Under torsdagen gav nämnden bland annat klartecken till området Margretedal som innebär en utveckling av Lunds södra entré. Andra ärenden var samråd för två detaljplaner på Nöbbelöv som kan innebära 700 nya bostäder och beslut om första etappen av Råängen på Brunnshög.
Alla handlingar till mötet finns tillgängliga här på webben. Före mötet publiceras tjänsteskrivelser med förslag till beslut. Efter mötet publiceras protokollet, där partiernas yrkanden och reservationer finns med.
Centrala Lund får en ny entré i söder. Byggnadsnämnden har godkänt detaljplanen för kvarteret Margretedal, vilket möjliggör byggandet av cirka 500 nya bostadsrätter och hyreslägenheter. Planen innehåller tre bostadskvarter med privata innegårdar längs Södra vägen.
Parkytan vid Södra Esplanaden blir större och sträcker sig in mellan fyra nya "parkhus". Hardebergaspåret är tänkt att rätas ut och gå genom det planerade bostadsområdet. Området ska vara så bilfritt som möjligt med parkeringsplatser i en gemensam anläggning i husen längs Tullgatan. Planen innebär även ett nytt hållplatsläge för stads- och regionbussar på Stora Södergatan, vilket underlättar för pendlare och skapar en naturlig knutpunkt med butiker och stadsliv.
Nöbbelöv i norra Lund kan få 700 nya bostäder. I de planförslag som nu ska på samråd finns också mer service, plats för en större vårdcentral, ett nytt torg, en gröning, ett mobilitetshus (parkeringshus) och ny utformning av Nöbbelövsvägen och Kävlingevägen.
Det är två olika områden i Nöbbelöv som utvecklas, ett som ligger runt Nöbbelövsvägen, det andra ligger väster om Kävlingevägen och in mot centrum. Totalt handlar det om elva nya kvarter med flerbostadshus i fyra till sex våningar, radhus och ett särskilt boende för äldre. En bärande tanke är att de nya husen ska ha gröna gårdar som vänder sig mot nya gång- och cykelstråk.
Planförslagen utgår från det program för stadsdelen som beslutades politiskt under 2021 och innebär att Nöbbelöv förtätas så att fler kan bo och verka där. Ytor som används till de nya bostäderna är bland annat markparkering och grönytan ut mot Kävlingevägen.
Byggnadsnämnden antog en detaljplan för norra Brunnshög som gör det möjligt att bygga den första delen av det område som kallas Råängen. I området som gränsar till forskningsanläggningen Max IV blir det främst flerbostadshus med plats för 580 bostäder och även en del inslag av service och butiker. Ett mobilitetshus, ett slags parkeringshus med service, i kanten av området gör att det bli mindre trafik mellan husen.
Husen kommer att variera mellan två och åtta våningar, med en huvudsaklig skala på fem våningar. Ett av husen kommer dock att kunna vara i 15 våningar.
Ett par olika offentliga stadsrum, som ska fungera som mötesplatser för både besökare, boende och verksamma i stadsdelen, skapas inom Råängen. Ett av dessa offentliga stadsrum – stadsträdgården ”Hage” – finns redan inom planområdet.
Hemsö fastigheter vill bygga nya bostadshus i Sankt Larsparken i södra Lund. Tanken från deras sida är två eller tre bostadshus i fyra till sex våningar. Byggnadsnämnden beviljade inte planbesked vilket betyder att kommunen inte ska börja utreda området. Nämnden vill istället behålla det öppna parklandskapet inom Sankt Lars-området. De menar också att det kan finnas behov av utökade utemiljöer för skolor och förskolor i närområdet, vilket riskerar förhindras om den önskade bebyggelsen tillkommer.
En detaljplan har tagits fram för att utreda förutsättningarna för fler bostäder söder om Tunavägen. Planen som nu ska ut på samråd, innehåller två nya radhuslängor och en tillbyggd våning med lägenheter på ett befintligt flerbostadshus. Förslaget innebär även att befintlig cykelväg behöver flyttas några meter för att ge plats till radhusen.
Samrådet börjar i mitten av april.
Byggnadsnämnden beslutade att förlänga Revingevägen österut. Gatunamnet kommer att sträcka sig hela vägen till gränsen för kommunens väghållarskap. Gatunamnet behöver förlängas för att underlätta väghållning och trafikföreskrifter.
Även gatunamnet Plogfåran förlängs, från Traktorsvägen till Boställsvägen. Anledningen är att det byggts en ny bussgata som förlängningen av befintliga Plogfåran.
De punkter som lyfts i Lundaförslaget kommer hanteras och besvaras i de reviderade planprogramshandlingar som förvaltningen håller på att ta fram. Preliminärt kommer de presenteras för nämnden under andra kvartalet 2025.
Lundaförslaget innehåller tre huvudsakliga punkter som medborgaren vill att kommunen ser över inför fortsatt planering: rivningsstopp, trafiksituationen och Norra Fäladens mänskliga skala.
Nämnden lägger till att beslutet om rivningslov för Fäladsskolan har vunnit laga kraft och kan därför inte upphävas.
Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.
Alla aktuella beslut i Lunds kommun
Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.
Uppdaterad: