Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.
Samarbetsavtal om nya sjukhuset på Smörlyckan, kameraövervakning på Hedda-Svane och en krigsorganisation för kommunen – det är några av ärendena som kommunstyrelsen behandlade den 29 maj.
Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.
Lunds kommun ska analysera all sin verksamhet ur ett totalförsvarsperspektiv och därefter fastställa kommunens organisation, uppgifter och bemanning under höjd beredskap, det vill säga krig och krigsfara. Det har kommunstyrelsen beslutat, och samtidigt avsatt 15 miljoner kronor under 2025 och 2026 för arbetet. I uppdraget ligger att fastställa:
Kommunkontoret får uppdraget att utveckla och ta fram formerna för kommunens krigsorganisation, och samtliga nämnder uppmanas att bidra med kunskap och resurser i arbetet. Bakgrunden är de krav som ställs genom förordningen om totalförsvar och höjd beredskap, lagen och förordningen om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap samt regeringens försvarsinriktning.
Planeringen för krigsorganisationen ska utformas och dimensioneras för att möta ett väpnat angrepp mot Sverige som inbegriper krigshandlingar på svenskt territorium. Utgångspunkten är att en kommun, under minst tre månader, ska kunna hantera en säkerhetspolitisk kris som innebär allvarliga störningar i samhällets funktionalitet, samt krig under del av denna tid. Inledningsvis kan angreppet ha ett intensivt och snabbt förlopp med kort förvarning.
Kommunstyrelsen beslutade även att kommunstyrelsens arbetsutskott återkommande ska informeras om hur nämndernas och styrelsernas arbete fortgår och hur resurserna används.
Läs mer om kommunens arbete med samhällsskydd och beredskap:
Kommunstyrelsen har ställt sig bakom ett avtal som syftar till att möjliggöra det nya universitetssjukhuset i Lund. Det handlar om ett samarbetsavtal som sätter strukturen för samarbetet mellan kommunen, Region Skåne och Lunds universitet. Det handlar exempelvis om parternas ambitionsnivå i det kommande arbetet och att alla tre ska delta aktivt och driva utvecklingen framåt i arbetsgrupper. Frågan skickas nu vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.
I beslutsärendet låg inledningsvis även ytterligare ett avtal: en avsiktsförklaring mellan Lunds kommun och Region Skåne som reglerar de grundläggande principerna för hur de bägge parterna tillsammans ska möjliggöra ett nytt, modernt, hållbart och framtidssäkrat universitetssjukhus. Detta avtal skulle sätta ramarna för det fortsatta samarbetet mellan kommunen och Region Skåne och säkerställa omvandlingen av befintligt sjukhusområde. Frågan om avsiktsförklaring valde kommunstyrelsen dock att inte behandla vid detta tillfälle.
Hedda Andersson-gymnasiet och Svaneskolan får sätta upp och använda övervakningskameror inomhus. Tillåtelsen gäller ett år i taget i totalt högst tre år, enligt kommunstyrelsens beslut.
Bakgrunden är att de båda skolorna under detta läsår återkommande har haft problem med bränder, utlösta brandlarm, obehöriga som vistas i lokalerna, skadegörelse och ordningsstörningar. Barn- och skolförvaltningen och utbildningsförvaltningen har vidtagit en rad åtgärder för att försöka komma till rätta med problemen. Som en kompletterande åtgärd har förvaltningarna uttryckt önskemål om att bedriva icke tillståndspliktig kamerabevakning inomhus på skolorna, och under våren har frågan diskuterats med kommunkontoret.
Enligt kommunens riktlinjer för kamerabevakning ska kamerabevakning bedrivas endast om de förväntade effekterna bedöms väga tyngre än den enskildes rätt till integritet, att bevakningen inte får vara mer långtgående än vad som behövs och får vidtas endast om det avsedda resultatet står i rimligt förhållande den aktuella problematiken. Det är också ett villkor att bevakningen är befogad för att minska skadegörelse, förebygga brott, förhindra olyckor eller liknande ändamål. Dessa villkor bedöms vara uppfyllda när det gäller Hedda-Svane, enligt underlaget till beslutet.
När barnets bästa har tagits upp i nämnda underlag konstateras att målet med kamerabevakningen bland annat är att öka tryggheten och arbetsmiljön för eleverna på Hedda Andersson-gymnasiet och Svaneskolan. Barnets bästa handlar alltså här om att insatsen syftar till att skapa en säker skolmiljö.
Den ukrainska staden Rivne bör bli Lunds kommuns nästa vänort. Det har kommunstyrelsen beslutat, och skickar frågan till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut. Rivne har 245 000 invånare och ligger i nordvästra Ukraina, drygt 30 mil från huvudstaden Kiev.
Frågan väcktes den 13 april 2022 genom en motion från nio av kommunfullmäktiges partier. Kommunkontoret fick då i uppdrag att utreda möjligheterna att ingå vänortsavtal med en kommun i Ukraina. Utredningen har utgått från ett antal kriterier, däribland kopplingar till Lunds kommuns befintliga vänorter, kopplingar till Lunds universitet, näringslivskontakter och andra nätverk i Lund/Skåne med kopplingar till städer i Ukraina.
Rivne stad bedömdes vara en lämplig kommun att initiera ett vänortssamarbete med, och i februari i år skickades en formell förfrågan till Rivne om att påbörja en dialog om vänortssamarbete. Rivne svarade att staden är mycket positiv till ett sådant samarbete.
I dagsläget har Lunds kommun åtta vänorter: Borgå (Finland), Hamar (Norge), Dalvik (Island), Viborg (Danmark), Greifswald (Tyskland), Zabrze (Polen), Nevers (Frankrike) och León (Nicaragua). Kommunen har också en samarbetsort i Coimbra (Portugal). Samtliga vänorter har en vänortsförening i Lund, bestående av medborgare som har intresse av samverkan med vänorten.
Kulturen, IK EOS, Röda Korset, IM Lund, Rädda Barnen, Riksteatern, Linero IF, Hemgården, Interkultur och Lund SK ska ingå i i Lunds kommunala råd för integration och inkludering. Det har kommunstyrelsen beslutat. Utöver dessa hade även föreningarna Mossagårdens natur- och hampastiftelse och Lunds FN-förening ansökt om att få ingå i rådet. De tio invalda föreningarna kommer att ha med varsin representant i rådet. Utöver dessa deltar Lunds ideella föreningars paraplyorganisation för socialt arbete (LIPS) och Paraplyorganisationen för idrottsföreningar i Lund (PIL) med två representanter vardera.
Rådet för integration och inkludering (tidigare integrationsrådet) har i uppdrag att följa arbetet med Lunds kommuns program för social hållbarhet, särskilt med avseende på integration och inkludering för att förbättra levnads- och uppväxtvillkor inom kommunen. I januari i år fick rådet nya föreskrifter. Dessa ska nu justeras för att, utöver LIPS och PIL, kunna erbjuda plats åt tio föreningar med en representant var, i stället för fem föreningar med två representanter var.
För att bli invald i rådet måste sju grundkriterier vara uppfyllda, däribland att föreningen har som syfte att främja integration, inkludering och demokrati, att den inte driver partipolitik eller enbart religiös verksamhet, att den är öppen på lika villkor för alla och har minst 20 medlemmar.
Lunds kommunala råd för integration och inkludering
De tre förvaltningarna stadsbyggnadskontoret, tekniska förvaltningen och miljöförvaltningen ska slås ihop till en enda samhällsbyggnadsförvaltning. Det har kommunstyrelsen beslutat.
Så sent som den 8 maj 2024 beslutade kommunstyrelsen att inriktningen ska vara att bilda en samlad samhällsbyggnadsförvaltning bestående av de förvaltningar som är delar av samhällsbyggnadsprocessen, i första hand tekniska förvaltningen, stadsbyggnadskontoret samt de delar inom serviceförvaltningen som avser anläggning, drift och skötsel. Samtidigt fick kommunkontoret i uppdrag att utreda om det finns lagliga eller andra hinder för organisationsförändringen, inte minst med tanke på kommunens olika uppdrag att bedriva tillsyn och annan myndighetsutövning samtidigt som kommunen själv kan vara part.
Utredningen visar i stora drag att det inte finns några lagliga hinder så länge drift/verksamhet och tillsyn/myndighetsutövning gentemot denna hanteras av olika personer och separeras i olika avdelningar eller liknande. Avgörande är också att byggnadsnämnden, miljönämnden och tekniska nämnden finns kvar med oförändrat ansvar. Den allmänna bedömningen är att en samlad förvaltning kommer att stärka den gemensamma processen, öka den politiska genomslagskraften och skapa förutsättningar för ett mer sammanhållet arbete. Med en gemensam ekonomimodell skapas dessutom försättningar för effektivisering av arbetet och leveranserna till Lundabor, näringsliv och andra externa parter kan fortsatt hålla hög kvalitet.
Den nya förvaltningen införs den 1 januari 2025. Innan dess ska en plan för övergången skapas och en ansvarig direktör för den nya förvaltningen rekryteras.
Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.
Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.
Uppdaterad: