Länk till startsidan

Bevakning av ordförandeskapet

Sveriges ordförandeskap i EU ökar EU:s närvaro i Sverige, och det kommer att ske många besök och möten runt om i landet. Dessutom kommer alla möten som sker i Bryssel mellan ländernas ministrar, tjänstemän och även samtalen mellan ministerrådet, Europaparlamentet och EU-kommissionen att ledas av svenskar. Det ger Sverige möjlighet att driva förhandlingarna och ha en större roll i EU-samarbetet.

På grund av detta är det bra för journalister eller allmänt EU-intresserade personer att ha koll på var information finns att hitta och vilka det går att vända sig till för att få en inblick i vad som görs. Europa Direkt Lund höll i december 2022 en utbildning om ordförandeskapet i samarbete med tre andra Europa Direkt-kontor, under ledning av den erfarna före detta Brysselkorrespondenten Rolf Fredriksson som kom med många bra tips på hur man som journalist kan gå till väga. Tipsen har vi sammanfattat här nedanför.

I Bryssel

För det första är det viktigt att ha koll på vad som ligger på agendan när Sverige tar över ordförandeklubban, vilket inte är något som går att påverka utan mycket beror på omvärlden och vart man är i olika ärenden. Många lagförslag och ärenden har kommit långt i processerna och kommer slutförhandlas under Sveriges ledning våren 2023, vilket är något att hålla ett öga på. Bland annat gäller det klimatpaketet 'Fit for 55', som handlar om att minska EUs utsläpp med 55 procent till 2030. Utöver klimatpaketet gäller det också den ryska invasionen av Ukraina, energipriserna, handel och konkurrens, rättstatsfrågor gällande Ungern och Polen samt migrationsfrågor som det åligger svenskarna att lyckas förhandla fram överenskommelser i. I de tyngsta frågorna är det oftast ministrar som förhandlar, men för vissa frågor sker förhandlingarna på tjänstemannanivå med svenska representanterna som ordförande.

Information kring vad som sker inom EU under ordförandeskapet finns att hitta genom flera vägar. Europaparlamentet, EU-kommissionen och råden har alla egna presstjänster som lägger ut information och beslut. Viktigt när det kommer till parlamentet är att särskilja på uttalanden och lagstiftande beslut. För att komma åt de svenska parlamentarikerna kan man med fördel gå igenom deras respektive pressekreterare. Den svenska representationen i Bryssel koordinerar ordförandeskapet, och har även en presstjänst som kan dirigera vidare till rätt sakkunnig person. Dessutom har de flesta regioner och en del kommuner, bland annat Skåne och Malmö, kontor i Bryssel som håller koll på vad som är relevant för just dem. Det går även att följa presskonferenser i Bryssel online.

I Sverige

I Sverige är de flesta mötena på tjänstemannanivå och de större mötena sker i första hand på Arlanda och i Stockholm, men det kommer ändå bli ett antal intressanta tillfällen att bevaka även i Skåne, runt tio stycken. Bland annat handlar det om en konferens om människors fundamentala rättigheter i Lund 20 april. Resterande finns att hitta i den kalender som publiceras på ordförandeskapets webbplats. Här publiceras även nyheter och press relaterat till ordförandeskapet, samt länkar till bland annat bildbanken där alla officiella fotografier publiceras från alla event. Både EU-kommissionen och Europaparlamentet har även representationer i Sverige som man kan vända sig till om man har frågor om EU. Riksdagens EU-nämnd kan också vara en bra källa till information kring Sveriges EU-politik och ställningar i frågor.

I allmänhet

Förutom detta finns det också flera nyhetssajter med bra EU-bevakning som kan användas som källor för att hålla sig uppdaterad om aktuella och viktiga frågor, både i relation till Sverige och omvärlden generellt. Den svenska Europaportalen är ett exempel på detta, men det finns även Politico EU, EUobserver och Euractive som kan vara till hjälp för att få en överskådlig blick av aktuell EU-rapportering och vad som ligger på agendan just nu. För att få aktuell data över exempelvis inflationen i EU har EU:s egna Eurostat aktuella siffror, och Eurobarometern samlar opinionsundersökningar i aktuella ämnen. Dessa sidor kan ge en bra bakgrund till vilket EU Sverige tar över ordförandeskapet i, och visar även den svenska opinionen i många viktiga frågor.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?