Länk till startsidan

"Jag har världens vackraste yrke"

Simone Höckner föddes in i dansens värld. Kanske föddes hon också till att ha dansverksamhet i Stadshallen, med en mamma som var dansare och en pappa som var arkitekt.

En kvinna i bygghjälm och refexjacka står vid en dörr inne i en byggnad.
Simone Höckner är tillbaka och hälsar på i Stadshallen där hon undervisade i dans i 19 år.

I 19 år arbetade Simone Höckner som danslärare i Stadshallen genom Kulturskolan i Lunds kommun. När hon började var salen på tredje våningen nog inspirerande för dansundervisning - men där fanns varken speglar, dansmatta, stänger för klassisk balett eller öppningsbara fönster. Luften stod stilla och det blev snabbt immigt under danslektionerna.
Från början användes salen som repetitionsrum för musiker. Simone fick berättat för sig att när blåsarna övade, blev det så mycket ånga att fönsterrutorna höll på att spricka av fukt.

-Jag fick reda på att denna sal skulle vara vår provisoriska danssal i högst 3 år. Vi var där i 19 år, berättar Simone.
- Salen hade sin charm med sin ovanliga form och sin utsikt. Vi trivdes väldigt bra - men det var inte den optimala danssalen.

Levande musik till dansklasserna

Efter ett tag drev Simone Höckner igenom att några fönster skulle kunna släppa in luft. De fönstren är fortfarande kvar. Nu är de öppna på vid gavel för att svalka yrkesarbetarna som bygger om Stadshallen.
- Det känns lite sentimentalt att vandra runt på sin tidigare arbetsplats, tycker Simone som tittar in i sitt gamla kontor och visar var flygeln stod när den inte användes.
- Vi hade alltid levande musik till klasserna i barndans och klassisk balett. Det har vi fortfarande nu när vi har nya lokaler i Folkparken här i Lund. Pianisten Attila Horvath har ackompanjerat Kulturskolans danslektioner från start. Vi två har 30-årsjubileum i år, säger Simone.

Simone Höckners tar några danssteg i Stadshallens korridor. Lite längre bort låg hennes tidigare studio.

Teatern tog bort blygheten

Simone danskarriär började dock långt tidigare än så. Hon är född i en dansfamilj med en mamma som var dansare och danspedagog. Även Simones ena syster valde dansens väg. Pappa var arkitekt och familjens dansteoretiker och älskade verkligen dansen.
- Mina föräldrar har alltid stöttat mig. De har varit på varje föreställning som jag genomfört, koreograferat och skapat. Numera är det bara min mamma kvar, men hon är mig trogen och pappa kommer alltid finnas med mig och mina minnen. Min mamma Gisela startade en dansstudio i Lund tillsammans med danspedagogen Ann-Christin Waldemarsson. Jag är uppvuxen med att följa med till dansstudion och visste mycket tidigt att jag ville bli dansare, säger Simone.

När Simone var nio år började hon på balettelevskolan på Malmö Stadsteater. En underbar tid i hennes liv, berättar hon och teatern blev som hennes andra hem. Simone fick vara med i operor, operetter och baletter på Malmö Stadsteater som numera är Malmö Opera. Vid fjorton års ålder flyttade Simone hemifrån för att fortsätta sin dansutbildning på Svenska Balettskolan Riddarfjärdsskolan i Stockholm. Simone visste vad hon ville och hennes föräldrar stöttade henne till 100 procent.
Simone drömde om att bli klassisk balettdansös. Så blev det dock inte.
- Min figur och längd passade inte enligt den klassiska balettens ideal, förklarar Simone.
Men hon gav dock inte upp, utan studerade dans och teater på gymnasiets estetiska linje i Halmstad.
- I Halmstad upptäckte jag även intresset för att undervisa i dans och nya dörrar öppnades inom teaterns värld. Innan jag kom i kontakt med teatern var jag väldigt blyg och hade svårt att prata inför publik. För mig var kroppens naturliga språk dansen, där jag kände mig bekväm och trygg.
Simones intresse för pedagogik och att kombinera dans och teater växte och hon sökte till danspedagoglinjen på Danshögskolan i Stockholm. Där kom hon in efter sina två år i Halmstad, arton år gammal.

Pedagog som spridit sin passion

Simone blev danspedagog och har spritt sin kärlek och passion för dansen till ett oräkneligt antal lundabor. Hon har också själv dansat inom modern contemporary dans i bland annat Domkyrkan, och hon kombinerar gärna dans och teater. I Simones undervisning finns barndans, klassisk balett, allround konstnärlig dans, jazz och modern contemporary. Sedan 2018 undervisar hon även i drama-teater-scenkonst på Kulturskolan. De nya lokalerna i Folkparken är fint anpassade till dans och teater.

- Vi stortrivs i Folkparken även om det var med sorg som vi lämnade Stadshallen. Salen i Stadshallen var egentligen inte gjord för dans, men vi hade nära till våra kostymförråd och till scenen där vi hade föreställningar. Den var även nära till Stortorget, där vi ibland gjorde spontana danshappenings. Eftersom Stadshallen ligger så centralt var det också lätt även för de yngre eleverna att ta bussen till sina danslektioner, säger Simone.

Dansens fantastiska språk

I början av 1990-talet anställdes Simone Höckner på kommunala Musikskolan för att nå ut till grundskolorna i Lunds kommun med projektet ”Dans i skolan”. Dans i skolan var obligatoriskt för alla barn i årskurs två och Simone cyklade mellan Lunds skolor.
- Det var en underbar tid och många av de barn som jag nu mött som vuxna, har berättat hur viktiga och inspirerande danslektionerna var för dem och deras skolgång. Ett antal av dessa elever följde sedan med till dansverksamheten som växte fram i Stadshallen.

Projektet med dans i skolan avslutades efter ett antal år. I slutet av 1990-talet bytte kommunala musikskolan namn till Kulturskolan och Simone fick möjlighet och fria händer att bygga upp dansverksamheten på Kulturskolan i Stadshallen. Dansskolan har med åren vuxit med elever från fem års ålder till och med gymnasiet och fler lärare har tillkommit.

- I över 30 år har jag varit anställd och verksam som danspedagog i Lunds kommun. Min önskan har alltid varit att nå barn och unga genom dansens fantastiska språk och ge dem möjligheten att få uppleva den konstart som alla kan utöva. Alla har möjlighet att uttrycka sig genom dansen. I dansen behöver det inte finnas någon tävling.

Jag har världens vackraste yrke.

Simone Höckners önskan har alltid varit att nå barn och unga genom dansen och ge dem möjligheter att uttrycka sig själva.
I dag bedriver Simone Höckner dansundervisning i Kulturskolans lokaler i Folkparken. Även här används levande, klassisk musik.

Uppdaterad:

Dela sidan: