Länk till startsidan

Kultur- och fritidsnämnden – aktuella beslut i september 2024

Yttrande över ekonomi- och verksamhetsplan, förslag på taxor för 2025, inriktningsbeslut avseende ersättningsytor för Smörlyckans idrottsplats och Victoriastadion var några av de ärenden som behandlades på kultur- och fritidsnämndens sammanträde 19 september 2024.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Delårsrapport per den 31 augusti 2024

Syftet med delårsrapporten är att ge en övergripande bild av kultur- och fritidsnämndens arbete under perioden januari-augusti 2024 om betydelsefulla händelser, måluppfyllelse, ekonomisk ställning och väsentliga personalförhållanden.

Det är för tidigt att säga om alla mål uppnås, men mycket arbete har gjorts hittills för att uppfylla nämndens och kommunfullmäktiges mål.

Några betydelsefulla händelser är att en ny mötesplats för unga håller på att startas upp, under sommaren genomförde ungdomsverksamheten den nya satsningen SunBurn. På Botulfsplatsen har flera arrangemang genomförts så som Eurovisionfirande och även vissa delar av Sommarlund. Vid årsskiftet kommer förvaltningen ta över driften av Stadshallen och Sparbanken Skåne Arena, ett intensivt arbete för detta pågår.

I nuläget förväntar sig nämnden ett underskott på 3.7 miljoner kronor, främst på grund av stängningen av Högevallsbadet under sommaren för renovering eftersom stängningen i sin tur lett till ett intäktsbortfall. Inom förvaltningen vidtas det åtgärder för att minska underskottet genom bland annat personalomplaceringar och återhållsamhet kring kulturpolitiska satsningar.

Yttrande över ekonomi- och verksamhetsplan 2024-2026 med budget för 2024

Kultur- och fritidsnämnden beslutade att yttra sig över förslag till ekonomi- och verksamhetsplan 2024-2026 med budget för 2024 och i yttrandet inkluderade nämnden även ungas perspektiv.
Kultur- och fritidsnämnden bedömer att budgetförutsättningarna stämmer, om de föreslagna justeringarna kring Stadshallen och Sparbanken Skåne Arena görs, där nämnden tar över ansvaret från 2025. Mindre justeringar kring lokaler mellan nämnder behövs också.

Nämnden får enligt förslaget demografikompensation på 50 procent, vilket bara delvis räcker för att hantera kostnader. Minskad kompensation påverkar verksamhetens möjlighet till kontinuitet och långsiktig planering. Direkta effekter av detta påverkar den operativa verksamheten och vilken volym av bidrag till föreningar som kan betalas ut.
I förslaget till EVP 2025-2027 vill nämnden bidra till ett tryggare och roligare Lund med fler evenemang och satsningar på föreningsliv, nattvandring, feriepraktik och senioraktiviteter. Samarbete med civilsamhället och effektiv användning av kommunens lokaler betonas för att nå dessa mål.

I ett separat ärende behandlade nämnden förslag till taxor och avgifter för 2025.

Ärendet går nu vidare till kommunstyrelsen och sedan slutligen till kommunfullmäktige.

Nya ersättningsytor för Smörlyckans idrottsplats och Victoriastadion beslutade

Kultur- och fritidsnämnden beslutade om inriktningen för ersättningsytor för Smörlyckans idrottsplats och Victoriastadion, som kommer att påverkas av byggandet av det nya sjukhusområdet. Beslutet ska säkra att de nya idrottsytorna och stadion är på plats innan arbetet på Smörlyckanområdet påbörjas 2030.

Smörlyckans idrottsplats och Victoriastadion är viktiga platser för flera föreningar, främst inom barn- och ungdomsverksamhet. I och med att ett modernt och framtidssäkrat universitetssjukhus planeras på Smörlyckanområdet har Lunds kommun, i samarbete med berörda föreningar och Region Skåne, arbetat fram en lösning för att garantera fortsatt goda förutsättningar för idrotten på andra platser i Lund.

Två huvudalternativ har identifierats som lämpliga ersättningsytor för Smörlyckans idrottsplats: Annehem och Brunnshög. Annehem bedöms som särskilt fördelaktigt med sitt läge nära kollektivtrafik och ett stort upptagningsområde för barn och unga. Brunnshög utreds också som ett alternativ, där närheten till spårvagnshållplats och möjligheten att skapa ett kultur- och fritidskluster är några av fördelarna.

Förslagen har tagits fram i tät dialog med föreningarna och deras behov har noga övervägts. Beslutet säkerställer att föreningslivet i Lund får fortsatta möjligheter att bedriva och stärka sina verksamheter, samtidigt som ett nytt sjukhusområde byggs i kommunen. Beslutet omfattar även ersättningsytor för Victoriastadion och utomhusplaner för racketsport. Huvudsakligen ersätts dessa genom nya etableringar på Norra Fäladen (vid nuvarande Lidl och Circle K) och Borgarparken. Nämnden beslutade samtidigt att utreda sjumannaplaner vid St. Hans gränd, för att möta behovet av fotbollsplaner. Specifika behov hos föreningar inom landhockey, rugby och cricket ska undersökas vidare.

Kultur- och fritidsnämnden har i sitt beslut betonat vikten av hållbarhet, både ur ett socialt och ekonomiskt perspektiv, samt att barn och ungas bästa alltid är i fokus i utformningen av ersättningsytorna. Den strategiska lokalförsörjningsplanen för idrottsanläggningar kommer att uppdateras i enlighet med dessa beslut.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: