Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Nya installationer pumpar liv i ombyggd Stadshall

En man i reflexväst och bygghjälm står i ett utrymme med silverfärgade stora rör.
Anders Welander är installationssamordnare för Climat 80 och har hand om installationerna när Stadshallen byggs om.

Är det ett rymdskepp? Är det en kylanläggning för en IT-jätte? Nej, det är Stadshallen.

En modern byggnad i dag är som en maskin när det gäller värme, kyla, ventilation, vatten, avlopp och el. Labyrinter av rör i olika storlekar pumpar liv i byggnaden. Allt styrs av en dator. Vi märker det inte – det ska bara fungera.

Högre lagkrav i dag

När Stadshallen byggdes på 1960-talet var kraven på till exempel ventilation och brandsäkerhet inte lika stora som i dag. Sprinklers var inget man tänkte på. Dagens lagkrav är mycket högre och dem måste Stadshallen följa. Samtidigt ska antikvariska villkor efterföljas och här blir det mycket samtal och kompromisser. För att göra allt ännu mer komplicerat så ville arkitekten Klas Anselm dölja alla ventilationer och nu får rör i större dimensioner inte alltid plats i utrymmena.

Mitt allt detta står Anders Welander, installationssamordnare för Climat 80, som har hand om alla installationer när det gäller Stadshallen. Han visar oss en bild där de olika systemen i byggnaden fått olika färger.

Stadshallens nya installationer är ett komplicerat system som finns i hela byggnaden.

- Riktigt allt är ändå inte med på bilden. Alla dessa installationer är ett komplicerat pussel – något som våra montörer älskar. Visste du att många av våra medarbetare gillar att bygga lego? Det är ett perfekt intresse i det här jobbet, säger Anders Welander när han tar oss runt i Stadshallen och visar alla installationer och nya öppningar som väntar på att stora rör ska dras genom dem.

60 procent av värmen återvinns i ombyggd Stadshall

Just nu finns det cirka 20 medarbetare från Climat 80 inne i Stadshallen. De har gjort cirka hälften av jobbet, när vi tar vår rundtur i februari 2022. Det är inte lätt att få in modern utrustning i ett gammalt hus. Även dagens montörer försöker dölja så mycket av installationerna som möjligt. En annan sak som inte fanns på 1960-talet är återvinning av värme. I dagens system återvinns 60 procent av den värme som blåses ut. Stadshallen kommer att bli mycket mer energisnål med dagens teknik än den var från början.

- Den absolut största utmaningen är att få plats med allt. Vi tittar först i 3D på hur systemen ska byggas upp. Sedan är verkligheten inte alltid exakt likadan som på ritningen. Då får vi vara idérika och lösa allt på plats. Vi har ett väldigt gott samarbete med entreprenören och med kommunens experter, säger Anders Welander.

Komplicerade utmaningar är roliga

När systemet är klart blir det helt datorstyrt. Ett PLC-system - berättar Anders Welander för den oinvigde – är ett fritt system där du sedan kan programmera in vilka funktioner du vill.

- Det som är det roligaste med det här jobbet är ändå att det är så komplicerat. Problemlösningen och samarbetet över gränserna är det bästa.

Här kan du följa ombyggnaden av Stadshallen

Uppdaterad:

Dela sidan: