Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Kommunfullmäktige – aktuella beslut november 2024

Fortsatt styrning mot fyra övergripande mål, en oförändrad skattesats samt en rad nya uppdrag. Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 6-7 november beslutades om mål och ramar för kommunens verksamheter under nästa år, samt en plan för 2026-2027. Här är ett urval av besluten.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår, finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Fyra mål för kommunfullmäktige ligger fast

Efter kommunvalet 2022 beslutade kommunfullmäktige att fyra nya övergripande mål ska peka ut riktningen för kommunens verksamheter under mandatperioden 2023-2026. Att dessa mål ska ligga fast under 2025 har kommunfullmäktige nu beslutat.

  • En tillitsbaserad styrning och ledning: ”Lund ska inta en nationellt ledande position vad gäller tillitsbaserad styrning. Beslutsfattandet ska ske på rätt nivå och präglas av förankring, evidens och ’best practice’.”
  • Sveriges tryggaste kommun: ”Lunds kommun ska fortsatt vara i topp när tryggheten i Sveriges kommuner rankas. Därför behöver åtgärder för att stärka den upplevda tryggheten, att arbeta målinriktat med tidiga, förebyggande insatser och att förhindra och förebygga brott genomföras.”
  • Fler lundabor i arbete: ”Varje lundabo ska få känna gemenskap med andra, ta eget ansvar och uppleva självständighet. Ett arbete eller annan meningsfull sysselsättning är av största vikt för varje människa. Lunds kommun ska därför ha höga ambitioner och utveckla den samlade arbetsmarknads- och näringslivspolitiken. Detta arbete ska ske i nära samverkan med lokala aktörer.”
  • Klimatneutralitet 2030: ”Lund ska vara Sveriges ledande kommun i omställningen för klimatneutralitet och en internationell förebild. De ambitiöst satta målen ska nås genom en handlingskraftig klimatpolitik och samarbete med näringsliv, akademi och idéburen sektor. För lundaborna ska det vara lätt att göra rätt vad gäller att ta ansvar för klimat och miljö.”

Lunds kommuns ekonomi 2025-2027

Kommunfullmäktige har beslutat om budget för år 2025, men också om en ekonomisk plan för år 2026-2027. Budgeten bygger på tidigare års budgetunderlag samt uppdaterade befolknings-, skatte- och pensionsprognoser, inflationstakt och räntekostnadsutveckling. Förslaget har under året varit på remiss hos kommunens nämnder och styrelser, och utifrån remissvaren har justeringar gjorts, exempelvis i form av budgetförstärkningar för flera nämnder.

Sammanlagt har driftramar om totalt 8,8 miljarder kronor fördelats bland kommunens nämnder och styrelser för 2025. Merparten används av barn- och skolnämnden (3 miljarder kronor) och vård- och omsorgsnämnden (2,7 miljarder kronor). Det förväntade resultatet för den kommunala verksamheten under 2025 är 125 miljoner kronor, vilket motsvarar 1,4 procent av budgeterade skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämning. För 2026 är det väntade resultatet tillbaka på ursprungsmålet på 2 procent.

Investeringsramar för respektive nämnd har också fastställts av kommunfullmäktige där den totala investeringsbudgeten för 2025 uppgår till 1,1 miljard kronor.

Större satsningar i 2025 års budget av permanent karaktär

  • Grundskolesatsning
  • Omsorgssatsning
  • Utökad budget för skolskjuts för anpassad grundskola och gymnasieskola
  • Ökat anslag för försörjningsstöd och externa placeringar inom arbetsmarknads- och socialnämnden
  • Förstärkning av kommunens arbete med innovation och digitalisering samt medel för utökad IT-säkerhet och krigsorganisation.
  • Tillfälliga medel 2025 kopplat till klimat, trygghet och näringsliv samt stärkt stöd till ukrainska flyktingar. Här finns exempelvis ett pilotprojekt med sommarkort för unga, en satsning på 5,5 miljoner kronor under året.

Skattesats

Nuvarande kommunala skattesats på 21,24 kronor kommer att vara oförändrad under 2025.

Taxor och avgifter

I samband med budgetbeslutet har kommunfullmäktige även beslutat om förändringar av ett antal taxor och avgifter från den 1 januari 2025:

  • Arbetsmarknads- och socialnämndens revideringar av avgifter för socialtjänst samt tillstånds- och tillsynsavgifter för alkohol, tobak, läkemedel
  • Byggnadsnämndens taxa för detaljplaner, program och områdesbestämmelser 2025
  • Renhållningsstyrelsens förslag till avfallstaxa 2025 för Lunds kommun
  • Kultur- och fritidsnämndens förslag till taxor och avgifter 2025 för Lunds kommuns verksamheter inom idrott, ungdom, kultur, bibliotek och samlingslokaler.

Särskilda uppdrag med start under 2025

Kommunfullmäktige har beslutat om ett antal särskilda uppdrag som ska läggas till listan av tidigare beslutade uppdrag. De nya uppdragen ska genomföras med start nästa år. Här är de nya uppdragen:

  • Problematisk skolfrånvaro ska förebyggas och motverkas. Barn- och skolnämnden samt arbetsmarknads- och socialnämnden ska utveckla arbetet för att minska antalet hemmasittare, och därmed på sikt motarbeta framtida psykisk ohälsa och arbetslöshet i gruppen. Uppdraget är en vidareutveckling av "Utredning om hemmasittare" från EVP 2024-2026.
  • Beredskapen ska ökas för att skydda barn och äldre mot extremväder. De yngsta och äldsta är särskilt känsliga för värmeböljor och andra extremväder. Därför ska skol- och omsorgsverksamheter samt lokaler för dessa rustas för att kunna hantera extremhetta, skyfall och andra extremväder.
  • En möbelorganisation tas fram för att öka återbruket av möbler, göra hanteringen lättare och hushålla med resurser. ”Plocket” får en fysisk plats med personal och förutsättningar att reparera möbler och eventuellt hantera möbelfrågan i stort.
  • Pilotprojektet ”Hållbart resande” testas på utbildningsförvaltningen under 2025 och går ut på att man ska kunna söka ersättning för resor där tåg eller buss valts i stället för flyg.
  • Avgiftsfri lovsimskola ska göra det möjligt för fler barn i ekonomiskt utsatta familjer att lära sig simma, som ett komplement till den avgiftsbelagda undervisningen. Uppdraget är en vidareutveckling av "Avgiftsfri sommarsimskola" från EVP 2024-2026.
  • Arbetet med bostäder för sociala ändamål ska genomlysas med målet att säkerställa att kommunen får tillgång till de bostäder som behövs och som kommunen har rätt till enligt avtal med olika bygg- och fastighetsaktörer.
  • Bättre förutsättningar för ideella aktörer att stärka sin ekonomiska självständighet. Under 2024 har Lunds kommun tagit bort avgiften för ideella aktörer att sälja julgranar. Under 2025 ska tekniska nämnden, i samverkan med kultur- och fritidsnämnden, pröva om det finns fler avgifter som kan tas bort alternativt sänkas.
  • Barn och ungdomar ska uppmuntras till fysisk aktivitet, integrerat med skolans ordinarie verksamhet. Detta ska ske i samarbete med det lokala föreningslivet med inspiration från goda initiativ såsom ”Hand the ball”.
  • Godare måltider och effektivare måltidsorganisation. En genomlysning ska göras med sikte på att att skapa godare måltider i skolan och äldreomsorgen. Förändringarna ska också leda till att måltidsverksamheten effektiviseras med minst sju miljoner kronor årligen, utan att det går ut över smak och kvalitet.
  • Förutsättningarna ska utredas för att skapa en ”kulturtråd” för seniorer, i likhet med den som erbjuds skolelever. Målet är att seniorer ska kunna ta del av kulturupplevelser och ha ett aktivt kulturliv även när de når en högre ålder. Utredningen ska belysa både intresse, möjligheter och kostnader.
  • Fler pop-up-verksamheter, tillfälliga evenemang och fickparker. Ett koncept med så kallade fickparker ska tas fram för att bidra till mer grönska, lek och möten i Lunds urbana miljöer. Stadens döda ytor ska till exempel kunna fyllas med tillfälligt liv i form av uteserveringar eller bli plats för kulturevenemang. Uppdraget är en vidareutveckling av "Pop-up och evenemang" från EVP 2023-2025.
  • Kostnadsfria kollektivtrafikresor för seniorer från 75 år och uppåt ska bli möjligt under hela dygnet, som en del i arbetet med att bryta ofrivillig ensamhet och stärka seniorers möjlighet att delta i samhällslivet.
  • Kommunens lokalbestånd ska ses över för att få till en effektivare användning. I dag har kommunen flera lokaler som inte nyttjas fullt ut eller inte alls, samtidigt som externa inhyrningar kostar kommunen stora summor. Fastigheter som inte nyttjas ska också prövas om de ska säljas.

Vad händer nu?

Nu när kommunfullmäktige har beslutat om de kommunala nämndernas ekonomiska ramar är det dags för nämnderna att gå vidare med sina verksamhetsplaner och internbudgetar för 2025. Detta arbete ska vara klart och beslutat i respektive nämnd senast den 31 januari nästa år.

Vill du se mötet i efterhand?

Webbsändningarna från kommunfullmäktiges möten ligger kvar även efteråt. Några dagar efter mötet finns även en version med undertexter.

Webbsändning 6 november 8.30-17.30

Webbsändning 6 november 18.00 och framåt

Webbsändning 7 november 8.30 och framåt

Kommunfullmäktige sammanträder nästa gång den 12 december klockan 17.

Uppdaterad:

Dela sidan: