På grund av stor brandrisk är det inte tillåtet att elda utomhus.
Läs mer om vad det innebär:
Eldningsförbud i Lunds kommun
Ändrad VA-taxa, höjda avgifter för felparkerare och gratishyra för barn- och ungdomsföreningar som säljer granar vid jul – det är några av ärendena som kommunfullmäktige beslutade om den 29 augusti.
Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.
Lunds kommuns ekonomi för 2024 blir allt svårare att få ihop, visar årets första delårsrapport. Rapporten, som kommunfullmäktige nu har godkänt, sammanfattar läget i de kommunala verksamheterna och den samlade ekonomin efter årets fyra första månader. Kommunen går enligt delårsrapporten mot ett samlat helårsresultat på minus 184 miljoner kronor. Det är 112 miljoner kronor sämre än det budgeterade resultatet på -72 miljoner kronor.
När budgeten för 2024 beslutades i slutet av förra året motiverades det medvetet förväntade minusresultatet med att kärnverksamhetens förmåga att ge service till Lundaborna behöver bibehållas trots ett utmanande läge. Nu förklaras helårsbedömningen med att de nämnder som visar underskott inte har gjort nödvändiga omställningar och anpassat sina verksamheter efter nya budgetförutsättningar.
Vad gäller nämndernas investeringsutgifter väntas dessa bli totalt 1 017 miljoner kronor för helåret 2024. Det är 133 miljoner kronor lägre än kommunens budgeterade investeringsram. Överskottet förklaras främst av förskjutningar inom olika investeringsprojekt kopplade till framskjutna byggstarter och förändrade behov.
Delårsrapporten belyser även arbetet med de fyra övergripande mål som kommunfullmäktige har beslutat ska gälla fram till 2026. Tre av dessa mål – Sveriges tryggaste kommun, fler Lundabor i arbete och att bli sverigeledande inom tillitsbaserad styrning och ledning – bedöms vara på väg att uppfyllas. Det fjärde målet – klimatneutralitet 2030 – bedöms endast delvis vara på väg att uppfyllas.
Avgifterna för felparkering i Lunds kommun höjs från 400, 600 och 800 kronor till 500, 800 respektive 1 300 kronor. Det har kommunfullmäktige beslutat, efter att tekniska nämnden och kommunstyrelsen gjort detsamma. Höjningarna motiveras med att nivån på avgiften dels ska motsvara hur allvarlig felparkeringen är, dels vara så pass avskräckande att bilisten väljer att parkera rätt.
Den senaste höjningen gjordes för 15 år sedan. De nya felparkeringsavgifterna börjar gälla den 1 oktober 2024.
VA Syd håller på att uppdatera föreskrifterna för hur taxan för vatten och avlopp ska beräknas för fastighetsägarna i medlemskommunerna Lund, Malmö, Lomma, Burlöv och Eslöv. Kommunfullmäktige har nu godkänt förslaget till nya föreskrifter.
Målet med en förändrad taxa är att konstruktionen ska bli mer likartad i medlemskommunerna. Rätt avgift ska tas ut av rätt kund för att uppnå en mer rättvis kostnadsfördelning. Enligt förslaget ska taxan även fortsättningsvis bestå av en anläggningsavgift och en brukningsavgift. Anläggningsavgiften ska täcka kostnader för anslutning av nya kunder och är av engångskaraktär. Brukningsavgiften ska täcka kostnader för drift och underhåll samt kapitalkostnader och är en löpande avgift som består av en fast och en rörlig del.
Såväl totala intäkter som förhållandet mellan fasta och rörliga avgifter föreslås vara oförändrade för Lunds kommun. Däremot förändras fördelningen mellan grundavgiften och bostadsenhetsavgiften, som är två delar av brukningsavgiften. Detta resulterar i att småhus får en lägre avgift och övriga fastigheter en högre. Förändringen motiveras med att större byggnader har en större nytta av vattentjänsterna och därmed ska betala mer.
VA syd fattar det slutgiltiga beslutet. De nya taxeföreskrifterna väntas träda i kraft den 1 januari 2025.
Cirka 500 Lundabor lever med en genomsnittlig bullernivå från vägtrafiken på 65 dBA utanför sin bostad. Ytterligare cirka 100 Lundabor är utsatta för samma bullernivå från tågtrafiken. Det framgår av Lunds kommuns åtgärdsprogram mot buller för 2024-2028, som kommunfullmäktige nu har godkänt.
Just 65 dBA är den gräns som används nationellt för att besluta om när åtgärder ska utföras. Dessa bullernivåer orsakas i Lund framför allt av trafik på statliga vägar och järnvägsspår. Men cirka 50 Lundabor utsätts för dessa bullernivåer från trafik på kommunala vägar. Enligt det nu beslutade åtgärdsprogrammet ska samtliga bostäder med över 59 dBA ekvivalent ljudnivå utomhus från kommunal vägtrafik erbjudas bullerskyddsåtgärder i form av bidrag för nya fönster, ventilationsdon och skärmar för att dämpa ljudnivån inomhus. Detta ska förbättra de mest bullerexponerades möjlighet till ostörd sömn, vilket är den största hälsoeffekten av buller.
I åtgärdsprogrammet anges tre mål för arbetet med buller samt för åren 2024–2028:
Nio åtgärdsområden räknas upp i programmet och en budget är angiven för att nå målen. Faktiska bullerskyddsåtgärder har ett tydligare fokus än i det åtgärdsprogram mot buller som har gällt för perioden 2019–2023.
Byggstarten för nya kvarter på Västerbro närmar sig. Förslagen till detaljplaner för Värmeväxlaren 3 samt Kugghjulet 1 och 5, som tidigare har godkänts av byggnadsnämnden och kommunstyrelsen, har nu fått grönt ljus av kommunfullmäktige.
De båda detaljplanerna gör det möjligt att bygga drygt 1 500 bostäder i området. Gemensamt har de också att de beskriver hur Västerbros viktiga huvudstråk Västra Esplanaden ska dras i sin öst-västliga riktning.
I detaljplanen för Värmeväxlaren 3 ingår – förutom bostäder, centrum-, kultur- och kontorsverksamhet samt modernt parkeringshus med service. Även porten till Västerbro från öster samt utveckling av den befintliga parken längs Åldermansgatan är delar av detaljplanen. Kvartersstrukturen föreslås utvecklas i tre nya kvarter samt en fristående byggnad intill ett nytt torg i porten till Västerbro.
När det gäller Kugghjulet 1 och 5 ger detaljplaneförslaget plats för näringsliv och kulturverksamhet, förskola, ny park och gata samt parkering i källare. Planen gör det också möjligt att återuppföra den karaktäristiska skorstenen som hör till "Cepa-byggnaden" som ska rivas.
Läs mer om de båda detaljplaneförslagen här:
Ideella föreningar som bedriver barn- och ungdomsverksamhet ska inte betala någon markhyra när de säljer julgranar. Det har kommunfullmäktige beslutat. Bakgrunden är att kommunfullmäktige i november förra året gav tekniska nämnden och kultur- och fritidsnämnden i uppdrag att ta fram förslag på differentierade avgifter för julgransförsäljning för kommersiella respektive ideella aktörer. I utredningen av ärendet har det konstaterats att den så kallade avgiftslagen medger att en kommun låter olika aktörer betala olika avgift när den upplåter offentlig plats åt dem. Bland annat står det kommunen fritt att ta sociala hänsyn när storleken på avgiften bestäms. Enligt beslutet ska kommersiella aktörer framöver fortsätta att betala 7 kronor per kvadratmeter och dag under den tid de använder offentlig plats för julgransförsäljning.
Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.
Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.
Uppdaterad: