Nämnden tog beslut om att fortsätta köpa till kollektivtrafik från Skånetrafiken under 2025 och att flytta kansliet för Segeåns vattenråd till Lunds kommun från årsskiftet. Nämndens delårsrapport skickades vidare till kommunstyrelsen.
Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.
Utöver Skånetrafikens ordinarie utbud köper Lunds kommun till extra trafik via ettåriga avtal. Nämnden beslutade att göra samma tillköp 2025 som i år till en kostnad av 725 000 kronor.
Tillköpet gäller regionbusslinje 159 Lund C – Skrylleskogen samt anropsstyrda turer för de tre linjerna, 108 Odarslöv-Lund, 161 Torna Hällestad-Dalby och 175 Södra Sandby-Dalby. Tillköp görs också inom några områden med närtrafik, vilket innebär förbeställd taxi för dem som har mer än två kilometer till närmaste hållplats.
Lunds kommun är medlem i tre vattenråd; Höje å vattenråd, Kävlingeåns vattenråd och Segeåns vattendragsförbund och vattenråd. Sedan tidigare administreras kanslierna för de två förstnämnda vattenråden av tekniska förvaltningen i Lunds kommun. Nämndens beslut innebär att även Segeåns kansli med tre medarbetare flyttar till Lund från och med 1 januari 2025.
Vattenråd är ett forum för regionala och lokala vattenintressenter där berörda aktörer kan mötas och diskutera gemensamma vattenfrågor. Kanslifunktion och tjänster finansieras via vattenrådens medlemsavgift, samarbetsavtal om vattenvårdsprogram/åtgärdsprogram samt bidrag från Vattenmyndigheten. Segeåns vattendragsförbund och vattenråd har sedan år 2000 haft sitt kansli på Svedala kommun, som har den största ytan i Sege å avrinningsområde. Medlemskommunerna är Burlöv, Lund, Malmö, Staffanstorp, Svedala, Vellinge och Trelleborg.
Alla nämnder lämnar en rapport per den 31 augusti med prognos för den 31 december 2024 till kommunstyrelsen. Tekniska nämndens verksamhet påverkas av flera faktorer, bland annat kriget i Ukraina och ökade energi- och byggkostnader. Andra faktorer är till exempel ökat resande i färdtjänsten och en lång första vintersäsong som ledde till fler beläggningsskador än under ett normalår.
Nämndens verksamhet kopplas till flera kommunala mål och bidrar bland annat till att skapa Sveriges tryggaste kommun med hjälp av bättre belysning, beskärning av vegetation och olika trafiksäkerhetsåtgärder. Våtmarker som lagrar kol och cirkulär användning av kompostavfall är exempel på nämndens bidrag till målet om klimatneutralitet 2030, tillsammans med ett långsiktigt arbete för att öka det hållbara resandet.
Tekniska nämnden prognostiserar ett underskott om totalt 6 miljoner kronor inom driftbudgeten. Inom den ordinarie verksamheten uppgår underskottet till 11 miljoner kronor och inom infrastruktur och exploatering prognostiseras ett överskott om 5 miljoner kronor.
Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.
Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.
Uppdaterad: