En kartläggning av brottsligheten i Lund, en utredning om nattklubb i Stadshallen, nya riktlinjer för Medborgarbudget och behovet av drivmedelsstationer i framtiden – det är några av ärendena kommunstyrelsen beslutade om den 27 november.
Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.
Brottsligheten i Lund är fortsatt på en relativt låg nivå. Kommunen är också förskonad från det dödliga våld som har ökat i Sverige under det senaste decenniet. Några av förklaringarna till detta kan vara Lunds goda socioekonomiska förutsättningar och goda samarbete i det brottsförebyggande arbetet mellan kommun, polis och andra aktörer. Detta framgår av en kommunövergripande lägesbild över brottsligheten i kommunen som nu har godkänts av kommunstyrelsen.
Genom en ny lag har kommuner fått ett tydligare ansvar att tillsammans med polisen arbeta för att förebygga brott i samhället. Ett krav är att kommunen ska ta fram en lägesbild som beskriver hur brottsligheten ser ut lokalt och vilka orsaker som ligger bakom, för att därefter kunna sätta in rätt åtgärder och följa upp arbetet på längre sikt.
Enligt den aktuella lägesbilden var de vanligaste anmälda brottskategorierna i Lund under 2023 stöld och rån, brott mot person samt bedrägerier. Vanliga brott inom dess kategorier är cykelstölder, stölder från fordon, butiksstölder, inbrott, misshandel och kortbedrägerier. Även om vissa brott är mer frekvent förekommande i Lund ligger nivåerna ofta under rikssnittet, vilket särskilt gäller misshandel. De brott som särskilt utmärker sig i kommunen är personrån, inbrott i villor och garage samt stölder från fordon. Socialtjänstens orosanmälningar om barn och unga som utsätts för våld i nära relation har ökat liksom antalet unga lagöverträdare, särskilt pojkar.
Kommunen kommer nu att utifrån lägesbilden arbeta vidare med orsaksanalys och därefter åtgärdsplan.
Kommunstyrelsen beslutade även att ge kommunkontoret i uppdrag att utifrån kommunens arbete med den sociala kompassen samt den senaste tidens oroligheter på Linero ta fram förslag på ytterligare åtgärder som kan genomföras mellan berörda förvaltningar, berörda kommunala bolag, andra fastighetsägare och polisen i syfte att möta den senaste tidens oroligheter och öka den upplevda tryggheten.
Finns det någon inom kultur- och nöjeslivet som vill driva en nattklubb i Stadshallens källare? Det ska kommunen nu utreda, har kommunstyrelsen beslutat. Om idén om nattklubb spricker breddas frågan till om någon vill bedriva annan kultur- eller nöjesverksamhet i källaren. I uppdraget ligger även att ta reda på vilka investeringar i lokalen som kommer att behövas. Syftet är att Stadshallen ska vara en aktiv del i det handels- och torgstråk som presenteras i ”Strategi för Lunds stadskärna”, men också att minska kostnaderna för Stadshallen efter att kommunen tar över driften av den vid årsskiftet.
Kommunen ska även utreda hur gatumiljöerna runt Stadshallen kan fyllas med konstnärliga uttryck, kanske med koppling till de kulturverksamheter som ska bedrivas i huset framöver. I underlaget till beslutet konstateras att det i Stadshallens närhet finns tomma butikslokaler, tillfälligt tomma ytor som väntar på bebyggelse, skyltfönster, plank, papperskorgar och elskåp som skulle kunna användas för olika konstnärliga uttryck. Samtidigt finns det intressenter som gärna vill synas i det offentliga rummet, exempelvis lokala fotografer och konstnärer, deltagare på konstnärliga utbildningar, aktörer som arbetar med barns konstnärliga uttryck samt lokala gallerier.
Senast i maj 2025 ska uppdraget återrapporteras till kommunstyrelsen.
Medborgarbudget är en satsning från kommunen som syftar till att Lundaborna ska kunna föreslå och rösta fram projekt i områden utanför Lunds tätort, det vill säga Dalby, Genarp, Stångby/Vallkärra, Södra Sandby och Veberöd. Nu har nya riktlinjer arbetats fram och godkänts av kommunstyrelsen, efter att tidigare års erfarenheter har utvärderats.
Varje år skickar Lundabor in ett antal förslag till Medborgarbudget. De förslag som bedöms matcha de kriterier som gäller godkänns av kommunstyrelsen. Därefter kan invånarna i byarna rösta fram de förslag som ska förverkligas. Enligt kriterierna ska förslagen bidra till sammanhållning, trivsel och ökad trygghet, nå en bred målgrupp, vara tillgängliga för många, förbättra den fysiska miljön, bidra till aktiva mötesplatser och göra de platser de handlar om mer attraktiva. Vidare ska ett antal andra krav vara uppfyllda, såsom att vara förenliga med svensk lag, kunna genomföras inom en viss tidsram och inte kosta mer än en halv miljon kronor att genomföra.
Erfarenheter visar att det kan vara svårt att formulera förslag som klarar alla krav och kriterier. Att förbättra stödet till förslagsställarna har därför varit centralt i arbetet med att uppdatera riktlinjerna. Enligt de nya riktlinjerna, som gäller år 2025-2028, ska de som skickat in förslag till Medborgarbudget kunna få hjälp av tjänstepersoner med att förbättra och förtydliga förslagen innan kommunstyrelsen beslutar vilka som ska gå vidare till omröstning.
Kommunstyrelsen beslutade även att ge kommunkontoret i uppdrag att utreda förutsättningarna för att, om det finns särskilda skäl, genomföra åtgärder på mark som inte ägs av kommunen ifall markägaren så tillåter.
Läs mer om Medborgarbudet på lund.se:
Den nedlagda deponin Humlamaden sydost om Veberöd behöver åtgärdas. Gammalt avfall har blivit synligt och kontroller visar att lakvatten rinner ut. Renhållningsstyrelsen har beslutat att problemen ska åtgärdas, antingen genom att deponin täcks med lermassor för att minska läckaget eller andra metoder om de bedöms som mer effektiva. Nu har kommunstyrelsen beslutat att sätta av 12,5 miljoner kronor för de åtgärder som behöver vidtas.
Fram till 1975 tippades hushålls- och industriavfall på deponin, som också kallas Skogsmölle deponi. Området är i dag hjälpligt täckt med jord och planterat med granskog, men mellan granarna och i slänten närmast kärrområdet syns nu tydliga rester av avfallet, till följd av att vildsvin bökat i jorden.
Användningen av flytande bränsle i form av bensin, diesel och etanol väntas minska de kommande åren – med 25 procent till 2030 och med 60 procent till 2040. Det innebär att antalet drivmedelsstationer i Lunds kommun, teoretiskt sett, kan minska från dagens 27 stationer till 20 stycken år 2030 och till 10 år 2040. Detta enligt en slutrapport om drivmedelsstationer i strategiska lägen i kommunen, som nu har godkänts av kommunstyrelsen.
Till slutrapporten hör även framtagna strategier och ställningstaganden om hur kommunen ska göra det möjligt att möta framtida behov av drivmedel. Detta får tekniska nämnden i uppdrag att arbeta vidare efter. Bland annat dras slutsatsen att det är lämpligt att avveckla drivmedelstationer som står i konflikt med stadsutvecklingen. För kommunen är det viktigt att samtidigt arbeta strategiskt med att bland annat skapa laddningsmöjligheter för både tunga och lätta fordon, helst i kombination med annan service. Det är också viktigt att se till att lämpliga ytor blir en del i den översiktliga planeringen.
Fyra byggaktörer ska bygga varsitt kvarter i Stångbys nya trädgårdsstad. De fyra har valts ut efter en markanvisningstävling där en jury utsett de starkaste förslagen för platserna utifrån kriterierna arkitektur och projektidé samt hållbarhet och genomförande. Kommunstyrelsen har nu beslutat att utse de vinnande bidragen, som har skickats in av Kudu Projekt AB, Sundprojekt Bostads AB, NRE Sweden AB och ETC Byggentreprenad AB i samarbete med Aura Energi & Miljö och Belleville.
Bostadsformerna för de cirka 75 nya bostäderna blir flerbostadshus, radhus, parhus och enskilda hus. Förslagen för de fyra kvarteren, som ligger i direkt anslutning till nya Byaparken, bedöms komplettera varandra väl och anses tillsammans kunna bidra till att stärka Stångbys identitet som trädgårdsstad.
Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.
Alla aktuella beslut i Lunds kommun
Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.
Uppdaterad: