Idag tar i genomsnitt tre unga personer sitt liv varje vecka. Det vill vi förebygga genom projektet 'Dansa För Livet', där alla skolor kan vara med och dansa med oss: grundskolan, gymnasiet och vuxenutbildning. Den 10 september 2024 dansade 368 skolor och över 85 500 elever tillsammans från Luleå till Trelleborg. Tillsammans kan vi förebygga den psykiska ohälsan bland unga och minska antalet självmord genom att ge kunskap om psykisk hälsa och verktyg för att hantera livets upp- och nedgångar.
Dansa För Livet är ett skolprojekt som startades 2021 på Polhemskolan i Lund. Eleverna efterfrågade undervisning kring psykisk hälsa där de fick göra något kreativt och deras röster fick höras samt där det tydligt framgår var skolan står i frågan kring psykisk hälsa.
Vi utgår från att alla elever är våra elever. Det ska inte spela någon roll var i Sverige man går i skolan, att få lära sig om psykisk hälsa är livsviktig kunskap som vi behöver ta ett gemensamt ansvar för att ge våra barn och unga.
När du anmäler din skola får du tillgång till inspirationsmaterial, i form av instruktionsfilmer till dansen, som du kan använda med dina elever. Dessutom får du värdefulla tips för att kunna arbeta hälsofrämjande.
Jag vill anmäla oss till Dansa För Livet
Dansa För Livets inspirationsmaterial 2025 är skapat och framtaget i samråd med experter och sakkunniga från olika organisationer och yrkeskategorier samt lärare från Polhemskolan och Hedda Anderssongymnasiet.
Utöver detta har vi med tips på bra material från andra organisationer och andra webbplatser som vi inte har något samarbete med.
Eleven Ottilia Wideheim. Foto: Erik Davidsson, före detta elev på Polhemskolan.
Hälften av all psykisk sjukdom under livet debuterar redan vid 15 års ålder, enligt Världshälsoorganisationen. Tidig upptäckt och tidiga insatser är därför viktigt.
UNICEFs rapport från 2021 visar att vuxna behöver ta ett övergripande ansvar för att lyssna och samtala med barn och unga om deras självupplevda erfarenheter. Skolans roll är därför central för många av skyddsfaktorerna mot psykisk ohälsa och för att bryta stigmat.
"När elever får lära sig i skolan om psykisk hälsa och hur de kan påverka den, mår de bättre och får mindre av problem som nedstämdhet, oro, huvudvärk och sömnsvårigheter.”
Från och med 2025 har Dansa För Livet ett tema som är kopplat till budskapet i den låt vi dansar till. Ett sätt att sprida kunskap och aktuell forskning kopplat till det dansen symboliserar. Vi kommer därmed över tid att belysa olika områden som rör psykisk hälsa.
Årets låt, "Silhouettes – Avicii", handlar om framtid och förändring. Att vi inte ska se tillbaka på det förflutna, utan istället blicka framåt mot en ny, bättre framtid. Frasen "We are the future and we're here to stay" betonar en stark känsla av framtidstro och att vi har kommit för att stanna. Liksom "And we will never look back at the faded silhouette" som syftar på att vi inte ska fastna i det förflutnas skuggor, utan gå framåt mot något nytt och fräscht.
Dansa För Livet står upp för vikten av att vi alla kan mötas i dansen och genom det sprida hopp om psykisk hälsa. Likaså lyfter låten den kollektiva kraften och sammanhållningen "Come on people, we have all seen the sunshine" pekar på vikten av gemenskap och ett kollektivt hopp. Det handlar om att vi alla är en del av den större förändringen och att vi tillsammans kan möta framtiden.
“Den ljusnande framtid är vår …” sjunger eleverna när de efter 13 år i skolan springer ut med siktet inställt på vidare utbildning, arbete, vänner, kärlek, äventyr och jakten på det riktiga lyckliga livet som vuxen. Där på trappan glöms proven, stressen och allt de inte gjort och ljudet av “... fy fan vad jag är bra” ekar så att håret reser sig och vi som står bredvid gläds och tänker där är framtiden.
Skolan utgör en stor del av barn och ungdomars liv. Det är en viktig plats för deras utveckling och hälsa och enligt skollagen ska skolan arbeta främjande och förebyggande med elevers hälsa (Skollag, 2010:800).
“Skolan är viktig för att motivera oss elever att känna hopp om framtiden. Skolan ska vara stöttande och positiv gällande framtiden. Inte bara lyfta fram problem utan också lösningar”
Elev årskurs 3, Hedda Anderssongymnasiet.
I forskningsrapporten "Integration bland unga" berörs just framtidstro bland unga. Nästan alla barn och unga har en god framtidstro där de också anser att de kommer att ha ett jobb när de är 30 år och att de kommer att ha en god hälsa. Detta styrks av SCB:s statistisk årsbok för Sverige 1914–2014" (2014) där nästan 100 procent av de tillfrågade barn och unga håller med om påståendet: ”Jag tror att jag kommer att få det bra i framtiden”.
Integration bland unga (Makadam, 2022)
Nyare resultat från Ungdomsbarometern (2020) visar att vartannat barn och ungdom håller med om att man är hoppfull inför framtiden. Det tyder på en något större grupp oroliga än i de andra undersökningarna, men kriget i Ukraina anses ha haft en viss påverkan på siffrorna. Att växa upp i en orolig tid påverkar såklart barn. Lärare vittnar om att där finns barn och unga som är oroliga idag och saknar framtidstro. Att det finns en utbredd oro för rådande läge i världen, för den ekonomiska situationen i en familj samt för ens egna möjligheter till jobb och försörjning. Skolan är och ska vara en trygg punkt i tillvaron som erbjuder ett sammanhang och trygga relationer med vuxna. Det behöver den fortsätta att vara även i tider av oro.
Då hälsovanor etableras redan i tidig ålder har skolan en viktig roll för barns hälsa. Enligt FN:s konvention om barnets rättigheter: “har varje barn rätt att överleva, leva och utvecklas fysiskt, psykiskt, andligt, moraliskt och socialt”. Eftersom barnkonventionen sedan 2020 är en del av svensk lag behöver vi gemensamt sträva efter att göra det bästa vi kan för barns hälsa. Skolan står för flera gynnande faktorer som kan påverka hälsa och välbefinnande positivt för barn och unga. Att ha ett gott socialt stöd, i form av goda relationer till sina lärare och sina skolkamrater, har samband med välbefinnande, bättre självskattad hälsa och högre livstillfredsställelse.
“Skolan har den största rollen i våra liv just nu, och eftersom vi fortfarande lär oss och utvecklas så påverkar ni vuxna mest.”
Elev årskurs 3, Polhemskolan.
Folkhälsorapporten Barn och unga i Skåne (2024) visar på att hög optimism tycks ha högre hälsorelaterad livskvalitet, vilket innebär såväl fysiska, psykiska och sociala aspekter samt framtidsutsikter. Det är flera faktorer som bidrar till en positiv framtidstro bland ungdomar, varav skolan spelar en stor roll.
Att arbeta med psykisk hälsa och ungas välbefinnande i skolan är viktigt för en hållbar utveckling i linje med de globala målen. Mål 3: "God hälsa och välbefinnande" lyfter fram att det är det viktigt att främja psykiskt välbefinnande och psykisk hälsa för alla åldrar med hjälp av förebyggande insatser samt minska antalet dödsfall till följd av icke smittsamma sjukdomar. Här benämns suicidfrekvensen som en indikator. Målet är att till 2030 genom förebyggande insatser och behandling minska det antal människor som dör i förtid av icke smittsamma sjukdomar med en tredjedel samt främja psykisk hälsa och välbefinnande.
Om unga människors psykisk hälsa på WHO
Skolverkets rapport Hälsa för lärande – lärande för hälsa
Folkhälsomyndighetens lägesrapporter om psykisk hälsa och suicidprevention
"Förutom att du blir smartare påverkar dansen också ditt psykiska välbefinnande. Symtom som huvudvärk, magont, smärta, ängslighet och nedstämdhet minskar för de som dansar. "Anna Duberg, 2019.
Erik Allard, lärare på Polhemskolan, berättar om hur idén med dansen kom till och vad som händer i oss när vi dansar. Flera av eleverna berättar också vad projektet betyder för dem.
Många föreningar och organisationer erbjuder råd och stöd på nätet och telefon. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är, om du inte vill.
Telefon: 112
Öppet dygnet runt
Telefon: 901 01
Öppet dygnet runt
Öppet dygnet runt
Barnens hjälptelefon: 116 111
Öppet dygnet runt
Stödtjänst för dig över 18 år
Telefon: 90 390 eller 020-290390
Öppet dygnet runt
Här hittar du hittar fler kontaktvägar om du scrollar ner på dessa sidor:
Mind, självmordslinjen
Suicidezero, få hjälp
Vi som arbetar med Dansa För Livet är:
Du får gärna skicka ett mejl till oss.
E-post: dansaforlivet@lund.se
Följ oss på Instagram: @dansa.for.livet
Mikaela Hilbertsson, Erik Allard och Linda Bruhn.
Uppdaterad:
Behöver du stöd? Olika händelser och situationer i livet kan leda till att du som barn eller ungdom behöver stöd eller vill prata med någon. Inom Lunds kommun finns många olika möjligheter till hjälp och stöd.
Polhemskolan har ett ovanligt stort utbud av kurser och profiler. På Polhem kan du vara den du är och satsa på det du vill. Trots att det är en av landets största gymnasieskolor blir du blir du aldrig bara en i mängden.
I Sveriges kommuner och regioners ”Öppna jämförelser” jämförs de olika kommunerna. Andelen elever i Lunds kommunala gymnasieskolor som når examen inom tre år har successivt ökat.