Länk till startsidan

Rester av en bro hittad i Västerbro

Namnet Västerbro kommer inte från ”bro”, som vi kanske kan tro. Bro hänvisar istället till det danska ordet brosten som betyder gatsten. Men det har funnits en bro i Västerbro. Den gick över det lilla vattendraget Lerbäcken.

En man i blå skjortaoch vitt skägg står mellan en vit byggnad och ett byggstaket.

Jonas Andreasson står invid den plats i Västerbro där en bro en gång har gått över den lilla Lerbäcken.

Exakt hur bron har sett ut vet vi inte. Det har säkert funnits flera olika broar genom tiderna. Ibland var det kanske bara ett vadställe. Någon gång för inte så länge sedan, bestod bron av betong. Spår av den kom nämligen fram när Kraftringen grävde i området för att lägga ner nya ledningar.
- Själva Lerbäcken rinner numera under jord i Västerbro. Det har den gjort sedan 1960-talet, då staden omvandlades och Alfa Lavals lokaler byggdes. Lerbäckens vatten hamnade i en kulvert, men den rinner fortfarande ut i Rinnebäcksravinen, säger Jonas Andreasson som är stadsingenjör i Lunds kommun.

En arbetsmaskin står på rester av en gammal kulvert i grå betong.

När Kraftringen grävde i området för att lägga ner nya ledningar i Öresundsvägen hittade de spår av en gammal betongbro eller kulvert som gick över Lerbäcken.

Nya namn ska knyta an till historien

Jonas jobbar med namngivningsfrågor i kommunen och har ett stort historiskt intresse. Namn på nya gator, torg och stadsdelar ska gärna knyta an till det som tidigare funnits på samma ställe. Då är det viktigt att ha god kunskap om en plats historia. Namnet Västerbro är resultatet av en namnutmaning som genomfördes 2017, där allmänheten skickade in förslag till kommunen. Ordet har alltså ingenting med en bro att göra utan kommer från brosten, det vill säga gatsten.

Men så hittades rester av en bro i alla fall.

Jonas har följt Lerbäckens liv i gamla kartor.

En gammal karta visar var en bäck rann en gång.

Den skånska rekognosceringskartan från 1812 visar var Lerbäcken rann en gång.

Lerbäcken rinner vidare under mark

- I den häradsekonomiska kartan från 1910-20 rann bäcken fortfarande ovan jord. På 1940-talet var bäcken kvar, men 1960-talets karta visar att Lerbäcken var kulverterad. Det var ingen stor bäck, men säkert har det funnits flera olika broar som har avlöst varandra genom tiderna. Dem har vi ingen aning om hur de har sett ut. Resterna av bron vi hittade var av betong, så vi vet att den är från 1900-talet, säger Jonas.

På medeltiden var Västerbro landsbygd. En väg ut mot Fjelie och vidare ut mot Landskrona fanns i början av 1800-talet. Kanske gick vägen här redan på medeltiden.

Även andra spännande ting har sett dagens ljus under grävningarna. Gamla äggformade rör kom i dagern när nya ledningar skulle läggas.
- I England reparerar de fortfarande med nya sådana rör. De kallas Ovoid Concrete Pipes. Det som är speciellt med äggformen är att det går att behålla vattenflödet även när vattnet står lågt. Det är spännande att spekulera i vad som hänt i Västerbro före vår tid. Vilka har vandrat förbi här genom ett vadställe eller över en liten bro?

Uppdaterad:

Dela sidan: