Länk till startsidan

Hållbart och socialt boende i Brunnshög

Kollektivboende för vuxna i Brunnshög? Ja visst. För unga vuxna som pluggat klart och ännu inte fixat eget boende kan delat boende vara ett bra alternativ. Det är ett enkelt och flexibelt boende utan krav på kontantinsats och billigare än andra alternativ.

Visionsbild över en stadsdel med flera flerbostadshus och grönområden.
”Brunnshög är optimalt med tanke på allt spännande som händer där” säger medgrundare och VD till Colive Katarina Liljestam Beyer.

Det är en vanlig situation bland åldersgruppen 20- och 35-åringar att stå utan bostad när de slutat plugga. Sannolikt har de inte hunnit så långt i bostadskön – om de över huvud taget står i någon - eller saknar föräldrar som kan bekosta bostad. Med drivkraften att hjälpa unga vuxna som riskerar att bli utkastade på gatan bildades bolaget COLIVE av Katarina Liljestam Beyer och Jonas Häggqvist. Under 2024 öppnar de delningslägenheter i Brunnshög.

Vardagsrum med färgglada fåtöljer, mörka soffor och vita lampor i taket.

Bo själv, lev tillsammans

Kan man tänka sig att under en period i livet få fördelarna av gemenskapen som uppstår av att bo tillsammans med andra men också till viss del privatliv, så kan kollektivboende vara perfekt. Alla har sitt eget krypin med badrum och man kan låsa om sig. Resten av lägenheten delar man med de andra boende.

Förutom att erbjuda en bra boendelösning skapar den här typen av kollektivboende internationella och sociala platser – för många av de som söker till COLIVES boende är från andra länder. Fenomenet växer även utomlands.

Hur och vem får en plats?

Eftersom dessa delningslägenheter inte är tänkta som något livslångt boende utan en plats där man stannar mellan sex månader och några år, har de ingen bostadskö. I stället rekryteras bostadsgästerna genom personlighetstest som matchar rätt person med rätt boende.

Med testets 80 frågor utkristalliserar sig universella personlighetsdrag som ordningssinne, förmågor, fritid med mera. Därifrån matchas rätt person till rätt boende.

– Vi har sneglat på hur andra kollektivbostäder runt om i världen gör när de rekryterar bostadsgäster. Vi landade i att inte använda individuella intervjuer utan i stället ett objektivt urvalssystem grundat på forskning, berättar Katarina Liljestam Beyer.

Den saknade pusselbiten

– Vi ska vara en pusselbit i det stora bostadspusslet, en av de bitar som har saknats. Och eftersom vi erbjuder semimöblerade rum kan du komma med bara en resväska och flytta in, berättar Katarina Liljestam Beyer.

Kan en nyskild medelålders flytta in?

– Nej, det går inte. Än så länge är vårt uppdrag att hjälpa målgruppen unga vuxna, berättar Katarina Katarina Liljestam Beyer.

Efterfrågan växer kraftigt

Även om just dessa lägenheter är för unga vuxna så är intresset stort i andra målgrupper. Exempelvis pensionärer, människor som vill ändra sin livsstil eller har en önskan om att vara mindre ensam.

– När vi drog ingång år 2018 hade jag följt utvecklingen med delat boende i andra länder och förstått vilka vinster det ger både ekonomiskt, resursmässigt och socialt. För det handlar inte bara om ekonomin, utan också om det sociala. Ensamhetskänslor bland våra unga vuxna vet vi är stor, berättar Katarina.

Hållbart, visionärt och internationellt

Brunnshögs vision är att vara en internationell mötesplats som andas hållbarhet. Det känns med andra ord som en självklar placering för kollektivboende. Går allt som planerat öppnar COLIVE Altum i Brunnshög vid mitten av 2024. Där blir det nära universitet, forskning, arbetstillfällen och unga vuxna.

LKF bygger huset

Fastigheten där COLIVE ska erbjuda delningslägenheterna ägs av LKF, Lunds kommunala fastighetsbolag vars uppgift är att tillgodose lundabors bostadsbehov genom byggnation och förvaltning av hyresbostäder.

Fakta om Colive Altum

Antal platser i Brunnshög

10 delningslägenheter, med plats för mellan 6 och 12 bostadsgäster i varje lägenhet

Privat boyta

Ca 11-14 kvm

Delade ytor

Ca 120-160 kvm

Öppnar

Mitten av 2024

Andel svenska och internationella gäster

Ungerfär hälften-hälften.

Vill du veta mer?

Brunnshög

Colives webbplats

Visionsbild på flerfamiljshus i sex våningar i grått tegel med grönska som växer på fasaden.
Illustration av fasaden på Colive i Brunnshög.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?