Rekryteringen av ny barn- och skoldirektör, lokala medborgarråd för att snabba på klimatomställningen samt tre åtgärder som ska göra Lund snyggare, tryggare och roligare under året – det är några av ärendena som kommunstyrelsen beslutade om den 15 januari.
Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.
Purple Flag-certifiering, trygga stråk och fickparker är tre olika projekt som syftar till att göra Lund tryggare, snyggare och roligare – en inriktning som beslutades av kommunfullmäktige i november 2024. Nu har kommunstyrelsen beslutat att de tre åtgärderna ska förverkligas under 2025. Alla tre bedöms rimma väl både med nämnda inriktning och med strategi för utveckling av Lunds stadskärna som kommunfullmäktige antog i april 2024.
Totalt 8 miljoner kronor har avsatts för att genomföra åtgärderna under 2025.
Cirka 1 000 Lundabor har på olika sätt tyckt till om förslaget till reviderad översiktsplan för Lunds kommun. Efter samrådet har förslaget arbetats om och nu har kommunstyrelsen beslutat att det är dags för granskning av det uppdaterade förslaget.
Drygt 300 yttranden har under samrådet kommit in till kommunen från Lundabor, organisationer och andra intressenter. Synpunkterna har exempelvis lett till att de mindre byarna får färre nya bostäder än vad det från början var tänkt. Nya utbyggnadsområden har tillkommit i Dalby och Södra Sandby.
Totalt innebär förslaget att kommunen kan växa med totalt 30 000 nya bostäder fram till 2050. Två tredjedelar av dem planeras i Lunds stad och resten i de övriga tätorterna och på landsbygden. Jämfört med den gällande översiktsplan från 2018 växer Lund med fler bostäder men utan att mer jordbruksmark tas i anspråk. För att spara resurser och dra nytta av till exempel skolor, parker, vägar och annan teknisk infrastruktur utvecklas de områden som redan finns hellre än att utveckla nya.
Granskningen varar i två månader och är planerad till februari och mars 2025. Då har Lundabor, näringsliv, myndigheter, region, grannkommuner och andra möjlighet att se hur deras synpunkter tagits om hand och återigen tycka till om förslaget. Efter avslutad granskning sammanställs ett slutligt förslag till översiktsplan för godkännande i byggnadsnämnden och kommunstyrelsen. Därefter fattar kommunfullmäktige beslut om antagande av planen, vilket beräknas kunna ske i höst.
Lunds saluhall kan få en ny ägare. För att säkra hallens framtid som en hållbar och attraktiv handelsplats har kommunstyrelsen beslutat att föreslå att Saluhallen, som i dag ägs av kommunen, överlåts till Lunds kommuns fastighets AB, LKF.
En överlåtelse till LKF syftar till att ge Saluhallen bättre förutsättningar att utvecklas i takt med tiden. Nu har kommunstyrelsen beslutat om en gemensam avsiktsförklaring mellan Lunds kommun och LKF. Genom att utnyttja kommunens samlade kompetens hoppas man kunna optimera Saluhallen i samspel med de närliggande platserna som Mårtenstorget och Botulfsplatsen. LKF har sedan tidigare goda erfarenheter av att förvalta flera butiker och restauranger i centrala Lund.
Förslaget går nu vidare till kommunfullmäktige, som fattar slutgiltigt beslut Innan dess behöver dock även LKF:s styrelse besluta om övergången. Om beslutet går igenom väntas de formella delarna av processen kunna vara klara under första halvåret av 2025.
Dennis Hjelmström tar över uppdraget som direktör för barn- och skolförvaltningen i Lunds kommun den 1 maj. Han kommer närmast från Halmstad där han har haft motsvarande tjänst de senaste två åren. Innan dess var han verksamhetschef för ett av skolområdena i Helsingborgs stad och innan dess skolchef i Ystad.
Sedan Jytte Lindborg lämnade uppdraget som direktör för barn- och skolförvaltningen den 30 juni 2024 har André Levin varit tillförordnad direktör.
Läs mer här: Han blir ny direktör för barn- och skolförvaltningen
Dennis Hjelmström.
Hur kan civilsamhället bidra till att lösa en av välfärdens stora framtidsutmaningar – att ge medborgarna vård, omsorg och sociala tjänster? Det tänker Lunds kommun utforska genom ett deltagande i tävlingen Bloomberg Philanthropies 2025 Global Mayors Challenge, namngiven av en tidigare borgmästare i New York, USA. Bloomberg Philanthropies är en global organisation som stöttar utveckling som främjar ett bättre och längre liv för så många människor som möjligt. Organisationens tävling Mayors Challenge syftar till att inspirera städer till innovation inom kommunala kärntjänster.
Lunds tävlingsbidrag heter ”Civilsamhälle 2.0” och fokuserar på att utveckla samarbetet mellan kommunen och civilsamhället för att möta framtidens utmaningar in vård, omsorg och sociala tjänster. Tävlingsbidraget ska stärka samverkan mellan kommunen och civilsamhället genom en ny modell som främjar gemensamt ansvarstagande och ett ökat samhällsengagemang. Idén till modellen har utvecklats tillsammans med civilsamhällets parter och fokuserar på förebyggande insatser och stöd till kommuninvånarna. Modellen inriktar sig på insatser på olika nivåer för att kommunens invånare med olika omfattning av stödbehov, däribland äldre, personer med funktionsnedsättning, barn och ungdomar och deras föräldrar, vuxna med beroendeproblematik eller psykiska funktionsnedsättningar samt personer i behov av försörjningsstöd eller arbetsmarknadsåtgärder.
I mars 2025 väljer Bloomberg Philanthropies ut 50 städer bland samtliga tävlingsbidrag. Dessa får 50 000 dollar var plus rådgivning för att vidareutveckla sina idéer. I juli 2025 ska de utvalda städerna lämna in en ny ansökan inför steg två av utlysningen, och i oktober prisas de 25 bästa ansökningarna med 1 miljon dollar vardera, dedikerad projektpersonal och stöd i två år från Bloomberg Philanthropies för att förverkliga sina idéer.
Lerbäckskolan med cirka 800 elever i årskurs F-9 ska byggas om och till, enligt den beställning som barn- och skolnämnden beslutade om i oktober förra året. Kommunstyrelsen har nu godkänt investeringen på 167 miljoner kronor och skickat ärendet vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.
I dag undervisas årskurserna F–3 i lokaler med tidsbegränsat bygglov. Även andra delar av skolans verksamhet bedrivs i paviljonger med tidsbegränsat bygglov. Skolan saknar full matsalskapacitet för sina elever. Den föreslagna om- och nybyggnationen av skolan syftar till att få funktionella och permanenta lokaler för hela skolans verksamhet.
De nya permanenta lokalerna för årskurs F–3 planeras att byggas där dagens paviljonger står i dag. Inflyttning i de nya lokalerna planeras till sommaren 2028. Under tiden lokalerna byggs kommer undervisningen att ske i en annan byggnad.
Kommunstyrelsen har fastställt sin egen verksamhetsplan för 2025, och samtidigt internbudget och handlingsplan för intern kontroll. Övergripande mål för kommunstyrelsens verksamheter är samma fyra mål som gäller för kommunfullmäktige under nuvarande mandatperiod, det vill säga:
Till vart och ett av målen är ett antal särskilda uppdrag och konkreta insatser kopplade, och även indikatorer som ska visa om målen är på väg att nås.
Kommunstyrelsens ekonomiska ram för 2025 uppgår till 559 miljoner kronor, vilket är 107 miljoner kronor mer än under 2024. Av dessa sätts 28 miljoner kronor av till satsningar på näringslivspaket, förstärkt klimatpaket, höjt friskvårdsbidrag samt satsning för att göra Lund till en tryggare, snyggare och roligare stad.
Kommunstyrelsens investeringsram uppgår under 2025 till 359 miljoner kronor. Av dessa går 57 miljoner kronor till kommunstyrelsens egna investeringar, såsom strategiska markförvärv och åtgärder kopplade till beredskapsarbetet. Den största delen av investeringsramen går till lokalinvesteringar som beställs av nämnderna men beslutas av kommunstyrelsen.
Ett antal kontrollaktiviteter har också beslutats av kommunstyrelsen. Tre av dem gäller för hela kommunen och handlar om att granska arbetet för att förebygga och hantera våld och hot mot kommunens anställda, se till att kommunens IT-system är ändamålsenliga samt arbetet mot mutor, korruption och jäv i kommunens verksamheter. Även två områden som ligger under kommunstyrelsen ska granskas: Arbetet för att förebygga och hantera våld och mot förtroendevalda i kommunen samt arbetet för att säkerställa att kommunkontoret verkställer de beslut kommunstyrelsen fattar.
För att stärka den lokala utvecklingen i Dalby, Veberöd, Genarp, Södra Sandby och Stångby-Vallkärra har Lunds kommun mellan 2010 och 2023 genomfört fem ortsutvecklingsprojekt, eller fokusprojekt. Synpunkter och önskemål från boende och verksamma i byarna har samlats in vid återkommande dialoger, och därefter arbetats in i planering och utveckling av respektive ort. Vilka synpunkter som har kommit in, och vad de har lett till, har under åren sammanställts i återkommande rapporter.
Under 2024 har en rapport om arbetet med Fokus Dalby och Fokus Veberöd sammanställts och nu godkänts av kommunstyrelsen. Enligt rapporten har många av synpunkterna tagits vidare inom översiktsplanen, däribland dessa:
Några exempel på synpunkter och önskemål som lett till åtgärder men inte har koppling till översiktsplanen:
Lunds kommun och Lunds universitet samarbetar sedan länge med gemensamma frågeställningar, framför allt när det kommer till hållbarhet och näringslivsutveckling. För att utveckla arbetet och ytterligare stärka Lunds position på regional, nationell och internationell nivå tas nu en gemensam näringslivsstrategi fram, med konkreta och samordnade åtgärder. Ett första steg är att skriva en gemensam avsiktsförklaring som syftar till att stärka arbetet med näringslivsutveckling i kommunen. Ett förslag till avsiktsförklaring har nu godkänts av kommunstyrelsen.
Avsiktsförklaringen är tänkt att utmynna en gemensam näringslivsstrategi med konkreta och samordnade åtgärder. Genom strategin ska kommunen och universitetet tillsammans bidra till att ytterligare befästa Lunds ställning som en internationellt framstående aktör inom företagande, forskning och innovation. Arbetet syftar till att företagens utvecklingsmöjligheter stärkas samt långsiktigt bidra till ökad samhällsnytta för Lundabor och andra skåningar.
Lunds kommun borde involvera Lundaborna mer i arbetet med att ta fram lösningar som bidrar till att kommunen når målet om klimatneutralitet 2030. Det skulle kunna testas i form av medborgarråd för klimatet i liten skala, exempelvis i en avgränsad stadsdel eller i en av byarna, för att sedan kunna skalas upp om det ger goda resultat. Detta föreslår en Lundabo i ett Lundaförslag som kommunstyrelsen nu har gett sitt stöd.
Medborgarråd för klimatet är en form av medborgardialog eller medborgarinvolvering där en representativ grupp medborgare bjuds in att delta i diskussioner och beslutsprocesser relaterade till klimatfrågor. Metoden har genomförts på flera håll i Europa och har i Sverige utforskats under 2024 bland annat av organisationen Klimatriksdagen tillsammans med tre svenska kommuner, på nationell nivå av forskningsprojektet Fairtrans samt av Göteborgs stad.
Lunds kommun har som mål att senast 2030 vara en klimatneutral och fossilbränslefri kommun. Utsläppen av växthusgaser har halverats under perioden 2010 till 2022, men takten behöver öka för att målet ska nås. Kommunstyrelsen har nu beslutat att, förutsatt att externa medel beviljas, genomföra en pilot för lokala klimatmedborgarråd i en stadsdel inom ramen för det pågående arbetet med stadsdelsprogram. Därefter ska piloten utvärderas vad gäller möjligheten att genomföra råden i större skala.
Låt delar av exploateringsområdet söder om Tusenårslunden i Östra Torn förbli naturmark när området bebyggs med villor. Det föreslår en Lundabo i ett Lundaförslag, och tillägger att Tusenårslunden bör länkas samman med Kollegieparken, vilket skapar förutsättningar för ett strövområde med motionsslingor och fina naturkvalitéer.
Både tekniska nämnden och byggnadsnämnden har yttrat sig om Lundaförslaget, och den senare konstaterar att området är planerat för framtida bebyggelse i Utbyggnadsplan 2030 och för bebyggelse och idrott i samrådsversionen av Översiktsplan 2024. Byggnadsnämnden bedömer att behovet av bostäder och idrottsytor är högre prioriterat än ytterligare naturmark i området. Kommunstyrelsen valde att gå på samma linje och avslog därför Lundaförslaget.
ocket för att fortsätta din text.
Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.
Alla aktuella beslut i Lunds kommun
Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.
Uppdaterad: