Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Musiken är hjärtat i Blekingskas nya studentboende

Studenterna flyttar till Ideon-området! Blekingska Nationen bygger just nu ett nytt studentboende, som blir inflyttningsklart till hösten. Ljuset flödar i lägenheterna i två stora huskroppar som vänder sig mot byggnadens hjärta – nationslokalen med kök, pub och dansgolv.

Siluetter av två byggnader syns mot en blå himmel.
Blekingska Nationens nya studentboende består av två huskroppar och sammanlagt kommer det att bli 165 lägenheter; ettor, tvåor och treor.

Karl Johnsinius från Stiftelsen Herulero visar runt och vi passade på att ställa några frågor.

Först – vad är en herul?

- Herulerna är ett mytiskt folkslag som lär ha vandrat till Blekinge och slagit sig ner där. Kanske är de blekingarnas anfäder? Det är det ingen som vet. Stiftelsen Heruleros syfte är att tillhandahålla och förvalta bostäder till medlemmar i Blekingska Nationen och lokaler till Blekingska Nationen. Stiftelsen är byggherre till studentboendet. I 10 år har vi och flera generationer studenter planerat det här, nu får dagens studenter flytta in!

Karl Johnsinius är från Stiftelsen Herulero, som är byggherre för Blekingska Nationens nya studentboende.

Kan du berätta lite mer om byggnaderna?

- Boendet består av två huskroppar och sammanlagt kommer det att bli 165 lägenheter; ettor, tvåor och treor. De högre husen är mellan sju och fem våningar och mellan dem ligger nationsbyggnaden med kök, pub, allmänna ytor för studenterna och nationens expedition. Stiftelsen Herulero har sålt Blekingskas tidigare studentboende på Måsvägen. De byggnaderna är från 1960-talet. Till hösten flyttar studenterna och verksamheten in här. Det ljusa teglet tillsammans med de livfulla byggnaderna tycker vi både skapar fin kontrast och smälter in i området. White arkitekter har ritat byggnaderna. NIMAB är entreprenör. I närheten av vårt studentboende ska Akademiska hus bygga ett nytt hus för studenter och vi kommer att dela till exempel sopsortering med dem. Förutom studenternas lokaler har vi en butikslokal som vi ska hyra ut.

Vad gillar blekingarna mest med sitt nya hus?

- Det är härligt för studenterna att få flytta in här med välplanerade lägenheter och lokaler som är anpassade för nationens verksamhet. Detta är en byggnad som ska finnas i generationer. Något som vi är väldigt glada och stolta över är scenen. Blekingska nationen har en livaktig musikverksamhet. I taket över scenen är stora balkar monterade som en solfjäder som pekar in mot scenen. Balkarna är både bärande och dekorativa. Varje träbalk väger cirka två ton. Symbolen för Blekingska Nationen handlar också om musik. Tecken för play, stop och paus gestaltas som fönster i en av entréerna. Ytterligare en anknytning till Blekinge ska finnas vid husen. Eken är Blekinges landskapsträd och så klart ska vi plantera en ek på innergården.

Läs mer om Ideon och Medicon.

De högre husen i Blekingska Nationens studentboende är mellan sju och fem våningar och mellan dem ligger nationsbyggnaden med kök, pub, allmänna ytor för studenterna och nationens expedition.

Uppdaterad:

Dela sidan: