Under tisdagen beslutade byggnadsnämnden bland annat att ett planprogram ska göras för det som ska bli nya sjukhusområdet och att planeringen kan starta för en förskola i Stångby. Andra ärenden var ett remissvar om en minnesplats för Aleksej Navalnyj och en strategi för drivmedelsstationer.
Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.
Stadsbyggnadskontoret ska ta fram ett planprogram för ett nytt sjukhusområde på Smörlyckan. Planprogrammet kommer ge en helhetsbild av området och vägleda i den mer detaljerade planeringen.
Kommunen kommer att samarbeta med Region Skåne. Gemensamt ska de se till att skapa förutsättningar för ett universitetssjukhus, med världsledande forskning och högspecialiserad vård.
Det är mycket som ska utredas och analyseras innan ett samrådsförslag kan presenteras. Samråd för planprogrammet kommer troligen att vara under 2026.
Byggnadsnämndens beslut om planuppdrag för planprogrammet innehöll även ett tillägg om att byggnadsnämnden ska fatta beslut innan arbete med framtida detaljplaner påbörjas.
Mer information om det nya sjukhusområdet.
Byggnadsnämnden har yttrat sig om motionen från Robert Barnes (L) som önskar namnge en plats efter Aleksej Navalnyj. Ärendet har hanterats som namnärende i byggnadsnämnden vilka regleras av Namn- och adressnummerstadga för Lunds kommun, Kulturmiljoölag (1988:950) och God ortnamnssed.
Byggnadsnämnden avstyrker motionen bland annat på grund av att namnet inte följer god ortnamnssed. Exempelvis har personen ingen koppling till Lund. Dessutom är den föreslagna personen är debatterad och det förekommer olika uppfattningar om personen, vilket anses ska undvikas i namnsättning enligt ortnamnsrådets råd.
En förskola i östra Stångby som på senare år haft sin verksamhet i paviljonger kan så småningom få permanenta lokaler. En ny detaljplan ska tas fram för byggnaden där tidigare har varit förskola. I planeringsarbetet kommer man även undersöka hur en del av parken bredvid blir förskolans gård, på så sätt uppfyller man de formella kraven på hur mycket yta som ska finnas för utelek.
Byggnadsnämnden fick information om förslaget till översiktsplan – hur förlaget kommer att justeras utifrån de synpunkter som kom in under samrådet och hur processen ser ut framåt med en preliminär granskning i början av nästa år. Utbyggnadsplanen är ett styrdokument som kommer att komplettera översiktsplanen och nämnden fick också veta hur arbetet med det kommer att gå till.
Byggnadsnämnden godkände den framtagna slutrapporten och ställde sig bakom framtagen strategi för hus kommunen ska skapa nya och ersätta befintliga drivmedelsstationer.
I rapporten görs bedömningen att användningen av flytande bränsle i form av bensin, diesel och etanol kommer att minska med 25 % till 2030 och med 60 % till 2040. Det innebär i sin tur att antalet drivmedelsstationer, teoretiskt sett, kan minska från dagens 27 till 20 stycken år 2030 och till 10 stycken år 2040.
Slutsatsen blir att det är lämpligt att avveckla drivmedelstationer som står i konflikt med stadsutvecklingen. För kommunen är det viktigt att samtidigt arbeta strategiskt med att bland annat skapa laddningsmöjligheter för både tunga och lätta fordon, helst i kombination med annan service. Det är också viktigt att se till att lämpliga ytor blir en del i den översiktliga planeringen.
Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.
Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.
Uppdaterad: