick jobb redan innan hon fått uppehållstillstånd, fick hon plugga svenska på kvällarna.
- Jag kunde förstå svenska, men inte prata. Det tog ett tag att lära sig att formulera sig. Jag pratar franska, engelska och arabiska också, men franskan har trängts undan av svenskan verkar det som, säger Qamar och ler.

Er målmedvetenhet imponerar. Hur orkade ni?

- Vi hade inget annat val. Det handlar om överlevnad. Jag får ofta den frågan, men jag brukar svara att jag tror att alla hade lyckats om de hade hamnat i samma situation. Vi som lever på jorden idag har släkt som har lyckats överleva, så vi har det i oss, säger Shahad.

Byggnadsfirman Otto Magnusson var Qamars första arbetsgivare och här har hon stannat i olika roller. Att arbeta där som tjej är lätt, menar Qamar, eftersom företagets VD stöttar kvinnor och det finns en god företagskultur med respektfullt bemötande. De flesta kvinnorna på företaget jobbar dock inom HR och ekonomi.
- Min arbetsgivare vill anställa tjejer som är ingenjörer, men det är svårt att locka tjejer. Under ett år såg jag knappt en annan kvinna på jobbet. Det är en annan känsla med en blandad arbetsplats, säger Qamar.

Shahad jobbar på Lundafastigheter i Lunds kommun och här finns flera kvinnor. Nästan hälften av byggprojektledarna är kvinnor i dag. Men Shahad har andra erfarenheter av byggbranschen från tidigare jobb.
- Sedan jag började arbeta i byggbranschen har jag fått sexistiska, nedlåtande och rasistiska kommenterar. Genom åren har jag blivit tuffare och jag har lärt mig hantera det. Efter allt jag har hört reagerar jag inte lika starkt som jag gjorde i början, vilket är ett problem i sig. Jargongen ska aldrig normaliseras, eftersom det är den som skrämmer bort kvinnor, som slutar efter några år. Många har dessutom väldigt svårt med att en ung utländsk tjej ska bestämma. Jag minns tydligt att de på ett traineeprogram sade till oss tjejer att vi ska stå som män för att ta plats i rummet. Att kvinnor som lyckas behöver bete sig som män är ett vanligt problem i mansdominerade yrken, säger Shahad.

Både Shahad och Qamar poängterar ändå att de för det mesta blir väl behandlade och trivs med sina manliga kollegor. De flesta är väldigt bra och rättvisa. Men minnet av hårda kommentarer kan sitta kvar.

Hur ser framtiden ut för kvinnor i byggbranschen? Entreprenörerna vill ha in fler tjejer, men tjejerna stannar inte kvar. Vad är lösningen?

- Jag tror att unga tjejer behöver se framgångsrika kvinnor som arbetar i byggbranschen. Att det är en bra bransch att jobba i. Jag ser mig själv som en person med skinn på näsan, men ibland får jag kanske visa en tuffare yta än vad jag känner inuti mig. Vi behöver helt enkelt bli fler och inspirera varandra, säger Qamar.


Två kvinnor sätter på sig reflexjackor och bygghjälmar inne i en byggnad.
En vardag i varsel. Hjälm, reflexjacka och skyddsskor är uniform för alla som jobbar på ett bygge.
Två kvinnor i bygghjälm och reflexjacka står inne i en byggnad med ljust grå betongväggar.
Qamar och Shahad menar att den dåliga delen av jargongen inte ska normaliseras, eftersom det är den som skrämmer bort kvinnor, som slutar efter några år.

Uppdaterad:

Dela sidan: