Länk till startsidan

För Julia Anshelm är Stadshallen barndomens land

När Julia Anshelm stiger in genom dörrarna till Stadshallen är det med förväntan och ett visst vemod. Här har hon dansat och spelat i orkester och på Folk å Rock sökte hon efter sin musiksmak.

En kvinna i vit bygghjälm och gul reflexväst går inne i ett rum där det pågår ombyggnad.
Här har Julia Anshelm tagit danslektioner som ung. Stadshallen är för henne musik, dans och kultur.

Liksom många andra lundabor bär Julia Anshelm på minnen från Stadshallen. Nu byggs Stadshallen om för att ge plats till nya minnen, men de gamla sitter kvar i väggarna.

Stadshallen är så klart en byggnad som Julia Anshelm har en relation till, berättar hon. Att det är hennes farfar som har ritat huset spelar ju in. Men Julia Anshelm skulle ändå vilja påstå att hennes relation till Stadshallen mer har att göra med dess placering i centrala Lund, som är hennes uppväxtstad.

Glad att Stadshallens bottenvåning blir öppen för alla

- Stadshallen har inhyst funktioner och rum som har varit en del av mitt - och många andras - vardagsliv. Detta är inte bara ett finrum, som Stadshallen också är, vilket ses i den öppna foajén med utsikt över Bantorget och Stortorget och de breda trapporna värdiga ett konserthus. Det är känslan av vardagsrum, öppet för alla, som jag tycker om. Jag är glad över att Stadshallens bottenvåning också efter ombyggnaden ska vara tillgänglig för alla och att du inte behöver betala för att gå in där, säger hon.

Julia Anshelm är själv arkitekt och kan se på Stadshallen ur många synvinklar.

Skylten för flickor hänger kvar

Vi tar en promenad genom Stadshallen där ombyggnaden pågår för fullt. Julia Anshelm gör en vandring genom sin barndoms och ungdoms land. En skylt med texten ”Flickor” hänger fortfarande kvar till ett av de mindre rummen i anslutning till danssalen på tredje våningen. Danssalen är nu full av byggmaterial, men ljuset flödar fortfarande in. Julia Anshelm dansade bland annat på Kulturskolan, där Simone Höckner var huvudlärare. I 19 år använde kulturskolans dansverksamhet salen i Stadshallen. I dag finns de bland annat i Folkparkens lokaler i västra Lund.

- Om vi skulle ha klasser i Stadshallen på källarna fick vi ta oss upp till danssalen genom en sidodörr, som hade en kod. När jag annars tänker på Stadshallen så är det skivaffären Folk å Rock, dit vi gick efter skolan och lyssnade på de senaste skivorna och försökte få till en musiksmak. Jag tänker även på skärmtaket över entrén som utgjorde scen för konserter. Den svarta fredsskulpturen på Stortorget var den naturliga mötesplatsen innan vi kunde förlita sig på mobiltelefoner. I aulan har jag tillbringat många timmar med övning och konserter i orkestrar, säjer Julia Anshelm.

Starka minnen från besök som liten

Ett annat minne som Julia Anshelm har från Stadshallen är en konstutställning med Arvid Widerberg. Bo och Johan Widerberg var också där på vernissagen. Julia Anshelm måste ha varit ganska liten då, men minnet är starkt. Kanske för att skådespelaren Johan Widerberg var så känd - och snygg.

Julia Anshelm tittar in i Stadshallen kontorslokal, som har fått en ljust grön färg.

Ärlig arkitektur och enkla material

Julia Anshelm har besökt Stadshallen under hela sin uppväxt. Hon är också arkitekt och kan se på byggnadens utformning med professionella ögon.

- Stadshallen är ett fint exempel på arkitektur som inordnar sig i staden. Klas Anshelm ritade både statusbyggnader som Lunds och Malmö konsthallar och institutionsbyggnader till Lunds Tekniska Högskola - LTH. Till Stadshallen har han använt enkla material som billigt tegel. Det är otroligt ärligt, vilket tilltalar mig. Han visade att god arkitektur inte behöver innebära exklusiva material. Rådhuset skulle egentligen rivas vid bygget av Stadshallen, men Klas Anshelm valde att ha huset kvar och tog bort putsen, så att Rådhuset och Stadshallen skulle höra ihop.

En annan sak som Julia Anshelm uppskattar i Stadshallen är rumsligheterna som uppstår i mellanrummen mellan salarna och byggnadens konturer.
- Vid nyproduktion i dag maximeras ofta en byggnads ytor utifrån funktion och det finns sällan plats för oprogrammerade utrymmen. I Stadshallen finns de här mellanrummen som ger en känsla av rymd och överraskning. Det är generöst på något vis.

Här kan du läsa mer om Stadshallens ombyggnad

Uppdaterad:

Dela sidan: