Under torsdagen beslutade nämnden att det är dags för samråd för två detaljplaner, en i Södra Sandby och en i Kobjer. Andra ärenden var bland annat ett förnyat beslut om bygglov för ett flerbostadshus på Stora Gråbrödersgatan och ett uppdrag att utreda om det kan byggas nytt på Nilstorp.
Alla handlingar till mötet finns tillgängliga här på webben. Före mötet publiceras tjänsteskrivelser med förslag till beslut. Efter mötet publiceras protokollet, där partiernas yrkanden och reservationer finns med.
Norr om Hällestadsvägen i Södra Sandby kan det bli drygt 80 nya bostäder. Det planförslag som efter sommaren ska ut på samråd innebär att det kan byggas ett tjugotal radhus och ett kvarter med flerbostadshus med plats för service i bottenvåningen. Högst hus blir det i väster med fem våningar. I öster och norr, nära dagens villor, tillåts radhusen vara två eller tre våningar.
Fram till nyligen har det varit en byggvaruhandel på platser. Nu föreslås att alla byggnader utom den kulturhistoriskt värdefulla silon ska rivas. Enligt planförslaget kommer silon att sticka upp i höjd ovanför radhusen och silon kan också byggas till och ihop med nya bostäder.
Förslaget bygger på det planprogram för Södra Sandy som beslutades 2023. Ambitionen i planprogrammet är att stärka stadslivet och tydliggöra bykärnan i Södra Sandby och innebär att fler platser i Södra Sandby kommer att utvecklas de närmaste åren.
En ny detaljplan ska ut på samråd. Den visar hur tre flerfamiljshus kan byggas på platsen när Kobjers förskola flyttar in i nya lokaler. Planförslaget innebär två nya flerbostadshus på områdets östra och västra sidor. Mellan de nya husen är det tänkt att bevara den mittersta delen av förskolans byggnad och bygga om den till bostäder. Även befintligt skyddsrum bevaras. Genom att bevara stora delar av byggnaden har projektet mindre klimatpåverkan. De nya husen kommer högst kunna bli sju och fem våningar höga och förslaget innebär också att den bevarade byggnaden byggs på med tre våningar
Den södra delen av planområdet blir park tillsammans med befintliga parkstråket Slåtterbacken mellan Kobjer och Västerbro.
Samrådet börjar i slutet av juni.
Samhällsbyggnadsförvaltningen ska ta fram en ny detaljplan för området öster om Statarparken, en del fastigheten Stora Råby 32:13. Cedei AB vill att det ska gå att använda området för bostäder och eventuellt kontor. Deras förslag är att bevara befintliga Statarlängan och bygga nytt i östra delen av planområdet. Platsen har värdefulla miljöer bland annat är Statarlängan kulturhistoriskt värdefull och det finns trädalléer som kan vara biotopskyddade. Under planeringsarbetet kommer förvaltningen bland annat att ta hänsyn till dessa värden och intilliggande bostäder men även utreda buller från trafik och omgivning.
Kommunstyrelsen beslutade i maj att utveckla sin krigsorganisation och involvera alla nämnder i arbetet. Byggnadsnämnden har gett samhällsbyggnadsförvaltningen i uppgift att utreda vilken verksamhet som ska bedrivas och hur den bör bemannas om kommunen övergår till krigsorganisation. Utredningen ska innehålla kritiska verksamhetsområden, till exempel att förse organisationen med beslutsunderlag och att säkerhetsställa nämndens beslutsprocesser. Alla nämnders analyser ska sammanställas i en rapport och återkopplas till nämnden senast våren 2026.
Elva hyreslägenheter på Stora Gråbrödersgatan, mitt i Lunds stadskärna, fick klartecken av byggnadsnämnden. Bygglovsärendet har redan varit upp i nämnden under 2024, men fick då bakläxa av länsstyrelsen som tyckte att det behövdes en bättre utredning av hur det blir med insyn för de som bor i närheten. En sådan utredning har nu gjorts och kompletterat ansökan.
Bygglovet innebär att det kan byggas ett fem våningar högt hus på en tomt där det idag är en gård med parkering. Huset är tänkt att byggas i rött tegel och koppartak. I bottenvåningen blir det plats för två affärslokaler. Huset byggs som ett så kallat bilfritt boende där hyresgästerna bland annat erbjuds tillgång till bil-och cykelpool.
Kommunkontoret har bett byggnadsnämnden yttra sig i två ärenden.
Hedvig Åkesson (KD) vill få fler att inreda till exempel källare och vindsvåningar till bostäder och på så vis skapa fler lägenheter i befintligt byggnadsbestånd. I motionen föreslår hon att det ska finnas en guide på hemsidan för att underlätta ombyggnadsprojekt och att det ska göras en riktad informationsinsats om möjligheten för bygglov för vind- och källarlägenheter. Byggnadsnämnden delar uppfattningen att information och guide på hemsidan är ett bra sätt att underlätta för ombyggnadsprojekt. Däremot menar nämnden att en riktad informationsinsats inte är möjlig med rådande budgetläge och övriga ärenden som förvaltningen enligt lag har att hantera.
Kommunkontoret har sammanställt hur balanseringsprincipen har använts från 2015 och framåt. När underlaget presenterades för kommunstyrelsen föreslog kommunkontoret att kommunstyrelsen skulle ge ett uppdrag till samhällsbyggnadsförvaltningen. Uppdraget innebär att förvaltningen ska säkerställa att kommunen fortsätter att kompensera för natur och rekreation vid exploatering. Byggnadsnämnden håller med om att metoder som balanseringsprincipen ska fortsätta och utvecklas.
Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.
Alla aktuella beslut i Lunds kommun
Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.
Uppdaterad: