Delårsrapport per april månad, förskoleklass för barn med intellektuell funktionsnedsättning och ny skolchef för nämndens verksamheter. Det är några av de frågor som barn- och skolnämnden behandlade på sitt sammanträde den 27 maj.
Alla handlingar till mötet finns tillgängliga här på webben. Före mötet publiceras tjänsteskrivelser med förslag till beslut. Efter mötet publiceras protokollet, där partiernas yrkanden och reservationer finns med.
Alla kommunens nämnder och styrelser ska göra en analys av verksamheten och resultatet i en delårsrapport per april månad. I barn- och skolnämndens rapport redovisas bland annat händelser av väsentlig betydelse, måluppfyllelse och det ekonomiska resultatet med prognos för helåret.
Barn- och skolnämnden beslutade att godkänna delårsrapporten. För perioden januari till och med april redovisar barn- och skolnämnden en budgetavvikelse som uppgår till 13,4 mnkr, vilket motsvarar 0,4 procent av nämndens budgetram. Barn- och skolnämndens prognos för helåret beräknas till 4 mnkr.
Kommunfullmäktige har beslutat om fyra kommunfullmäktigemål. Barn- och skolnämnden har två utvecklingsmål kopplat till dessa. Utöver målen har barn- och skolnämnden elva särskilda uppdrag från kommunfullmäktige. I delårsrapporten presenteras utfall i viss utsträckning kopplat till dessa mål och uppdrag. I rapporten beskrivs bland annat insatser för bland annat likvärdighet, tillgänglighet och pedagogisk utveckling.
Kommunfullmäktige gav i september 2024 barn- och skolnämnden i uppdrag att utreda införandet av en särskild förskoleklass för barn med intellektuell funktionsnedsättning. Barn- och skolförvaltningen har därför analyserat juridiska, organisatoriska, ekonomiska och lokala aspekter samt hämtat erfarenheter från andra kommuner och egna verksamheter.
Utredningen som förvaltningen gjort visar att en sådan verksamhet som föreslagits skulle kunna ge ett gott stöd till barn med intellektuell funktionsnedsättning och bidra till att fler börjar skolan vid sex års ålder. Utredningen visar samtidigt på en rad utmaningar.
Förskoleklassen är idag en egen skolform som är till för alla barn. Riksdagen väntas inom kort fatta beslut om en tioårig anpassad grundskola vilket innebär att förskoleklassen försvinner och att den anpassade skolan kan ta emot barn från sex års ålder.
Ett införande av en särskild förskoleklass för barn med intellektuell funktionsnedsättning tills dess att den tioåriga anpassade grundskolan träder i kraft kräver att resursskolor inrättas under tidsperioden 2026–2028 för att sedan avvecklas. Förvaltningens rekommendation blev att inte införa förberedande förskoleklass.
Barn- och skolnämnden beslutade att en särskild förskoleklass för barn med intellektuell funktionsnedsättning ska införas i Lunds kommun för skolstart höstterminen 2026 samt att finansiering ska beaktas i den kommande budgetprocessen.
Barn- och skolnämnden beslutar att utse skoldirektör Dennis Hjelmström till skolchef för alla skolformer och fritidshemmet inom barn- och skolnämndens verksamhet från och 9 juni 2025.
Skolchefens uppgift är att hjälpa huvudmannen med att se till att skollagen och andra bestämmelser för utbildningen följs. Även tidigare har tillsvidareanställd skoldirektör utsetts till att även vara skolchef för verksamheten.
Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.
Alla aktuella beslut i Lunds kommun
Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.
Uppdaterad: