Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Josef räddar putsen med liten pensel

Tålamod, noggrannhet, konstnärlighet – och en stark känsla för puts. Alla dessa egenskaper har Josef Steinvall och nu står han med en liten, liten pensel i Stadshallens buller och damm.

En man i vit bygghjälm arbetar med en liten pensel på en vägg.
Josef Stenvall från Stucco Maestro restaurerar noggrant och kärleksfullt Stadshallens puts.

Stadshallens gyllene, sandfärgade innerväggar är karaktäristiska för byggnaden. Det finns fem olika putstyper kvar, berättar Josef Steinvall. Alla innehåller stenar från olika grustag. Detta har skapat nyanserna på väggarna. På 1960-talet när Stadshallen byggdes syrabehandlades putsen för att stenarna skulle framträda tydligt, men det är inte tillåtet idag. Så nu gäller det att hitta andra metoder.

Blandningen är en yrkeshemlighet

Josef Steinvall jobbar på firman Stucco Maestro och de restaurerar allt från medeltida, kalkade kyrkoväggar till moderna konstverk. Nu är det Stadshallens tur att bli omskött.

- Först gjorde vi en analys av alla putstyper. Sedan har vi rört ihop grusblandningar som liknar originalen och blandat i kalkbruk och vatten i olika proportioner. Exakt hur vi har gjort är en yrkeshemlighet, säger Josef Steinvall och skrattar.

Väggarna som Josef Stenvall ska restaurera är på 140 löpmeter och även om väggarna lagas fläckvis, kommer jobbet ändå att ta cirka tre månader.

Lagar med kärlek och sand

Det är bara på Stadshallens övervåning som Josef Steinvall ska restaurera väggarna. De väggarna är dock 140 löpmeter och även om väggarna lagas fläckvis - kommer jobbet ändå att ta cirka tre månader. Skadorna kan bero på slitage eller att det suttit en installation på platsen. Det kan också handla om gamla lagningar som nu görs om. Josef Steinvall är specialiserad på putslagningar. Som kollegor på Stucco Maestro har han stenhuggare, konservatorer och restaureringsmurare. Josef Steinvall uppskattar verkligen Stadshallens arkitektur - den genomtänkta helheten och färgerna.

- Egentligen är det här mer ett konserveringsarbete av ett konstverk än ett restaureringsarbete och de putsade väggarna behöver behandlas därefter. Jag gör lagningarna så kärleksfullt jag kan och är väldigt glad att de valde att restaurera putsen och låta den bli en del av historien, säger Josef Steinvall.

Här kan du läsa mer om ombyggnaden av Stadshallen.

Här kan du läsa mer om Stadshallens historia och framtid.

Uppdaterad:

Dela sidan: