Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.
De ärenden som behandlades på kultur- och fritidsnämndens sammanträde 21 november 2024 var att skicka förslag på bidragsformer föreningslivet inom idrott på remiss, upphävande av Kulturskolans tidigare verksamhetsuppdrag, revidering av handlingsplan för konstgräs och granulat, ett lundaförslag om morgonsim och två skrivelser.
Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser, övrigt underlag och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben. Observera att det kan dröja upp till 2 veckor efter mötet innan protokollet publiceras.
Kultur- och fritidsnämnden gav förvaltningen i maj 2023 i uppdrag att se över hur stöd till förenings- och idrottslivet i Lund kan förbättras. Detta inkluderade att undersöka bidragssystemet, taxor och avgifter för kommunala lokaler och anläggningar, samt att utreda möjligheten till så kallad nolltaxa.
Efter att ha analyserat statistik och gjort omvärldsstudier har kultur- och fritidsförvaltningen tagit fram fem förslag på förändringar i stödplattformen.
Dessa förslag ska skickas nu ut till föreningar i kommunen för insamling av synpunkter, med svar senast 15 februari 2025. Synpunkterna används sedan som underlag för beslut, som väntas tas av kultur- och fritidsnämnden under 2025.
Kulturskolan Lund fick 2014 ett verksamhetsuppdrag från kultur- och fritidsnämnden med tio mål som följts upp 2020 och nu 2024. I december 2023 antogs ett nytt kulturprogram för Lunds kommun som styr kulturarbetet fram till 2030. Kulturskolans arbete bedöms uppfylla målen på samma nivå som tidigare, men vissa utvecklingsområden finns.
Förvaltningen föreslog för nämnden att verksamhetsuppdraget för Kulturskolan nu upphävs. Arbetet ska i stället styras av kultur- och fritidsnämndens mål och det nya kulturprogrammet, med uppföljning enligt den ordinarie processen. Detta främjar en tillitsbaserad ledning och stödjer mål om trygga och kreativa barn och unga.
Kultur- och fritidsnämnden beslutade att upphäva det tidigare verksamhetsuppdraget från 2014 och godkänna den nya formen för uppföljning.
Lunds kommun, och kultur- och fritidsnämnden, ansvarar för 15 konstgräsplaner som är viktiga för idrott året runt. En handlingsplan har tagits fram av förvaltningen, som regelbundet revideras, för att minska miljöpåverkan från konstgräsplanerna, exempelvis genom granulatfällor, sarger och bättre skötsel.
Kommunen arbetar med att fasa ut mikroplastgranulat och föreslår att testa nya, miljövänliga fyllnadsmaterial för att säkerställa likvärdiga spelegenskaper. Planer finns på att anlägga och utvärdera nya material på två platser: Torna Hällestad och Linero IP. Arbetet sker i dialog med föreningar och genom nationella samarbeten för att minska miljöpåverkan från konstgräsplaner.
EU beslutade 2023 att förbjuda försäljning av konstgräsgranulat innehållande mikroplaster från hösten 2031. Med anledning av dessa kommande EU-bestämmelser har förvaltningen tagit fram ett förslag på reviderad handlingsplan för konstgräs och granulat i Lunds kommun 2024.
Med denna handlingsplan ska kultur- och fritidsnämnden minska konstgräsplanernas negativa miljö- och klimatpåverkan samt sätta en riktning för förvaltningens utvecklingsarbete kring vinterspelbara planer. Målsättningen är att fortsatt minska spridningen av plastpartiklar från befintliga konstgräsplaner samt att bevaka utvecklingen och testa nya, mer miljövänliga material med goda spelegenskaper, och som kan erbjuda hög nyttjandegrad.
Kultur- och fritidsnämnden beslutade att godkänna den reviderade handlingsplanen för 2024.
Ett lundaförslag har inkommit om att erbjuda morgonsim på Dalby friluftsbad från kl. 07:00 eller 08:00 flera dagar i veckan. Förvaltningen är positiv till idén och föreslår att badverksamheten utvärderar säsongen som varit och undersöker möjligheten till utökade öppettider framöver. Det finns utmaningar som bemanning och tidstilldelning mellan olika användargrupper som i planeringsarbetet behöver beaktas. För planeringen inför säsongen 2025 kommer dessa faktorer tas hänsyn till.
Kultur- och fritidsnämnden beslutade att överlåta till badverksamheten att utvärdera säsongen som gått och överväga, samt se över, möjligheterna till utökade öppettider i form av morgonsim i Dalby och att därmed anse lundaförslaget besvarat.
Uppdaterad: