Här kan du läsa berättelser från både besökare och personal.
Delfinskolan var en av de skolor som var först ut med seniorlunch, i oktober 2023.
Köket på Delfinskolan är ett tillagningskök, vilket innebär att nästan all mat som serveras också lagas där. En gång i veckan serveras soppa och då finns det nybakat bröd. Det finns även en stor salladsbuffé som man kan komplettera sina måltider med.
– Vi serverar husmanskost såsom spagetti och köttfärssås, gratänger, fisk och så vidare. Det finns alltid ett vegetariskt alternativ, säger Manisha.
Skolrestaurangen har inte varit så välbesökt av seniorer, men Manisha visar att det finns goda möjligheter att sitta lite avskilt från barnen i den långsmala matsalen.
Manisha Broberg, samordnare i köket på Delfinskolan.
– Vi har fått några stammisar som är jättetrevliga och verkar uppskatta måltiderna. Även om vi ibland är väldigt stressade mitt i lunchen är det så värt det när de säger något positivt och är glada. Det ger mig extra energi, avslutar Manisha.
Håkan Olsson, köksansvarig samordnare på Byskolan.
Håkan Olsson är köksansvarig samordnare på Byskolans skolrestaurang i Södra Sandby, här har vi serverat seniorlunch sedan våren 2024. Det är mycket vegetariskt och grönsaker på menyn och det uppskattas av seniorerna som kommer hit för seniorlunch. De äldre lunchgästerna har snabbt blivit omtyckta besökare i skolrestaurangen, en del barn frågar efter seniorerna när de inte är här.
I skolrestaurangen i Byskolan står tre bord avsedda för seniorer, här kan de sitta tillsammans och har nära till att hämta maten som de önskar äta. Barn och seniorer äter i samma sal och här är uppsluppen stämning kring maten. Håkan och hans kollegor är måna om att alla ska känna sig välkomna i skolrestaurangen.
– Jag var orolig för att bullret skulle störa de äldre. Men när jag frågade dem svarade alla, nej tvärtom, här händer det ju något, berättar Håkan.
Håkan har ett stort intresse för ekologisk mat och det kräver mycket planering att ta fram en ekologisk meny i en skolrestaurang. På Byskolan är köket ett så kallat tillagningskök, här tilllagas mat som serveras i skolans egen restaurang, maten levereras också till mottagningskök på flera andra kommunala skolor i Lunds kommun.
Under åren har det blivit mer vegetariskt, nu brukar menyn bestå av tre dagar med helvegeterasikt, en dag fisk och en dag med kött. När menyn planeras utgår teamet på Byskolan från att det alltid ska finnas ett stort utbud av mat och tillbehör. Personalen har full koll på om maten börjar ta slut, då kan de ha mer förberett som de tar fram. Det finns också alltid fri tillgång till andra chansen och grönsaker. Lika viktigt som det är att det ska finnas mat till alla är det att ingen mat slängs. Det är något Håkan och hans kollegor pratar om mycket med barnen.
Just det vegetariska och grönsakerna är extra populärt bland seniora matgäster. Favoriten är däremot fiskrätterna.
– Igår hade vi fullt hus, 20 seniorer var här under lunchen, när vi har fisk är det ofta många gäster, säger Håkan.
För Håkan var det självklart att kunna erbjuda seniorlunch i Byskolans skolrestaurang. Han hoppas på att barnen och seniorerna kan ingå i ett gemensamt projekt på Byskolan för att lära sig mer om bra mat.
– Jag är övertygad om att barnen mår bättre om de äter bra mat. Detsamma gäller såklart för äldre. Det hade varit jättekul att få till ett samarbete med seniorerna här, säger Håkan.
Håkan berättar att menyn på Byskolan inte är speciellt anpassad för seniorer utan att de utgår ifrån vad barnen tycker om att äta, så som spagetti och köttfärssås. Och det har seniorer gärna ätit.
– Häromdagen serverade vi kebab och det tyckte de var jättegott, säger Håkan och skrattar.
Håkans kunskap om ekologisk matlagning sätter inte bara avtryck på menyn. Han och teamet på Byskolan har vunnit flera utmärkelser de senaste åren. 2019 vann Byskolan första pris på galan White guide Junior i två kategorier; "Årets skolkock" och "Årets hållbara offentliga restaurang".
Gemenskap och god mat är det viktigaste för en lyckad seniorlunch. Det säger Göran Vik som äter lunch på Genarpskolan tillsammans med fem andra seniorer.
- Maten är mycket bra och varierad, jag är jättenöjd. Personalen har verkligen planerat allt så bra. Vi behöver inte stå i kö, vi har ett eget bord och får maten serverad.
Vi kan sitta kvar efter maten och prata länge, det är så man längtar hit, säger Göran.
Göran äter lunch på Genarpskolan fem dagar i veckan. De är fem seniorer som träffas regelbundet för att äta tillsammans. Göran tycker det är väldigt positivt, både med maten som serveras och att få träffa nya människor. De äter efter eleverna så ljudnivån i matsalen är inte så hög.
- Vi har lärt känna varandra här på skolan. Jag hoppas att fler ska bli nyfikna och komma och äta lunch här. Jag förstår att man kan vara lite skeptisk men jag skulle säga till alla att prova åtminstone en gång, det är en positiv upplevelse att äta här på Genarpskolan, säger Göran.
Göran Vik, besökare på Genarpsskolan.
Göran har haft kontakt med en del elever och upplever att det funkar bra. När han sätter på sin MFF-tröja leder det till samtal med fotbollsintresserade elever.
- Några elever brukar komma fram och prata om senaste matchen med mig. På så sätt får man kontakt, det är jätteroligt. När man lär känna dem är de goa. Mitt barnbarn går också här på Genarpskolan, säger Göran.
Elsa Christersson, besökare på Klostergårdssskolan.
Går man en gång och får ett sådant här mottagande, då kommer man vilja komma tillbaka. Det säger Elsa Christersson som är en återkommande besökare på Klostergårdsskolans skolrestaurang.
Skolan öppnade upp för seniorluncher i maj i år och är nu en av tretton skolrestauranger dit seniorer är välkomna. Elsa försöker få med sig sina vänner, men de gånger hon hittills besökt skolan har hon gått dit själv. Hon har även testat att äta på Spyken.
– På Spyken brukar de ha härligt nybakat bröd och man kan köpa till en billig och god kaka, säger Elsa.
Klostergårdsskolan får maten från ett annat kök. Ungefär 70 procent av maten är ekologisk. Köket erbjuder alltid ett vegetariskt alternativ och har en stor och ljus matsal.
– Maten smakar så gott! Jag har aldrig fått något som jag inte gillar. Det finns även en ordentlig salladsbuffé, säger Elsa.
Elsa har aldrig upplevt att ljudnivån i skolmatsalen stör henne. Tvärtom har hon tyckt att det är härligt att det är lite ljud och rörelse runtomkring henne.
– Eleverna har varit välkomnande och hälsat på mig. En fördel med detta koncept är man får se att det inte bara är ens egna barnbarn som är trevliga, säger Elsa.
Finns det förbättringspotential?
Ja, Elsa menar att det hade varit bättre om politiker och tjänstemän hade pratat med seniorerna innan beslutet fattades.
– Det hade varit bra om det fanns ett särskilt bord för seniorerna i matsalen.
Hon har även upplevt att det varit svårt att boka innan klockan 8 på morgonen, vilket inte har behövts. Det har varit otydligt på webbsidan och nu har det förtydligats att besökarna kan boka veckan innan om man så vill, men absolut senast klockan 8 samma dag som man vill äta lunch.
– En fördel med att jag nu kan äta lunch här är att det är mycket närmre än där jag åt tidigare. Biblioteket, kyrkan och träffpunkten ligger runt hörnet – det blir en naturlig mötesplats, säger Elsa.