Länk till startsidan

Kommunstyrelsen – aktuella beslut februari 2025

Tillgången till hjärtstartare i Lunds byar, försäljning av Saluhallen i centrala Lund samt ett Lundaförslag om att servera mindre kött. Det är några av ärendena kommunstyrelsen beslutade om den 12 februari.

Alla handlingar till mötet finns tillgängliga här på webben. Före mötet publiceras tjänsteskrivelser med förslag till beslut. Efter mötet publiceras protokollet, där partiernas yrkanden och reservationer finns med. Observera att det kan dröja upp till två veckor innan protokollet är klart och kan publiceras.

Här hittar du alla handlingar

Hjärtstartare tillgängliga dygnet runt – snart i alla Lunds tätorter

Tillgången till hjärtstartare under dygnets alla timmar är på väg att förbättras runt om i kommunen. Detta enligt den återrapportering som kommunstyrelsen nu har godkänt.

Förra året var tillgången till hjärtstartare dygnet runt mycket ojämn i regionen, enligt Sveriges hjärtstartarregister. En kartläggning visade att endast två skånska kommuner hade sämre tillgänglighet än Lund. Kommunstyrelsens arbetsutskott gav kommunkontoret i uppdrag att undersöka hur tillgången kunde förbättras. Nu är kommunens egen kartläggning klar och flera åtgärder har vidtagits för att öka tillgången till de livräddande apparaterna. I de östra tätorterna har exempelvis de hjärtstartare som funnits på biblioteken i Veberöd och Södra Sandby flyttats ut för att kunna användas även när biblioteken är stängda, och även på idrottsplatsen i Torna Hällestad ska hjärtstartaren flyttas utomhus. Från våren 2025 kommer hjärtstartare att vara tillgängliga dygnet runt i samtliga byar.

hjartstartarregistret.se finns information om var och på vilka tider hjärtstartare finns att tillgå.

Ett steg närmare ägarbyte för Saluhallen

Lunds saluhall kan få en ny ägare. För att säkra hallens framtid som en hållbar och attraktiv handelsplats har kommunstyrelsen beslutat att föreslå att Saluhallen, som i dag ägs av kommunen, överlåts till Lunds kommuns fastighets AB, LKF.

En överlåtelse till LKF syftar till att ge Saluhallen bättre förutsättningar att utvecklas i takt med tiden. Nu har kommunstyrelsen beslutat om en gemensam avsiktsförklaring mellan Lunds kommun och LKF. Genom att utnyttja kommunens samlade kompetens hoppas man kunna optimera Saluhallen i samspel med de närliggande platserna som Mårtenstorget och Botulfsplatsen. LKF har sedan tidigare goda erfarenheter av att förvalta flera butiker och restauranger i centrala Lund.

Ärendet behandlades av kommunfullmäktige i januari men återremitterades då till kommunstyrelsen för komplettering. Kommunstyrelsen har i dag behandlat det återemitterade ärendet. Förslaget går nu vidare till kommunfullmäktige, som fattar det slutgiltiga beslutet. Om beslutet går igenom väntas de formella delarna av processen kunna vara klara under första halvåret av 2025.

Skolsäkerheten ses över i arbetet mot våldsbejakande extremism

Lunds kommuns arbete mot våldsbejakande extremism regleras i en handlingsplan. Tillsammans med berörda förvaltningar inom kommunen och Närpolisområde Lund har planen uppdaterats för åren 2025-2028 och nu godkänts av kommunstyrelsen.

Nationellt har omvärldsläget försämrats under senare tid. Terrornivån har höjts till nivå 4 på en 5-gradig skala. För Lund har det inneburit ett ökat fokus på frågorna, även om kommunen inte är särskilt utpekad vad gäller risk för någon av de våldsbejakande extremismmålgrupperna.

När ärendet behandlades av kommunstyrelsen lyftes specifikt säkerheten i kommunens skolor. Berörda förvaltningar gavs i uppdrag att skyndsamt utreda och återkomma med förslag på åtgärder som ytterligare ökar skolsäkerheten. Utredningen ska säkerställa att de förslag som föreslås bygger på evidens, innehåller en kostnadsberäkning och prövar möjligheter och lämpligheter av de förslag som kommit, vad gäller till exempel låsning av skolor eller skolvärdar och andra förebyggande åtgärder. Dialog om möjligheter att samverka ska också föras med Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Skånes kommuner.

Pris för integration och inkludering ersätter integrationspriset

Lunds kommuns integrationspris har delats ut varje år sedan 2003. Nu byter priset namn till Lunds kommuns för integration och inkludering, har kommunstyrelsen beslutat. Samtidigt justeras riktlinjer och process för hur pristagaren ska utses. Ett förslag till ny rutin har arbetats fram och skickats till Lunds kommuns råd för integration och inkludering för att få in synpunkter. Utifrån dessa har kriterierna arbetats om och nu godkänts av kommunstyrelsen. Enligt det nya regelverket behöver en nominerad pristagare ha uppfyllt minst ett av dessa kriterier för att få priset:

  • Arbetet ska ha bidragit till att främja goda och jämlika levnads- och uppväxtvillkor inom kommunen
  • Arbetet ska ha bidragit till ökad delaktighet och tillit
  • Arbetet ska ha bidragit till att förebygga främlingsfientlighet och rasism eller annan form av kränkande särbehandling och diskriminering

De nya riktlinjerna förtydligar också att de bakgrundkontroller av de nominerade som kommunkontoret gör för att stötta juryn ska fokusera på att undersöka hur väl de nominerades arbete stämmer överens med det som framförts.

Lägenhetshus vid Råbysjön ett steg närmare byggstart

Kvarteret Lund Najaden 1 i Södra Råbylund är ett steg närmare byggstart. I januari 2024 utsåg kommunstyrelsen Riksbyggen till vinnare i en markanvisningstävling om vem som skulle få köpa och bebygga fastigheten, som ligger mellan Agronomvägen och Råbysjön. Sedan dess har byggföretaget utvecklat sitt förslag, och kommunstyrelsen har nu ställt sig bakom ett köpeavtal. Kommunfullmäktige fattar det slutgiltiga beslutet.

Riksbyggen planerar att bygga tre huskroppar med sammanlagt 85 lägenheter på platsen, varav 50 är avsedda för äldre. Köpeskillingen är 52 miljoner kronor, ett belopp som fastställdes innan tävlingen startade och som räknas upp med index från den 17 januari 2024.

Läs mer här: Lund fortsätter att växa i Södra Råbylund

Lundaförslag: laga mindre kött i kommunens verksamheter

Lunds kommun bör minska mängden kött som serveras i skolor, förskolor och äldreboenden, och i stället servera mer frukt, grönsaker och baljväxter. Det skriver en Lundabo i ett Lundaförslag som skickats in till kommunen. Förslaget syftar till att bidra till att kommunens klimatmål nås. Medan många andra åtgärder för klimatet får effekt först efter en tid skulle minskad köttproduktion snabbt leda till minskad klimatpåverkan, menar förslagsställaren.

Ärendet har remitterats till servicenämnden, vård- och omsorgsnämnden, barn- och skolnämnden samt utbildningsnämnd för yttrande. Sammanställningen visar att kommunens styrning redan i dag är tydlig med att frukt, grönsaker och andra vegetabilier ska främjas. I servicenämndens skolmåltidsverksamhet erbjuds exempelvis vegetariskt alternativ varje dag, och minst en eller två dagar i veckan är helt köttfria. Chark ingår inte som pålägg vid skolluncherna och rött kött har ofta ersatts av kyckling och fisk. Med hänvisning till vad som framkommit i ärendet har kommunstyrelsen beslutat att avslå Lundaförslaget.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut i Lunds kommun

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: