Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Visioner, förväntan och skyltar – nu förbereds Lundabornas vardagsrum

Sorlet från glada människor kan nästan höras när Calle Håkansson och Ulrika Hjerpe berättar om sina visioner för Wettergrensrummet i Stadshallen. Men den enda som finns i salen är en vänlig byggnadsarbetare med vackra tecken intatuerade på sin arm.

En man och en kvinna i reflexväst och bygghjälm står i ett rum.
Calle Håkansson och Ulrika Hjerpe är på plats i rummet Wettergrens för att förbereda och planera. De är fulla av spännande visioner.

Vi är inte i vägen alls, bedyrar byggnadsarbetaren, där han jobbar bland byggmaterial och undanställda möbler. I rummet står lampor, bänkar och skåp från andra platser i Stadshallen. Över möblerna flödar ljuset in. Ljusinsläppet är vackert här. Under flera år fungerade rummet som danssal. Namnet Wettergrens kommer från Wettergrens dansskola – en institution i Lund ledd av mor och dotter.

Nio mötesrum och kreativa vrår

Calle Håkansson är konceptutvecklare och Ulrika Hjerpe är projektledare hos Altitude Meetings, som är Stadshallens operatör. Altitude driver också STUDIO i Malmö och ska ansvara för innehållet i The Loop, ett nytt konferenshus som byggs i Science Village i Brunnshög.

Stadshallen ska erbjuda konferenslokaler mitt i Lunds centrum. Nio mötesrum kommer det att finnas, allt från poddstudio till konsertsal. Utanför och mellan konferensrummen finns hörn och vrår som också går att använda på kreativa sätt. Bottenvåningen ska vara öppen för alla med restaurang, café och en stor foajé där personal från Altitude Meetings ska jobba dagligen. Stadshallen ska bli Lunds vardagsrum och en viktig del i ombyggnaden har också varit att göra byggnaden tillgänglig för alla.

Lundaborna har en relation till Stadshallen

Tillbaka till salen Wettergrens där Calle Håkansson och Ulrika Hjerpe nu funderar på var skyltarna ska sitta när allt är färdigt. Utanför fönstren rör sig Lundaborna i den begynnande vårsolen.
- Lundaborna har en relation till Stadshallen – som har funnits i över 50 år. Detta har alltid varit en plats för demokrati och kultur och det är något vi ska förvalta och utveckla vidare. Stadshallens traditioner är både en utmaning och något att luta sig mot, säger Calle Håkansson.
Tidigare fanns det butikslokaler i Stadshallen. Genom ombyggnaden ersätts de av publika ytor i form av restaurang och café. Stadshallens öppna utrymmen blir alltså större.
- Det kommer att bli ett flöde genom huset och Stadshallen skapar passager mellan Stortorget, Botulfsplatsen och Mårtenstorget. Stadshallen hjälper till att binda ihop centrum, säger Ulrika Hjerpe.

Hoppas centrumhandeln ska gynnas

Calle Håkansson hoppas att Stadshallen ska gynna centrumhandeln och att lokala näringsidkare ska märka skillnad när verksamheten är i gång.
- Clemenstorget och Bantorget har byggts om och blivit väldigt fina. Stadshallen har potential att rama in Stortorget och göra det till en magisk plats, säger han.

Redan mitt i ombyggnaden inger Stadshallen en speciell känsla.
- Jag blir alltid så lugn när jag kommer hit. Vi funderar på många praktiska ting men när vi kommer in i byggnaden får vi det bekräftat att vi ska göra si eller så. Många Lundabor är trogna sin stad och vi har redan kontakt med flera verksamheter som vill hyra, säger Ulrika Hjerpe.

Del av en större berättelse

Stadshallen ska bli en del av större berättelse, hoppas Calle Håkansson.
- Tillsammans med nybyggda The Loop skapar vi möjligheter till större vetenskapskonferenser. Lund är en del av en större region, där också städer som Köpenhamn och Hamburg ingår.

Här kan du läsa mer om Stadshallens ombyggnad.

Här kan du läsa mer om Stadshallen och allt som kommer att hända när allt är klart.

Uppdaterad:

Dela sidan: