Länk till startsidan

Marmor från Västerbro blir uteplats på Stenkrossen

Vita marmorskivor från CC House i Västerbro har hamnat på en ny plats. Tillsammans med delar av kontorshusets betongbjälklag har skivorna lagts på innergården och entrén till Stenkrossen.

En person står på en innergård som håller på att byggas och håller ett papper med en ritning.

Stenkrossens innergård och entré kommer att bli fina med återbrukad marmor och betong från CC House i Västerbro.

Den bästa återvinningen är den som sker utan långa transporter. Från Kaprifolievägen där kontorsbyggnaden CC House låg är det inte långt till Stenkrossen, Lunds kommuns projekthus för kultur och innovation på Kastanjegatan. CC House demonterades och revs våren 2024. Stora delar av byggnaden återbrukades av fastighetsägaren Ikano Bostad. Inredning som glaspartier, radiatorer, dörrar, väggar till lägenhetsförråd, handfat och dörrstängare hittade nya ägare eller skänktes till Erikshjälpen och sedan vidare till Ukraina. 300 kvadratmeter bjälklag från betongstommen återanvändes till Skanskas kontorsprojekt i Karlskrona, där Boverket ska ha sitt nya huvudkontor.

En uteplats av marmor och betongblock håller på att byggas utanför en röd byggnad.

Stenkrossens innergård tar form.

Bortvald betong blev vald

Men hela betongbjälklaget gick inte att använda till kontorsprojektet och vissa delar sorterades bort. Däremot fungerade delarna fint till Stenkrossens utemiljö.
- Vi tog det som fanns kvar av bjälklagen och anpassade gestaltningen därefter. Marmorskivorna som vi använder till Stenkrossen var så kallade plansteg, den del av trappan där du sätter foten. De skivorna var tjockare och kunde därför lättare demonteras i större bitar, säger Babs Lange, som är landskapsarkitekt i Lunds kommun.

Innan innergården och entrén till Stenkrossen skulle byggas om, diskuterade Babs Lange och Stenkrossens förvaltare Paul Creutz först med verksamheten och lyssnade till deras önskemål och behov. Konsulten de tog in för utformningen av platserna hade jobbat med återbruk tidigare. Babs Lange fick kontakt med Åsa Nyberg, arkitekt i Lunds kommun, som kände till CC House och på den vägen fick marmor och betong ett nytt liv på Stenkrossen.

En kvinna i vinterkläder och mössa står framför ett mindre rött hus och en större blågrå byggnad.

Babs Lange är landskapsarkitekt i Lunds kommun och en i teamet som har jobbat med att Stenkrossens innergård och entré ska byggas av återbrukat material.

Våga prova nytt

På innergården står ett nyplanterat träd. Det är en Ginkgo biloba, ett urträd som fanns redan på dinosauriernas tid. Runt trädet läggs marmorkross ovanpå en vit geotextil, som ska hindra marmorkrossen från att försvinna ner i jorden. Den inre delen av innergården asfalteras. Här ska ett cirkustält kunna sättas upp. Asfalten ska sedan målas och designen har tagits fram av Meja Nilsen på Lunds konst- och designskola, som också ligger i Västerbro. Höjdkurvorna kombineras med trädens årsringar. Designen går sedan igen i brunnslocken.
- Marmorskivorna och betongen har tidigare används inomhus. Nu ligger stenen utomhus i en vacker gestaltning, men materialen kan användas även här, säger Babs Lange.
- Någonstans måste vi våga använda det material vi har tillgång till på nya sätt. I en kreativ miljö som Stenkrossen, fanns den möjligheten, säger Åsa Nyberg.

Här kan du läsa mer om utvecklingen av stadsdelen Västerbro.

Här finns en artikel om återkruket av inredning och byggnadsmaterial från CC House i Västerbro.

 

Uppdaterad:

Dela sidan: