Tekniska nämnden blickade tillbaka på årets om gått och hanterade flera Lundaförslag: breddning av Kung Oskars bro, förlängd spårväg, skolgata på Svanegatan och en ny hundrastgård.
Alla handlingar till mötet finns tillgängliga här på webben. Före mötet publiceras tjänsteskrivelser med förslag till beslut. Efter mötet publiceras protokollet, där partiernas yrkanden och reservationer finns med. Observera att det kan dröja upp till två veckor innan protokollet är klart och kan publiceras.
Årsanalysen sammanfattar det ekonomiska resultatet tillsammans med årets viktigaste händelser och risker som kan få stor påverkan på verksamheten framöver.
Året inleddes besvärligt i januari med höga vattennivåer och stora översvämningar i Revinge by. Vintern fortsatte ställa till problem med stora temperaturskiftningar och mycket nederbörd som ledde till skador på många gator och cykelvägar.
Bostadsbyggandet var lågt under 2023 och fortsatte i samma takt under början av 2024. Trots en svag början påbörjades drygt 580 bostäder och cirka 900 blev färdiga. Av byggstarterna är 80 procent hyresrätter. Under året gjordes också flera fastighetsköp.
De sista etapperna av nordsydliga cykelstråket genom stadskärnan började byggas under hösten och i december tog nämnden beslut om utformningen av Botulfsplatsen och Stortorget. Nya naturum Skrylle invigdes i februari och Byaparken i Stångby öppnade under sommaren. I slutet av året stod också växthusen i Kunskapsparken klara.
Bland riskerna finns den ökande underhållsskulden på grund av eftersatt underhåll, och en orolig omvärld med höga energi-och byggkostnader.
Nämnden redovisar totalt sett ett underskott om 1 miljon kronor jämfört med tilldelad budget. Ordinarie verksamhet redovisar ett underskott om 8,3 miljoner kronor som till stor del beror på att nämndens budget inte omfattar kostnader kopplade till serviceresekort.
Driftramen för exploatering och infrastruktur redovisar ett överskott om 7,3 miljoner kronor, vilket bland annat beror på att projekt har flyttats fram. Tekniska nämndens totala investeringsram för 2024 uppgick till 252,8 miljoner kronor. Utfallet landar på 211,2 miljoner kronor, en avvikelse mot budget på 41,6 miljoner kronor.
Kung Oskars bro är en viktig led för gående och cyklister mellan västra och östra Lund. Här passerar ungefär 4000 cyklister varje dag, många på väg till och från Lerbäcksskolan. Trafiksäkerheten bedöms som god med få rapporterade olyckor. Lundaförslaget vill bredda bron och göra det säkrare att passera som gående och cyklist.
Nämnden menar att det inte är rätt tid att utreda eller göra åtgärder. Kommunen behöver ta hänsyn till andra planerade förändringar i området, som till exempel Trafikverkets kommande järnvägsplan för två nya spår Lund-Hässleholm. Att bredda bron innebär också en större ombyggnad med stor påverkan på gator och byggnader i närheten. Bron kan också komma att avlastas genom andra anslutningar över eller under järnvägen.
Nämnden avslår förslaget om att förlänga spårvägen till Nova-området. Kommunen har inga planer idag på en så stor utbyggnad av infrastrukturen. Enligt översiktsplan från 2018 finns det flera stråk i olika riktningar utpekade för högkvalitativ kollektivtrafik på lång sikt. Riktningen västerut via Västerbro är ett möjligt stråk, men det bor eller arbetar inte tillräckligt många längs stråket idag och handeln vid Nova är inte tillräcklig. Utformningen av det framtida stationsområdet, enligt överenskommet Ramprogram för Lund C, ger inte heller någon möjlighet att förlänga spårvägen över stationsområdet.
Det har gjorts flera åtgärder för att elever ska kunna ta sig säkert till Parkskolan under tiden Vårfruskolan renoveras och nämnden vill inte göra fler insatser innan dessa har utvärderats. Att omvandla Svanegatan till en smalare skolgata skulle dessutom påverka ett större område och måste studeras noga för att undvika nya problem.
Lunds kommun har installerat hastighetsdisplayer, förlängt gröntid vid trafiksignal Stora Tvärgatan/Bankgatan och anlagt ett övergångsställe på Svanegatan. Vägmärken som signalerar att det rör sig barn i området har satts upp och hastighetsgränsen 30 km/h har målats i vägbanan. En rekommenderad skolväg har tagits fram och skickats ut till vårdnadshavare och så kallade avsläppningszoner testas inom kort. Åtgärderna behöver utvärderas innan det tas beslut om nya.
Samhällsbyggnadsförvaltningen fick i uppdrag att före sommaren återkomma till nämnden för en genomgång av begreppet skolgata och vad projektet Säker Skolväg innebär. Förvaltningen ska även redovisa hur dialogen har gått och informera om eventuella förslag på nya åtgärder.
Nämnden avslår förslaget om en hundrastgård i Rosenhillsparken som ligger söder om Dalbyvägen, väster om Tornavägen i Lund. Den avlånga parken är som mest 50 meter bred med bostadshus på två sidor. En hundrastgård i parkens nordöstra kant skulle hamna cirka 40 meter från närmaste bostadshus och riskerar att störa de boende.
Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.
Alla aktuella beslut i Lunds kommun
Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.
Uppdaterad: