Länk till startsidan

Konkurrens? Nej, samarbete

I Lund blomstrar en kultur av innovation och samarbete som utgör hjärtat av stadens framgångsrika näringsliv. Med en gedigen tradition av start-ups har staden blivit ett magnetiskt centrum för företag som strävar efter tillväxt och utveckling.

Sex personer håller en hand ovanför de andras händer i en cirkel. 

Närhet till konkurrenter hade kunnat betraktas som ett hinder, men i Lund har företagen draghjälp av varandra genom kompetensförsörjning.

– Många företag etablerar sig här och konkurrerar om samma arbetskraft som oss, vilket skapar en positiv spiral för ju fler företag som etablerar sig desto mer attraktivt blir det att studera på universitetet eller tekniska högskolan i Lund – vilket är bra för oss. Det finns en positiv dynamik kopplat till samverkan, säger Björn Hallerborn, kommunikationschef på Axis Communications.

Axis är en svensk tillverkare av nätverksbaserade lösningar inom områdena fysisk säkerhet och videoövervakning och för dem är kopplingen till Lunds universitet och närheten till kompetent arbetskraft av avgörande betydelse. Lund, med dess rika forsknings- och utvecklingsmiljö, erbjuder en värdefull plattform för innovation och samarbete över gränserna.

– Vi har väldigt mycket forskning och utveckling här i Lund, så det är viktigt att ha nära till universitetet. Och Lunds tekniska högskola är viktig för den kompetens vi har och behöver, säger Louise Dolck Strömberg, HR-direktör på Axis.

I Lund finns ett ekosystem av mjukvarubolag i världsklass, säger Henrik Svensson, utvecklingschef på Volvo Cars.

På vilket sätt har ni upplevt att närheten till andra företag i Lund har gynnat er verksamhet?

– Det har funnits många företag tidigare som varit till gagn när de skalat ned, då har vi kunnat rekrytera den arbetskraften. Man kan tala om ett ekosystem av arbetskraft. När vi har öppnat kontor på andra ställen är det viktigt att vi inte blir en isolerad ö utan att det finns dynamik med andra företag – det får inte bli en beroendeställning där vi är det enda stora företaget, konstaterar Hallerborn.

Volvo Cars etablerade sig i Lund 2016 i samband med att man bestämt sig för att växla upp sin kompetens och kapacitet.
– Valet av Lund bygger på att det finns ett ekosystem av mjukvarubolag i världsklass, ett stort antal startup-företag, en lång historik av innovation och, inte minst, närhet till universitet som kan förse oss med duktiga ingenjörer och forskning i världsklass, konstaterar Henrik Svensson, utvecklingschef på Volvo Cars.

Artikeln är framtagen i samarbete med Crossmedia Communication.

Uppdaterad:

Dela sidan: