Länk till startsidan

Ljus, ljud och återbrukade möbler med attityd

Patrik Wipps relation med Stadshallen startade 1976 - eller var det kanske 1977? Då var han PRAO-elev på Klas Anshelms arkitektkontor. Sedan dess har Patrik Wipp varit trogen både kreativiteten och Stadshallen. Nu vill han skapa en känsla för alla som kommer in, med ljus, ljud och inredning.

En man i orange väst och reflexväst står i en ljus byggnad.
Patrik Wipp ska bland annat utrusta den nya scenen i Botulfshörnan med ny teknik.

Patrik Wipp är projektledare och ljud- och ljustekniker på avdelningen scener på kultur- och fritidsförvaltningen i Lunds kommun. I många år har han haft Stadshallen som en av sina arbetsplatser. Andra byggnader Patrik Wipp arbetar med är Rotundan i Folkparken, kulturhuset Stenkrossen, Teater Sagohuset, Stadsteatern och Månteatern. Nu är han ansvarig för att bygga upp Stadshallens system för ljus- och ljud, men också för att ta fram återbrukade möbler och inreda med dem. Ljus- och ljudsystem för Stadshallen har Patrik designat förr. Det där med återbrukade möbler är lite nytt.
- Det är lättare med möbler än med teknik. Jag har tidigare jobbat mycket med grafisk design och att möblera och göra val kring färger liknar det lite grann. Det gillar jag, säger Patrik.

Tekniken anpassas efter arkitekturen

Patrik ska framför allt utrusta Stadshallen med scenteknik för professionell användning. Det handlar om konsertsalen, Amfi – som tidigare hette Sessionssalen – och den nya scenen i Botulfshörnan.
- Det som är krångligt med tekniken i Stadshallen är att det är så mycket arkitektur att anpassa sig till. Men jag gillar Stadshallen väldigt mycket. Det har jag alltid gjort - sedan jag hade mitt första jobb här under tidigt 1980-tal. Då skulle jag komma med en plan för upprustning av tekniken till kommunfullmäktiges möten. Även 1995 gjordes en mindre renovering av Stadshallen, säger Patrik.

Flöde av möbler i gigantiska lager

När det gäller möblerna så berättar Patrik att det inte har varit svårt att hitta det de behövde. Det finns ett flöde av använda möbler och Patrik och hans kollegor har letat i gigantiska lager. En del av möblerna i Stadshallen har stått på Emporia. Vissa kläs om innan de används, för att stämma med White Arkitekters färgskala - som är ganska sober med ett antal färgklickar.

En man i orange hjälm och reflexväst går inne i en byggnad. I taket finns en ljusslinga.
Patrik Wipp vandrar under ljusslingan genom Stadshallens entréplan - som ska möbleras med återbrukade möbler.

I Stadshallens stora foajé ska du kunna sitta i en mjuk soffa, koppla upp din dator och titta ut på folklivet. Alla möbler är av god design, med en skön attityd och en nära koppling till Stadshallens formspråk. Det blir som ett antal vardagsrum efter varandra – en offentlig miljö som ska kännas som hemma.

- Det är en märklig period i mänsklighetens historia - att vi har slängt saker. Lunds kommun bestämde att vi skulle använda återbrukade möbler till Stadshallen. Möblerna ska samtidigt harmoniera med Altitude Meetings möbler som också är återbrukade. Vi har tittat på varandras planer, säger Patrik Wipp.

Skapa stämning med inredning, ljud och ljus

Men tillbaka till det 1970-talet som var början till allt.
- Jag har hört att arkitekten Klas Anshelm egentligen ville ha ren betong på innerväggarna, men att den så kallade ”cigarrmaffian” av stadens beslutande män tyckte att det blev för kalt. Istället blev det de mjukt putsade väggarna i sandfärgade nyanser. Patrik Wipp skrattar.

När den här intervjuns görs håller Patrik på med slutförande av ljus- och ljudtekniken. De snygga möblerna har ännu inte kommit men de ska snart anlända. Vardagsrummet ska vara inbjudande för alla.

- Med ljus, ljud och inredning kan du skapa andra verkligheter och stämningar. Jag har alltid haft lätt för att se vad någonting skulle kunna bli. Det är livsfarligt när man köper hus, säger Patrik.

Här kan du läsa mer om ombyggnaden av Stadshallen

En man i orange hjälm och reflexväst står inne en sal med träväggar.
Stadshallens konsertsal ska utrustas med ny teknik.

Uppdaterad:

Dela sidan: