På miljönämndens sammanträde den 23 januari fattades bland annat beslut om nämndens verksamhetsplan och tillsynsplan.
Alla handlingar till mötet finns tillgängliga här på webben. Före mötet publiceras tjänsteskrivelser med förslag till beslut. Efter mötet publiceras protokollet, där partiernas yrkanden och reservationer finns med.
Miljönämnden kommer att fortsätta arbeta med de utvecklingsmål som bestämdes 2024 även under 2025. Målen kopplar mot kommunfullmäktiges fyra mål för mandatperioden men även mot utmaningar som centrala myndigheter har pekat ut genom nationella tillsynsstrategier.
Genom verksamhetsplanen kan miljönämnden prioritera tillsynsaktiviteter som bidrar till måluppfyllelsen, till exempel minskade utsläpp från små avloppsanläggningar, förbättrad hälsa och livsmiljöer för barn och unga, en giftfri miljö, och ett brett aktivt brottsförebyggande arbete.
För att stärka det brottsförebyggande arbetet har miljönämnden fått 650 000 kronor. Under 2025 ska miljöenheten och hälsoskydd- och livsmedelsenheten samordna, koordinera och utveckla tillsynsinsatser mot välfärdskriminalitet och den organiserad brottsligheten.
Miljönämnden har också ett fortsatt stort fokus på barns och ungas hälsa livsmiljöer. Barn är särskilt utsatta och känsliga för luftföroreningar. Åtgärder som leder till en bättre luftkvalitet och minskat skadligt buller är prioriterade och förvaltningen har därför miljönämndens uppdrag att arbeta vidare med resultaten av genomförda undersökningar vid förskolor och skolor i Lunds kommun.
En tillsynsplan måste tas fram enligt lagstiftningen och är miljönämndens verktyg för att planera de kommande årens tillsyn. Planen ska grundas på en utredning av vilket tillsynsbehov som finns inom myndighetens ansvarsområde och baseras bland annat på register över verksamheter som behöver återkommande tillsyn. Behovsutredningen ligger till grund för planeringen så att tillsynsarbetet kan bedrivas effektivt och ändamålsenligt. Behovsutredning och tillsynsplan ska uppdateras årligen.
Under 2025 planerar förvaltningen för cirka 18 300 tillsynstimmar. Det är något färre än ett normalår då man behöver tid och resurser för byggandet av den nya samhällsbyggnadsförvaltningen.
Miljönämndens behovsutredning och tillsynsplan visar ett underskott på resurser motsvarande cirka två till tre handläggare under åren framöver. Analysen visar att situationen är särskilt ansträngd inom tillsynsområdet Förorenad mark där nationellt prioriterade arbetsuppgifter inte hinns med i tillräcklig utsträckning. Som exempel kan nämnas inventering av områden som kan misstänkas vara förorenade PFAS och egeninitierad tillsyn.
Barn är särskilt utsatta och känsliga för luftföroreningar. Åtgärder som leder till en bättre luftkvalitet och minskat skadligt buller är prioriterade och förvaltningen har därför miljönämndens uppdrag att arbeta vidare med resultaten av genomförda undersökningar vid förskolor och skolor i Lunds kommun.
Att ställa om till mer förebyggande bostadstillsyn är ett stort arbete. Under 2024 genomfördes förebyggande tillsyn vid 18 flerbostadshus som identifierats med större risk för olägenhet och denna typ av tillsyn fortsätter under 2025 för resterande fastigheter. Förvaltningen kommer att fortsätta arbetet med att kartlägga och identifiera flerbostadsfastigheter som är i behov av tillsyn.
Tillståndsprocessen för en framtida avloppslösning med tunnel till Sjölunda avloppsreningsverk i Malmö har startat upp igen. Förberedande arbete pågår också med att börja bygga ut Södra Sandbys avloppsreningsverk. Under kommande år behöver miljönämnden därför lägga extra resurser på att kontrollera att VA Syd följer gällande tillstånd och villkor, men också på uppföljning av VA Syds arbete med åtgärdsplaner och strategisk planing för ledningsnäten.
Behovet av tillsyn på små avloppsanläggningar i kommunen är stort då antalet anläggningar är många. I kommunen finns cirka 2 200 små avloppsanläggningar som inte är kopplade till det kommunala spillvattennätet. Under 2024 har miljönämnden kartlagt huvuddelen av alla anläggningar och antalet som nu är okända eller ej godkända har minskats till cirka 200 stycken. Under 2025 kommer fokus ligga på tillsyn av dessa anläggningar och därmed få ett komplett underlag för återkommande planerad tillsyn.
Miljönämnden har fått 650 000 kronor för förstärkt brottsförebyggande tillsyn. Miljönämnden kan därmed fortsätta det tillsynsarbete mot avfallskriminalitet som påbörjades som ett pilotprojekt under 2024. Pilotprojektet drevs med myndighetsgemensam tillsyn tillsammans med Länsstyrelsen Skåne och Polisen. Tillsynsinsatserna riktades primärt mot bygg- och rivningsarbetsplatser där stora mängder avfall riskerar att hanteras fel. Under 2025 ska miljöenheten och hälsoskydd- och livsmedelsenheten samordna, koordinera och utveckla bredare tillsynsinsatser mot välfärdskriminalitet och den organiserade brottsligheten.
Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.
Alla aktuella beslut i Lunds kommun
Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.
Uppdaterad: