Länk till startsidan

Arbetsmarknads- och socialnämnden – aktuella beslut september 2024

Delårsrapporten för augusti och strategi för barn- och ungdomsvården är ett par av de ärenden som togs upp på arbetsmarknads- och socialnämnden under sammanträdet den 19 september 2024. Här kan du läsa en sammanfattning av dessa ärenden.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Uppdrag att ta fram strategi för att stärka stödet till barn, unga och familjer i Lund

Socialtjänsten i Lund har haft rekordhöga nivåer av ärenden varje år under det senaste decenniet. Detta har framför allt skapat ett ansträngt läge inom de delar av verksamheten som arbetar med barn och unga. För att kunna bibehålla en hög kvalitet i den service som erbjuds lundaborna beslutade nämnden att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram en långsiktig strategi med sikte på 2027.

Strategin med tillhörande handlingsplan ska utveckla och framtidssäkra verksamheten med sikte på 2027. Det kan handla om åtgärder inom allt från kompetensförsörjning till myndighetsutövning inom socialtjänstens arbete med barn och unga. Syftet är att på detta sätt kunna bibehålla en hög kvalitet i den service som erbjuds till lundaborna.

Under 2025 träder en ny socialtjänstlag i kraft som fokuserar på att socialtjänsten ska erbjuda fler tidiga och förebyggande insatser än tidigare. Den här sortens stöd och arbetsmetoder finns sedan länge i Lunds kommun men kommer nu att utvecklas och stärkas ytterligare i samarbete med aktörer som skolan, vården och ideella organisationer. Strategin och åtgärdsplanen kommer att tas upp för beslut som en del av nämndens internbudget och verksamhetsplan för 2025.

Delårsrapport visar att lundabornas behov av socialtjänsten når nya rekordnivåer

Inflödet till socialtjänsten i Lund har varit högre än någonsin under de första åtta månaderna 2024. Det har varit särskilt utmanande eftersom antalet unika personer som berörts av anmälan eller ansökan har ökat med 12 procent. I jämförelse med motsvarande period förra året är det 279 fler personer som fått kontakt med socialtjänsten. Enligt prognosen ser nämnden ut att gå med 21 miljoner kronor i underskott för hela 2024. Underskottet för försörjningsstöd beräknas öka till ett minus på 6 miljoner kronor eftersom arbetslösheten ökar och inflationen slår igenom i form av ökade kostnader. Även underskottet för de externa placeringarna beräknas öka eftersom inflödet är stort, till 22 miljoner kronor.

Förvaltningen arbetar med att hitta sätt att sänka kostnaderna för externa placeringar för främst barn och unga genom att styra om verksamheten till att utföras i egen regi, eftersom det kostar mindre och ger en bättre kvalitet. Under sommaren har de externa placeringskostnaderna för vuxna och inom socialpsykiatrin glädjande nog blivit lägre än förväntat. Kostnaderna för försörjningsstödet är svårare att påverka eftersom inflationen påverkar samtidigt som arbetslösheten ökar. Snittkostnaden per hushåll ökade med cirka 9 procent under perioden jämfört med 2023. Detta beror bland annat på att riksnormen för försörjningsstöd har höjts. Antalet hushåll med försörjningsstöd har minskat under året, samtidigt som det arbetas intensivt med arbetsmarknadsåtgärder.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: