Länk till startsidan

Färger guidar dig på Hedda

Gult, grönt, rött och blått – när du går genom Hedda Anderssongymnasiets och nya Svaneskolans byggnader hjälper färgerna dig att hitta rätt.

En gul trappa leder ner mot en ljus öppning.
Den solgula trappan finns i hus B på Hedda Anderssongymnasiet och nya Svaneskolan.

Nu reser sig byggnaderna till Hedda Anderssongymnasiet och nya Svaneskolan mot himlen och skolan syns på långt håll. De flesta byggnaderna har fått sin röda tegelfasad. Inne i husen är bygget i olika skeden. Längst har hus B kommit, det är huset med gula detaljer. Eva Lindholm, som är projektledare för Lunds kommun, visar runt i husen där vita väggar och ljusa trädetaljer bryts av med starka färger i husens öppna ytor. Här kan eleverna hänga och färgerna på sittplatserna visar i vilket hus de befinner sig.

Varje hus på Hedda Anderssongymnasiet och nya Svaneskolan har en egen färg. Hus C har grönt.

- Det är arkitekterna, Joakim Lyth från Wingårdhs arkitekter och Isak Birgersson från danska AART, som har tagit fram färgsättningen. I klassrummen är väggarna vita och det genomgående träslaget är ask. Inredningsdetaljer som till exempel skåp är ljust grå. Skolmiljön är alltså lugn och ljus. Men i atrierna, de öppna utrymmena högst upp i varje våning, lyser färgerna. Golvmattorna i linoleum, sittbänkar, pentry och väggarna i gångarna vid toaletterna har husets egen färg, säger Eva Lindholm.

Spiraltrappor och raka trappor skapar en variation

Hus B har gula färger, hus C grönt, hus D har en mörkt röd färg och hus E är blått. En annan sak som skiljer husen åt, är trapporna. Hus B och D har raka trappor med träskivor. I hus C och E finns istället spiraltrappor med ribbor.

- En liten detalj som vi kanske inte märker - men som har stor betydelse - är storleken på hålen i de perforerade träväggarna. Olika storlek på hålen tar hand om olika frekvenser av ljud. En stor skola med många elever skapar mycket ljud, men detta hjälper till att skapa en lugnare miljö, säger Eva Lindholm.

Glada färger sticker ut i ljus miljö

Just den lugna, ljusa miljön tycker Eva Lindholm är något av det finaste med den nya skolan. Genomtänkte ljusinsläpp och stora fönster skapar en trivsam värld.
- När du går hela vägen från hus E till hus A upplever du att det finns en god koppling genom hela skolan. Du märker inte att skolan är så stor som den är.

Här kan du läsa mer om bygget av Hedda Anderssongymnasiet och nya Svaneskolan.

Uppdaterad:

Dela sidan: