Länk till startsidan

Kärlek till Spanien och flört med Italien och Frankrike

Med en mobiltelefon i handen springer Hampus Ponné mellan de djupröda och skogsgröna väggarna i sin nya restauranglokal. Tidigare har här funnits turistbyrå, Folk & Rock-butik och bank. Bankvalvet finns fortfarande kvar och där ska restaurangens allra heligaste vara - köket.

En man talar i en mobiltelefon i en ljus lokal.
Hampus Ponné tar hand om de sista detaljerna inför öppnandet av sin taperia i Stadshallen.

Just nu målas den tjocka dörren till bankvalvet och tjejen som målar undrar vilken färg det ska vara. Hampus ringer ett samtal och målaren får snabbt svar. Annars är mycket färdigt i restaurangen och om någon vecka efter den här intervjun ska köket komma. Färgsättningen i restaurangen är genomtänkt och inbjudande.

- Färgerna har jag inget med att göra, säger Hampus och skrattar.
- Jag är färgblind och anlitade en designbyrå för jobbet. Däremot har jag full koll på all inredning och hur vi bygger upp restaurangen. Nu har jag beställt arbetskläder, bestick och meny. Sådant är spännande.

Absolut gehör i smaker

När Hampus berättar om menyer och olika smakkombinationer vattnas det i munnen. Om han nu råkar vara färgblind, har han absolut gehör i smaker. Cirka en och en halv månad är det kvar tills han öppnar.
- Jag kallar restaurangen en taperia och här ska vi servera bland annat tapas och grillat. Hjärtat ligger i Spanien - men vi flörtar med Italien och Frankrike. Jag kommer att ha en egen import av vin på tapp, det är mer miljövänligt och hållbart än flaska. Vi lagar all mat själva, ska hela tiden utveckla köket och hålla en hög gastronomisk nivå.

Längre in i lokalen - där det tidigare låg en optiker - finns nu taperians bakficka. Bakfickan hänger ihop med taperian och ska erbjuda pinchos samt enklare fräscha sallader. En röd gastronomisk tråd går mellan de båda lokalerna och flera ingredienser kommer att vara de samma.

Tom lokal i toppläge

Hampus har varit verksam som krögare i Lund i många år.
- Jag gick förbi Stadshallens lokal och tyckte det var synd att en lokal med ett sådant toppläge stod tom. Jag kontaktade kommunen och anmälde mitt intresse. Det var en lång process, innan Emma Hettman från Lunds kommun ringde och gratulerade, en månad efter att covid hade slagit till. De hade valt mig. Det var med blandad förtjusning jag tog emot beskedet. Ingen visste vad framtiden skulle bära med sig, men jag är oerhört glad att det blev jag, säger Hampus.

En man står i en källare vid en bryggeriutrustning.
I källaren till Stadshallen ligger Hampus Ponnés helt nya bryggeri.

Närproducerat från den egna källaren

Nu står Hampus här i sin nästan färdiga lokal. I källaren ligger ett sprillans nytt bryggeri och ett lika färskt bageri. Mer närproducerat än så är svårt att få. Efter beslutet att Hampus skulle få driva restaurangen blev det många möten med Stadshallens operatör Altitude Meetings, Lunds kommun och andra som ingick i konceptsgrupp som bildats för att fram idéer och upplägg för restaurangen.
- Det har varit en givande tid, vi har lyssnat och lärt av varandra. Eftersom vi har haft så gott om tid känner jag ingen stress i dag. Normalt är det väldigt stressigt inför en sådan här stor etablering, men förhoppningsvis har vi tänkt på allt. Det är en otrolig trygghet att få testa tankar på andra.

Värme, musik och gemenskap

Lokalen har aldrig varit restaurang innan och det har varit mycket att tänka på med ventilation och golvbrunnar. Hampus har lång erfarenhet av restauranger och visste dessutom hur han ville ha det.

Efter intervjun ska Hampus möta en gammal vän, som har med sig en trubadur som ska testa ljudet i lokalen. I taperian ska det bjudas på både trubadurmusik och loungemusik med DJ.

- Stadshallen är en byggnad från 1960-talet som aldrig tidigare har haft en mat- och dryckesscen. Vi är de första på plats. Det är en spännande resa. I dag vill gäster gärna ha något mer än bara god mat. Vi vill ge en helhetsupplevelse med en scen, närvarande kockar och personal, värme och en god gemenskap.

Här kan du läsa mer om byggnaden av Stadshallen.

Och här kan du läsa mer om allt spännande som ska hända när Stadshallen har öppnat igen.

Uppdaterad:

Dela sidan: