Lund har utnämnts som Sveriges miljöbästa kommun och står i spetsen för den gröna omställningen i landet. Ett lysande företagsexempel är Reko Deli, en ekologisk delikatessbutik som inte bara erbjuder kvalitetsprodukter utan också driver en djupgående hållbarhetsagenda.
Kommunen samverkar med näringslivet på en rad olika sätt, bland annat genom nätverket Klimatalliansen. Detta nätverk samlar ett trettiotal företag som förenas av att arbeta för minskade klimatförändringar.
– Nätverket handlar egentligen om att skapa samverkan mellan klimat och affärsnytta. Här har vi arbetat tillsammans med Lunds universitet, men det är ett fristående nätverk. Det handlar mycket om att dela erfarenheter och sprida goda exempel mellan företag och öka kunskapen kring olika frågor. Alltifrån hållbara investeringar till rapporteringskrav och sätt att jobba med transporter, säger Jon Andersson, chef på miljöstrategiska enheten, Lunds kommun.
På Reko Deli fokuserar man uteslutande på ekologiskt hållbara produkter och strävar efter att förbättra och återställa jordbruksmarkens hälsa.
– Det är det minsta vi kan göra för att säkerställa en hållbar framtid och matförsörjning för alla. För oss är detta inte bara en affärsstrategi, utan ett djupt känslomässigt åtagande som genomsyrar hela vår verksamhet. Andra sätt som vi arbetar hållbart på inkluderar valet av återvinningsbara eller komposterbara förpackningslösningar, användning av förnybar energi, kreativa metoder för att minimera matsvinn och så klart att vi arbetar nära våra lokala bönder och mathantverkare för att främja en hållbar livsmedelsproduktion med högt näringsvärde, säger Bianca Denvall, ägare av Reko Deli.
Jordhälsa och djurhållning är två stora prioriteringar i Reko Delis arbete. De samarbetar med leverantörer som bedriver regenerativt jordbruk, en metod som syftar till att förbättra och återställa hälsan hos jordbruksmarken.
– Denna metod ökar jordens bördighet, främjar biologisk mångfald, återställer ekosystemet och binder koldioxid i marken. De produkter som kommer från dessa metoder bidrar direkt till hållbar konsumtion, med hög näringshalt och stora gastronomiska värden – vilket är idealiskt för vår ekologiska delikatessbutik, säger Denvall.
– Det finns kommuner där vår butik inte hade kunnat existera. Vi har många medvetna kunder som uppskattar att Reko Deli finns och möjlighet att köpa ost eller morötter från ekologiskt hållbar produktion. Men det är en försvinnande liten del som är villiga att betala mer för detta. Det vore betydelsefullt om kommuner premierade hållbar produktion för lokala företagare, till exempel genom gröna offentliga upphandlingar där man prioriterar företag som använder hållbara metoder. Om kommuner ställer högre krav på ekologiskt producerade livsmedel vid upphandlingar skulle det kunna skapa starkare incitament för jordbrukare att anamma mer hållbara metoder, menar Denvall.
Artikeln är framtagen i samarbete med Crossmedia Communication.
Uppdaterad: