Länk till startsidan

Pehr ser det andra går förbi

En strömbrytare som hänger i en sladd från en vägg. Eller en gammal klädhängare - sliten av flera års användning. De flesta skulle inte lägga märke till de här sakerna. Men det gör fotografen Pehr Rafstedt och han gör dem till konst.

En man i orange bygghjälm står inne i en byggnad framför en dörr.
Fotografen Pehr Rafstedt skapar konst av det vanliga och hans bilder gör att vi kan se på världen med nya ögon.

En strömbrytare berättar

Vi får säkert tusentals synintryck varje dag och vi har lärt oss att uppmärksamma det vi har nytta av, eller det som är vackert enligt den kultur vi lever i. Men bildseende kan utvecklas och Pehr Rafstedt har tränat sitt under många års arbete som illustratör, formgivare och fotograf. Han har också jobbat i reklambranschen som AD och med att skapa varumärken för många företag. I nio år var han AD på en PR-byrå. I sitt jobb brukade Pehr fotografera till reportage och genom detta började han ta bilder av byggen och renoveringar av kulturhus. Entreprenörerna ville se förändringen växa fram, men också kunna gå tillbaka i processen. Dessutom fick de vackra bilder som en bonus. Nu är det Lunds stadshall som skildras genom Pehrs lins.

- En strömbrytare i Stadshallen har mycket att berätta. Hur många har tänt ljuset på den? Fritiof Nilsson Piraten, kanske? Min fantasi sätts i gång av detaljer och vardagsföremål. Jag är också imponerad av alla duktiga hantverkare och arkitekter. Konstruktioner och teknik är spännande. Arkitekter skapar intressanta lösningar när det gäller ljusinsläpp i byggnader. Men ibland har jag faktiskt inte hållit med dem utan tyckt att det borde finnas ytterligare ett fönster. Men då har jag hållit tyst.

Pehr skrattar. Han har följt ombyggnaden av Stadshallen sedan den startade. Samtidigt fotograferar Pehr ombyggnaden av Maria Magle, där en tidigare universitetsinstitution i Lund ska byggas om till bostadsrätter. Stadshallen får ett lyft genom renoveringen, menar Pehr. Samtidigt bevaras samma atmosfär som när byggnaden invigdes.

Stadshallens vackra, välvda former är dess signum. Sessionssalen har byggts om och renoverats men dess utformning är bevarad. Foto: Pehr Rafstedt.

Bilderna drar in dig i en ny värld

Pehr vill förmedla något med sina bilder. Han vill kommunicera med betraktaren och dra in människor i sin bildvärld. Inne i den världen blir ett arbetsredskap en skulptur och en ventilationshål en öppning till en annan dimension.

- Det finns en naturfotograf, som heter Nick Brandt, som jag inspireras av. Han lever med djuren och naturen. Jag har bytt naturen till den materiella världen, men jag vill beröra på samma sätt. Ibland kan jag ta 50 bilder av samma objekt, men jag blir bara nöjd med en.

I djupet av Stadshallens källare hittar Pehr vanliga arbetsredskap och ventilationsrör som han gör till konst.

Stark upplevelse med helt nya vinklar

Pehr söker alltid efter annorlunda vinklar och nya perspektiv. Genom detta kan betraktaren få en starkare upplevelse av bilden och se saker och ting på nya sätt. Just nu har han tagit kontakt med sina gamla kompisar för att visa dem bilder som han tog då de umgicks under 1970-talet.

- När jag 17-18 år tog jag massor av bilder på mina vänner och satt sedan nere i mörkrummet och framkallade. Underbara bilder från det härliga 70-talet, säger Pehr.

Det var med fotograferingen som Pehrs kreativa karriär startade och nu är han tillbaka till att mest jobba med fotografiska bilder igen. Under hela sitt liv har Pehr haft en nyfiken, positiv och konstnärlig blick på tillvaron. I hans bilder får betraktaren se saker i ett annorlunda perspektiv som berör.

Här kan du läsa mer om Stadshallens ombyggnad.

Uppdaterad:

Dela sidan: