Länk till startsidan

Miljönämnden – aktuella beslut februari 2025

På miljönämndens sammanträde den 13 februari togs bland annat årsanalysen upp samt hur livsmedelskontrollen har fungerat under 2024.

Alla handlingar till mötet finns tillgängliga här på webben. Före mötet publiceras tjänsteskrivelser med förslag till beslut. Efter mötet publiceras protokollet, där partiernas yrkanden och reservationer finns med.

Här hittar du alla handlingar till politiska möten

Det här hände under 2024 – årsanalys

Nämndens årsanalys sammanfattar årets viktigaste händelser. Några exempel:

  • I slutet av januari gav kraftiga regn tillsammans med snösmältning upphov till höga vattennivåer i Kävlingeån och stora översvämningar i Revinge by. Händelsen innebar många oplanerade tillsynsinsatser, till exempel avseende till utsläpp av förorenat avloppsvatten och provtagning av enskilda dricksvattenbrunnar.
  • I slutet av maj beslutade kommunstyrelsen att slå ihop stadsbyggnadskontoret, tekniska förvaltningen och miljöförvaltningen till en samlad samhällsbyggnadsförvaltning. Den nya förvaltningen trädde i kraft 1 januari 2025.
  • Det särskilda uppdrag miljönämnden fått av kommunfullmäktiges avseende luftkvalitetsmätningar vid skolor och förskolor har avslutats och redovisades för kommunfullmäktige samt berörda nämnder i november.
  • Ett nationellt prioriterat uppdrag om inventering av PFAS-objekt har påbörjats. I första fasen har cirka 75 objekt i Lunds kommun valts ut för inventering.
  • Miljönämndens uppdrag att stärka tillsynen av utemiljön på förskolor med avseende på risken för markföroreningar har delvis påbörjats. Förvaltningen har tagit fram en plan för hur uppdraget kan genomföras. Med rådande tillgängliga resurser finns dock ingen möjlighet att genomföra uppdraget.
  • Tillsammans med Arbetsmiljöverket, Skatteverket, Länsstyrelsen och Polisen har förvaltningen genomför en myndighetsgemensam tillsyn riktad mot välfärdsbrottsligheten/organiserad brottslighet kopplat till avfall från bygg- och rivningsverksamhet vid byggarbetsplatser. Tillsynsinsatsen genomfördes som ett pilotprojekt mellan respektive myndigheter och Länsstyrelsen har för avsikt att sprida arbetssättet till övriga kommuner i länet.

Miljönämndens resultat för 2024 landar på 1,8 miljoner kronor. Intäkterna för nämndens tillsynsarbete är 2,4 miljoner högre än budgeterat och 2 miljoner högre än utfallet 2023. I 2024 års budget tilldelades miljönämnden 1,5 miljoner i medel avseende förstärkt tillsyn, vilket inneburit att nämnden kunnat anställa fler inspektörer och utföra mer tillsyn på områden som tidigare saknat resurser. Detta har i sin tur medfört att antalet tillsynstimmar ökat och således även intäkterna.

Så fungerade livsmedelskontrollen 2024

Under 2024 har 99 procent av alla livsmedelsobjekt i kommunen kontrollerats. Den sista procenten är objekt som har upphört innan kontroll har skett eller kontrolleras enligt ny riskklassningsperiod.

I 2024 års kontrollresultat har det skett en minskning av avvikelser i kontrollområdet hygien före, under och efter processen. Avvikelserna har däremot ökat vad gäller livsmedelsinformation och obligatoriska uppgifter samt övrig livsmedelsinformation.

Nämndsmål om spårbarhet av kött

Nämnden hade ett nämndsmål kring spårbarhet av kött där färskt och fryst kött kontrollerades. Fokus låg på stöldbegärliga styckdetaljer av förpackat och oförpackat kött av nöt. Även gris, får, lamm, fisk och skaldjur kontrollerades. Kontrollen utfördes på restauranger, pizzerior och butiker som är fristående

Resultatet från kontrollerna visade inte något bedrägligt beteende hos verksamhetsutövarna som kontrollerades. Avvikelser fanns till exempel i form av felaktig livsmedelsinformation på menyer där varan som salufördes inte överensstämde med vad som har köpts in. En uppföljning av ett tips om misstänkt saluföring av stulet kött gjordes i samverkan med annan myndighet. Vid den uppföljande kontrollen kunde inga brister i spårbarhet påvisas.

Yttrande över Nordic Sugars ansökan om tillstånd för Örtofta Sockerbruk

Örtofta sockerbruk har ansökt till länsstyrelsen om tillstånd för utökad och ändrad produktion. Miljönämnden har fått möjlighet att yttra sig om ansökan.

Förvaltningen anser att ansökan kan tillstyrkas men att vissa punkter behöver klargöras och finnas med i ett nytt tillstånd:

  • Villkor för lukt behöver förtydligas så det går att följa upp.
  • Verksamheten borde årligen redovisa arbetet med att minska sina transporter.
  • Det behöver framgå att sockerbruksjorden är klassad som avfall och hanteringen inom verksamhetsområdet utgör avfallshantering.

Miljönämnden antog förvaltningens yttrande och skickade beslutet till länsstyrelsen.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut i Lunds kommun

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: